0-1300 motorMatrahı 70 bin 600 liraya kadar1-3 yaş - 1313 TL'den 2 bin 120 TL'ye çıktı 4-6 yaş - 916 liradan 1479 TL'ye çıktı Matrahı 70.600 - 123.700 lira arası1-3 yaş - 1.443 lira - 2330 TL'ye çıktı 4-6 yaş - 1007 lira - 1626 TL'ye çıktı Matrahı 123.700 lira ve üstü 1-3 yaş - 1.576 lira - 2545 TL'ye çıktı 4-6 yaş - 1098 lira - 1773 TL'ye çıktı
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB), 2023 yılına ait gelir vergisi ile motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) 2. taksiti ödeme süresi yaşanan yoğunluk nedeniyle 31 Temmuz’dan 4 Ağustos'a kadar uzatılmıştı. Bu kapsamda MTV ikinci taksit ödemesi için bugün son gün.
Ödemelerin, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi www. gib. gov.tr 'den, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulaması üzerinden elektronik ortamda yapılması imkanı bulunuyor.
Yapılandırılan borçlar, anlaşmalı bankaların banka ve kredi kartı ya da banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlardan, anlaşmalı bankaların şubelerinden, internet ve telefon bankacılığı ve mobil bankacılık gibi alternatif ödeme kanallarından, vergi dairesi veznelerinden ya da PTT şubelerinden ödenebiliyor.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla tüm taşıtlarda 2023 yılı için bir defaya mahsus olarak iki katı MTV alınmasına yönelik düzenlemeye ilişkin usul ve esaslar belli oldu. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile otomobil, otobüs, kamyon, kamyonet, uçak ve helikopterler gibi taşıtlar ile 31 Aralık 2023'e kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, bu yıl için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV'ye tabi olacak. Ek MTV ödemeden, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemi yapılamayacak.
6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen illerde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna olacak.
Deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların malikleri ve birinci derece kan hısımlarından birini kaybedenlerden, adına kayıt ve tescilli taşıtı bulunanlar ile deprem nedeniyle ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtı bulunanlar veya bunlar adına veli, vasi, kanuni temsilciler ve konuya ilişkin olarak vekaletname ile tayin edilen vekillerce tebliğ ekinde yer alan "Ek MTV İstisna Talep Formu" ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen tevsik edici belgelerle taşıta dair mükellefiyetin bulunduğu vergi dairesi müdürlüğüne başvurulması halinde taşıtlara tahakkuk ettirilen ek MTV terkin edilecek.
Tahakkuk eden ek MTV, 2 eşit taksitte olmak üzere, birinci taksiti Ağustos ayı, ikinci taksiti ise bu yılın Kasım ayı sonuna kadar ödenecek. Ancak yılın son 6 aylık dönemi içinde ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilen taşıtlara tahakkuk ettirilen yıllık MTV ikinci 6 aylık döneme ilişkin olduğundan, bu taşıtların ek MTV'si de 6 aylık döneme isabet eden MTV tutarı kadar olacak ve bu taşıtlara tahakkuk ettirilen MTV ödeme süresi içinde peşin alınacak.
Öte yandan, ilgili kanunun yayımı tarihinden önce trafikten çekilen bir taşıtın, kanunun yayım tarihinden 31 Aralık 2023'e kadar tescil kaydının yeniden açılması halinde, bu taşıt sahipleri ek MTV'nin mükellefi olacak ve taşıt için yıl içinde tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV ödenecek.
Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacak.