Galaxy Note 8 fiyatı ile büyük tepki çekti

Galaxy Note 8, 4999TL’lik Türkiye satış fiyatı ile büyük tepki çekti. Samsung Türkiye bu fiyat politikası ile neyi amaçlıyor?

Az çok haberleri takip ediyorsanız, son iki haftadır hükümetle memur sendikası arasında bir zam pazarlığının sürdüğünü de görmüşsünüzdür. Nihayetinde zam tartışmaları geçtiğimiz gün sonuçlandı ve hükümet memurlara önümüzdeki sene ilk altı ayda yüzde 4, ikinci altı ayda ise yüzde 3.5 zam yapmayı kabul etti. Şimdi bu zam olayının konumuzla ne alakası var?

Bu zam pazarlığını içerisinde yaşadığımız ülkenin ekonomik düzeyini daha net bir şekilde anlatabilmek adına sizlere aktardık. Şimdi bir de madalyonun diğer tarafında bakalım. Aylık geliri yaklaşık olarak 2600 TL olan devlet memurlarının ortalama bir hayat sürdüğü kabul edilen bu ülkede geçtiğimiz gün bir telefon tanıtıldı. Zaten teknolojiyi takip edenler uzun süredir bu telefonun varlığından haberdardı. Evet bu telefon Samsung’un bir süredir üzerinde çalıştığı Galaxy Note 8.

Reklam
Reklam

Samsung Türkiye, global Note 8 lansmanı ile eş zamanlı olarak bir etkinlik düzenledi ve bu etkinlikte Note 8’in fiyatını açıkladı. Samsung Türkiye tarafından açıklanan Note 8 Türkiye fiyatı 4999 TL yani kabaca 5000 TL. Peki soruyoruz, bu telefonun 4500 TL’ye satılan S8+’tan fazlası ne? 5 liralık stylus kalemi mi yoksa Samsung’a maliyeti 10 doları geçmeyen 2. ana kamerası mı?

Samsung Türkiye, fiyatları neye göre belirliyor?

Şimdi gelelim konumuzun temel kısmına. Hali hazırda satışta olan S8+ ile Note 8 arasında önemli bir fark bulunmuyor. Zira bunu yaptığımız karşılaştırmadan da görebilirsiniz. Aradaki tek fark ikincil bir ana kamera ve stylus kalem. Topu topu 10 dolarlık farkın kullanıcıya yansıması ise 500 TL.
Şunu hemen belirtelim. S8+ Türkiye fiyatı zaten çok ucuz değil. Zira aynı telefonu internet üzerinden 3500 TL’ye satan kesimler mevcutken, Samsung Türkiye 4500TL’lik fiyat etiketinde diretiyor. Yani başkaları 3500 TL’ye satıp üstüne kar ederken, Samsung Türkiye hala indirim yapma gibi bir çaba içerisine girmiş değil.
Neyse, S8+ ve Note 8 arasındaki temel fark ise yüzde 11 seviyelerinde. Yani 4-5 ay önce çıkan hemen hemen aynı özelliklere sahip telefonun üzerine bir 500 TL daha eklenmiş. Aynı süreçte, yani 6 aylık dilimde çalışanların alacağı zam yüzde 3.5 iken, Samsung Türkiye yüzde 11’lik artışı makul görmüş.

Reklam
Reklam

Kim alacak bu telefonları?

Bir de bu işin diğer boyutu var. Az önce de bahsettiğimiz gibi memurlar bu ülkede orta gelir düzeyine sahip insanlar olarak görülüyor. Peki ya asgari ücret ile geçinmeye çalışanlar ne olacak? 1400 TL maaş alan bir insanın sanırım bu şekilde üst segment bir telefon alması pek de mümkün görünmüyor.

Doğal olarak telefon fiyatının yarısı kadar maaş alan memurların da Note 8 diye direteceğini pek sanmıyorum. Peki geriye kim kaldı? Memurlarla, işçileri ve ailelerini devreden çıkartırsak, geriye bu telefonu alacak pek de geniş bir kitle kalmıyor diyebiliriz.

Açıkçası şu an Galaxy S8 ve S8+’ın Türkiye’deki satış rakamları çok merak edilen bir konu. Örneğin Samsung Güney Kore’de sürekli 3 milyonu geçtik, 5 milyonu geçtik diye rakamlar paylaşıyor. Peki Türkiye’de neden paylaşılmıyor? Belki de geçilecek bir baraj yoktur. Ya da var olan baraj çoktan çatlayıp, hedefleri yok etmiştir.

Fiyat politikası yanlış mı?

Sonuç olarak Samsung Türkiye’nin bize göre yanlış fiyat politikası ile üst segment nazarında Türkiye’de başarılı olması pek de mümkün görünmüyor. Kimse kusura bakmasın fakat, yüzde 3,5 yüzde 4 zam alan insanlara, aynı telefonu makyajlayıp 4 ay sonra yüzde 11 üstüne koyup satmak pek de akıllı bir strateji değil.

Reklam
Reklam

Muhakkak şimdi bazı kesimler çıkıp bu telefon çok iyi almanızı tavsiye ederiz şeklinde söylemlerde bulunacaktır. Doğrudur. Telefon iyi. Allah için güzel telefon. Eğer aylık geliriniz 10 bin falansa alınabilir. Onun haricinde bu fiyata alınacak bir ton ürün, gezilecekte bir sürü ülke var.

****