Galatasaray Üniversitesi Binası Büyük Hasar Gördü

Beşiktaş’ta bulunan Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık tarihi binası, dün gece alevlere teslim oldu. Yaklaşık 4.5...

Beşiktaş’ta bulunan Galatasaray Üniversitesi’nin 142 yıllık tarihi binası, dün gece alevlere teslim oldu. Yaklaşık 4.5 saatte kontrol altına alınan yangında tarihi binada büyük hasar oluştu.

BİNANIN TARİHÇESİ

Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından 1871’de inşa edilen ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi'nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edildi, 1992 yılında da üniversiteye devredildi. Galatasaray Lisesi'nin devamı niteliğinde ve Fransızca eğitim yapan bir üniversite kurulması fikri ise, 1970'li yıllarda ortaya çıktı ve 1979 yılında eski Galatasaray Kulübü Başkanı ve iş adamı Selahattin Beyazıt, Bülent Ecevit ve Süleyman Demirel'le görüşerek ilk somut adımı attı. Beyazıt, üniversitenin İstanbul'un Beykoz ilçesine bağlı Riva'da 1975'te satın alınmış olan 1 milyon 175 bin metrekarelik Galatasaray Kulübü'ne ait araziye yerleşmesini önerdi.

Reklam
Reklam

1984 yılında Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç, "Galatasaray Üniversitesi'nin kurulması için çalışmalara başladık" diyerek, bu fikrin artık olgunlaştığının işaretini verdi.

Galatasaray Lisesi mezunu Emekli Büyükelçi Coşkun Kırca'nın çabaları sonucu, Cumhurbaşkanı Turgut Özal 5 Haziran 1991'de Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile Paris'te yaptığı görüşmede Türk ve Fransız ortak girişimiyle bir üniversite kurulması konusunu resmen gündeme getirdi. Bu teklife olumlu yanıt verilmesinin ardından, Türkiye'yi ziyaret etmekte olan Fransa Cumhurbaşkanı Mitterrand, 14 Nisan 1992'de Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi binasına gelerek, Turgut Özal ile birlikte Galatasaray Üniversitesi kuruluş belgesini imzaladı.

Galatasaray Üniversitesi, Türkiye'de eğitim dili Fransızca olan tek üniversite olmasının yanında, uluslararası bir antlaşmayla kurulan ilk yükseköğretim kurumu olma özelliğini taşıyor. Galatasaray Üniversitesi'ni kuran antlaşma, 1954 tarihli Fransa-Türkiye Kültürel İşbirliği Antlaşması'na dayandırıldı.

Reklam
Reklam

Riva'daki arazi yerine, Galatasaray Lisesi'ne ait Ortaköy'deki binada faaliyete geçen Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu, Haziran 1994'e kadar faaliyet gösterdi. 23 Mayıs 1993 tarihinde iç sınav ilk kez yapılmış, ilk eğitim yılı açılışı dolayısıyla 11 Ekim 1993 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kurumu ziyaret etmişti. 13 Aralık 1993 tarihinde Fransa'daki pek çok üniversite ile işbirliğini öngören protokoller imzalandı.

Kurum, 6 Haziran 1994 tarihli ve 21952 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 3993 sayılı kanunla Galatasaray Üniversitesi'ne dönüştü. Kurum üniversite statüsünü almasına rağmen, entegre eğitim-öğretim kurumu olma özelliğini korudu ve Galatasaray Lisesi ile Galatasaray İlköğretim Okulu, Galatasaray Üniversitesi rektörlüğüne bağlı öğretim birimleri olarak tanımlandı.

Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı'nın müştemilatı olan binalarda faaliyet gösteren Galatasaray Üniversitesi’nde, dün gece çıkan yangın tarihi binada büyük hasara yol açtı. Yangının kesin çıkış nedeni, yapılacak incelemelerin ardından ortaya çıkacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz