Aslen makine mühendisi olduğunu dile getiren Hazar, arkadaşının yapıp getirdiği ve çok beğendiği turşu ile kendisinin de turşu yapmaya başladığını kaydetti. Çevresindeki diplomalı turşucu olarak bilindiğini aktaran Hazar, “Hobi olarak başladım zamanla daha geliştirdim. 8 yıl öncede ticarete döktüm. Hem sevdiğim işi yapıyorum hem de para kazanıyorum. Turşu daha çok kadınlarımızın işidir ama bu işe gönül vermek daha önemlidir. Soranlara turşu kurmanın formülümü söylerim, bunun en büyük formülü gönül ve sevginizi vermektir. Severek yapmayan kişinin yaptığı turşu kıvam tutmaz” dedi.
18 yıldır restoran işleten Hazar, 28 yıl önce hobi olarak başladığı turşuculukta bugün 237 çeşit turşuya ulaştı. Anadolu coğrafyasında yetişen tüm sebze ve meyvelerin turşusunu kurma amacında olan Hazar, bazı balık türlerinin de turşusunu kurdu.
TURŞU ÇEŞİTLERİNE YOĞUN İLGİ VAR
Ahtapot, sarımsak, çam kozalağı, bıldırcın ve tavuk yumurtası, yer elması, şeker pancarı, fındıktan da turşu kuran Hazar, son olarak koleksiyonuna ejder meyvesini ekledi. Mustafa Hazar, kavanozlardaki rengarenk turşularını restoranının giriş ve içindeki reyonlarda sergilemeye başladı. Doğal olması nedeniyle il dışından da yoğun talebin olduğu turşulara hamile kadınlarda büyük ilgi gösteriyor.
Klasik turşulardan lahana, biber, salatalığın talep gördüğü işletmede fiyatlar 20 ile 250 TL arasında değişiyor. Hazar, 10 gün sonra olgunlaşacak olan ejder meyvesi turşusunu 30 TL’den satışa çıkaracak.