Galatasaray için müthiş rakam: 811.5 milyon

Galatasaray Kulübü'nün kasım ayı olağan divan kurulu  toplantısında, kulübün 30 Eylül 2014 itibarıyla net borç alacak farkının 811,5  milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu'nda İrfan Aktar başkanlığında  gerçekleştirilen toplantıda, yönetim kurulu adına Kulüp Başkanı Duygun Yarsuvat  ile yöneticiler Hamdi Yasaman, Mete İkiz, İsmail Sarıkaya, Cem Kınay, Dursun Aydın Özbek ve Ahmet Tunç Akan hazır bulundu.

Kulüp muhasip üyesi Mete İkiz, toplantıda yer alan divan kurulu  üyelerine, kulübün 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla mali durumuyla ilgili bilgiler  verdi. İkiz, kulübün 31 Ekim 2013 itibarıyla 555 milyon lira, 30 Haziran 2014  itibarıyla ise 717,9 milyon lira olan net borç alacak farkının, 30 Eylül 2014  rakamlarına göre 811,5 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Yılın ilk 9 ayında Galatasaray Kulübü'nün 310 milyon lira gelir elde  ettiğini ve bu rakamın geçen yıl aynı dönemde 356 milyon lira olarak  gerçekleştiğini bildiren İkiz, gelir düşüşü yaşandığına dikkati çekti. İkiz, Türk  Telekom Arena gelirinin geçen yıl aynı dönemde 100 milyon lira civarındayken, bu  yıl 75 milyon lira seviyelerine gerilediğini, bunda da uygulamaya sokulan e-bilet  sisteminin ve futbola olan ilginin düşmesinin etkili olduğunu savundu.

Mete İkiz, kulübün yayın gelirlerinin 52 milyon liradan, 54 milyon  liraya çıktığını, ancak sponsorluk gelirlerinde yüzde 18 oranında gerileme  olduğunun altını çizdi.

Galatasaray Kulübü'nün giderlerine açıklık getiren Mete İkiz, 2013  yılının ilk 9 ayında 340,5 milyon lira olan gider kalemlerinin, bu yılın aynı  döneminde 410 milyon liraya ulaşarak yüzde 20 oranında artış gösterdiğini  söyledi. İkiz, ilk 9 ayda 256 milyon lira ile sporcu ve teknik kadro giderlerinin  başı çektiğini anlatırken, bu rakamın, geçen sezonun aynı dönemine kıyasla yüzde  23 arttığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Kulübün banka borçları nedeniyle 478,7 milyon lira temliği bulunduğunu  kaydeden İkiz, gerçekleştirilen refinansman nedeniyle banka borçlarının uzun  vadelere yayıldığını, sponsorluklar ve gelirler karşılık gösterilerek ödeme  garantisi sağlandığını, ayrıca Türk lirası oranının da yüzde 11'den yüzde 60'lar seviyesine çekildiğini anlattı.

Mete İkiz, kulüpte yapılan tasarruf çalışmalarına ve 613 kişi olan  kulüp çalışanı sayısının azaltılmasıyla ilgili işten çıkarmalara değinirken,  aylık 4,9 milyon lira olan maaş ödemelerinin, yapılan tasarruf çalışmalarıyla 885  bin lira azaltıldığını kaydetti. İkiz, kulübün bin 402 sporcusu bulunduğunu ve  gelecek dönemde sportif şubelerde de tasarruf çalışmaları yapılacağını aktardı.

Ayrıca, Galatasaray'ın A grubu hisseleriyle ilgili satış olacağı  yönünde yapılan spekülasyonları yanıtlayan İkiz, "Bizlere inanın ve güvenin.  Kimse A grubu hislerini satma yoluna gitmez, gidemez. A grubu hisse satışı için  genel kurul onayı gereklidir. Hangi Galatasaray başkanı ve yönetimi böyle bir düşünce içinde olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Tüzük tadil çalışmalarında önemli değişiklikler

Galatasaray Kulübü Tüzüğü'nde yapılması planlanan değişikliklerle  ilgili, tüzük tadil komisyonunun başkanlığını üstlenen Mehmet Helvacı,  bilgilendirme sunumu yaptı.

Başkan Duygun Yarsuvat'ın, son yapılan tüzük tadil genel kurulunda  divan başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Mehmet Helvacı, bu nedenle  gerçekleştirilen çalışmanın önemini gayet iyi bildiğini ifade ederek, yazım  aşamasına gelen yeni tüzükte bazı önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Kulübe üye alımıyla ilgili yeni tüzükte çok köklü bir değişikliğe  gittiklerini vurgulayan Helvacı, "Galatasaray Kulübü'ne müracaat eden, üyelik  vasıflarına uyan herkese bilgilendirme yapılacak. Bizim bir kotamız var ve her başvuran da alınacak değil tabii ki ama kabul edilenler, o dönem olmasa bile bir sonraki dönem için bekleyecekler. Başvuran ve üyelik niteliklerini taşıyan  herkes, o dönem veya bir sonraki dönem üyeliğe kabul edilecektir" diye konuştu.

Yeni tüzükte üyelerin oyuna sunulacak bir diğer önemli değişikliğin  ise kulüp üyeliğinin sürdürülmesiyle ilgili olduğunu söyleyen Helvacı, "Aidatını  zamanında ödemeyen ve üst üste 4 genel kurula mazeretsiz olarak katılmayanlar,  üyeliklerini otomatik olarak kaybedeceklerdir. Mevcut durum bazı üyelere fayda  sağlayabilir ama bu kurallara uymayanların üyeliklerini devam ettirmelerinin  Galatasaray Kulübü'ne hiçbir faydası yoktur. Tüzük de kulübün menfaati için  vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Her yıl düzenli olarak yapılan mali genel kurul toplantılarının ikiye  bölünmesi yönünde tüzük tasarısına madde koyduklarını belirten Mehmet Helvacı, şunları kaydetti: "Bizim önerimize göre mali genel kurul, ilk olarak geride kalan dönemin hesaplarını kapsayan, ikinci olarak da yeni dönemin bütçesinin  düzenleneceği iki ayrı toplantıda gerçekleşecek. Bu toplantılar da birbirini  takip eden iki günde değil, ilk toplantının mart ayında, ikinci toplantının ise haziran ayında yapılması yönünde tercihimiz mevcut."

Kulübün denetleme, disiplin ve sicil kurullarının, başkan adayı  listesiyle birlikte seçilmesinin de yeni tüzükte değişmesinin planlandığını  anlatan Helvacı, "Genel kurul üyeleri, kendi içlerinde bir liste oluşturacak. Bu  kurullar için aday olabilmelerini düşünüyoruz. Zor bir uygulama değil. Dizaynını  yaptık. Büyük güçlükle karşılaşacağımızı zannetmiyoruz" diye konuştu.

Mevcut tüzüğün hazırlanışında bulunan ancak onaylanacağı genel kuruldan bir önceki gece yapılan müdahaleyle değiştirilen ya da çıkarılan maddeler olduğunu kaydeden Mehmet Helvacı, şunları belirtti: "Bazı hükümler keyfi olarak tüzükten çıkarıldığı için, bugün tereddütte kalınan hükümler meydana geldi. Bunlardan biri, yönetim kurullarımızla ilgili getirdiğimiz mali ve idari ibra ayrımıdır. Biz bu ayrımın olduğu gibi korunmasından yanayız. Adını belki güven oylaması olarak değiştirebiliriz. Genel kurulun yetkilerine giren bir hususta, yönetim kurulları hak ihlali yapabiliyor, tüzüğe aykırı davranabiliyorlar. Bizler bunları yargıya taşımadığımız, hesap sormamayı tercih ettiğimiz için müeyyidesi olmuyor. Bu nedenle yönetim kurullarını daha ciddi çalışmaya teşvik etmek için, eğer böyle bir tecavüz olur ve denetçiler raporla genel kurula sunarsa sonucun oylama yapılmaksızın otomatik olarak ibrasızlık olmasını düşünüyoruz. Ancak yine bir emniyet tedbiri olarak, buna rağmen genel kurul, tersine ibra etme yönünde oy kullanırsa ibranın gerçekleştiğini kabul ediyoruz. Burada maksat yönetimlerin tüzüğe uymama keyfiyetini ortadan kaldırarak gerçek manada kurumsal bir yönetimi sağlamaktır."

Reklam
Reklam

Helvacı, tüzükte yaptıkları bir başka değişikliğin ise başkanlık  seçimi ve görev süresiyle ilgili olduğunu bildirerek şunları söyledi: "Sayın başkan ve yönetim kurulu alınmasın. Bu geçmişte de vardı. Bir  önceki tüzüğün hazırlanışında hakim olan fikir, Galatasaray Spor Kulübü'nün kısa  süreli yönetimler tarafından yönetilmemesi gerektiği inancı, bu fikri ortaya  çıkarmıştır. Kısa süreli yönetimler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar, uzun  soluklu işlere imza atamazlar. Her seçilen yönetimin 3 senelik bir döneme sahip  olması fikrinden yola çıktık. Bunu yaparken başka bir hüküm de vardır. Her başkan  ancak üst üste 3 seçime girebilecek."

Helvacı'nın aktardığı bazı değişiklik önerileri üyelerin  eleştirilerine neden olurken, bu maddelerin sadece tasarı olduğu ve ancak genel  kurulda kabul edilmesi halinde uygulanabileceği belirtildi.