Kütahya’da, 2012 yılında 9 milyon 140 bin 679 adet fidanın toprakla buluşturulduğu bildirildi.
Dikilen 9 milyon adet fidanın 2 milyon 557 bin 488 adedi meyveli fidan olduğu, meyveli fidanların da 1.5 milyon adedi badem fidanı olduğu belirtildi.
Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit, yaptığı açıklamada, köy yerleşim yerlerine yakın sahalara dikilen meyveli-yapraklı türler ile öncelikle Yangın Durdurma Zonları (YDZ) oluşturulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Eryiğit, “Ülkemizde üretilen iç bademlerin kalitesi düşük olduğundan yılda 2000 ton kadar iç badem ithal edilir duruma gelinmiştir. İç pazarın iri ve tatlı bademe olan sürekli talebi nedeniyle kaliteli iç bademlerin satış fiyatı çok yüksektir. Ülkemizde sevilerek tüketilen bir meyve olan bademin beslenme ve sağlık yönünden önemi de dünyada giderek daha iyi anlaşılmaktadır. Dünyanın iç bademe olan talebinin, Uzakdoğu pazarının da devreye girmesiyle, her yıl yaklaşık % 15 oranında artış gösterdiği tahmin edilmektedir. Bu yüzden iç ve dış pazarın isteklerine ve dünyada geçerli rekabet koşullarına uygun iç badem üretimi iyi bir yatırım olarak gözükmektedir. Burada hedeflenen yangına dayanıklı türle dikim yapmak olduğu kadar, orada yaşayan orman köylümüze ekonomik olarak da gelir sağlamaktır” dedi.