Galatasaray Ve Fenerbahçe, Erzurum’daki Ilk Maçını Sanal Âlemde Yaptı

12 Ağustos’ta Yeni Erzurum Stadyumu’nda yapılacak Süper Kupa finalinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek....

12 Ağustos’ta Yeni Erzurum Stadyumu’nda yapılacak Süper Kupa finalinde Galatasaray ile Fenerbahçe karşı karşıya gelecek. Nefesleri kesecek maçın ilk görüntüleri sanal âlemden geldi. Bursa’da yaşayan Yücel Özkan isimli öğrenci stadın üç boyutlu modellemesini yaptı.

Büyük uğraşlar sonucu stadı, Evolution Soccer (PES) oyununa yükleyen Özkan iki ezeli rakibi Erzurum’da karşı karşıya getirdi. Türkiye’deki birçok stadın üç boyutlu (3d) çizimini yapan Özkan, bunları Google Earth’ta şehirlerde bulundukları konumlara yerleştirdi. Bu statlar arasında Türk Telekom Arena, Şükrü Saraçoğlu, Beşiktaş İnönü, Kadir Has, Bursa Atatürk ve Yeni Erzurum Stadı (Kazım Karabekir) ve Timsah Arena yer alıyor. Çalışmaların mimarı Özkan, “Ülkemizin önemli yapılarının dünyaya tanıtımına biraz da olsa katkı sağlamak beni mutlu ediyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Üç boyutlu çizimlere merakı olan Özkan, 2 yıldır bu konuda kendini geliştirmeye çalışıyor. Merak üzerine bu işe başladığını ifade eden Özkan, “Bu işi zamanla öğrenmeye başlayınca hem insanlara faydalı olabileceğim hem kendimi geliştireceğim çalışmalara yöneldim. İlk olarak en çok fayda sağlayabileceğim alanlardan birisi olan Google earth üzerine yoğunlaştım” dedi. Google earth'ün modeldeki detay konusunda oldukça kısıtlayıcı kriterleri olduğundan, Türkiye’deki statların haritadaki durumunun pekiyi olmadığını öğrenci Özkan “Hem kriterlere uyup hem iyi bir model çıkarmaya çalışmak zaman alıcı ve çok sabır gerektirici bir iş olduğundan Türkiye’de kimse üzerine pek düşmemiş. Ben de elimden geldiğince kriterleri en iyi şekilde kullanmaya çalıştım. Türk Telekom Arena’yı modelleyip gönderdim. Sonrasında Şükrü Saraçoğlu, Beşiktaş İnönü, Kadir Has, Bursa Atatürk ve Erzurum statlarımız haritaya eklendi. Timsah Arena’yı da gönderdim ama inşaatın ilerlemesi beklendiğinden daha kabul edilmedi” şeklinde konuştu.
Özellikle yabancıların modellere ayrı bir ilgi duyduğunu ifade eden Özkan “PES de Google Earth'teki gibi gönüllü olarak çalışma yapılabilen bir alan. Türkiye’de stat konusunda ciddi şekilde çalışma yapan arkadaş sayısı çok az. Çalışmalar bitince indirme linklerini ekliyoruz. İnsanlar bilgisayarlarına bireysel olarak kurup faydalanıyorlar.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

PES'e yönelmesinin sebebini sanal statları yapanların az olması ve bu oyunun fanatiklerinden gelen yoğun istek üzerine olduğunu söyleyen Özkan, “PES’teki ilk stadım Yeni Erzurum stadı oldu. Şimdi ise Timsah Arena için çalışmalar yapıyorum. Nasipse yakın bir zamanda o da bitmiş olacak. Dijital ortam insanlar için keyif alarak zaman geçirdikleri çok güzel nimet. İster istemez insanı içine çekiyor.” diye konuştu.

Özkan, oyunun üreticisinin PES'te Türk statlarına yer vermemiş olması çalışmaların önemini daha da artırdığını söyledi. Spikerlik, forma yapımcısı, yüz yapımcısı vs. oyun firması gibi çalışıp PES’e oldukça zengin içerik kazandıran kişiler olduğunu ifade eden Yücel Özkan, “Pesbox.com üzerinden stat yapımı ve aktarımı çok zahmetli olduğundan dolayı en önemli alandan biri birkaç arkadaşın yapacağı çalışmalara bakıyor.” dedi.

12 Ağustos’taki Süper Kupa karşılaşmasının heyecanını önceden yaşamak isteyenlerin şu yolu takip etmesi gerekiyor: “ Yeni Erzurum Stadyumu’nun 3d çalışması http://hotfile.com/dl/162655544/5c5966a/Yeni\_Erzurum\_Stadyumu\_(Yucel11).rar.html linkten indiriliyor. Daha sonra (http://filepost.com/files/8a373cc3/kitserver-12.2.0.zip/ ) bu programı indirip PES 2012 klasörünün içine atıyoruz. Stadı kurmak için kitserver12 klasöründeki example-root daha sonra img dosyasına giriyoruz. Orada dt07.img isminde yeni bir klasör oluşturuyoruz. Stadın bütün dosyalarını içine kopyalıyoruz. Daha sonra ilk klasöre geri dönüp manager.exe’yi çalıştırıyoruz. Eğer sistem vista yada Windows 7 ise manager.exe sağ tık ile yönetici olarak çalıştırıyoruz. Oyunda Erzurum’un Stadı Estadio Amazonas diye bir stadın yerine geçiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: