Çay, sindirimi düzenlemeye yardımcı olur ve ayrıca mide bulantısı ve mide rahatsızlığından ishale kadar birçok sorunu tedavi edebilir. Çay ayrıca bağırsak iltihabını azalttığı gösterilen tanenler içerir. Bu, mide kramplarını yatıştırmaya ve irritabl bağırsak sendromunu tedavi etmeye yardımcı olabilir
Çay hem kahvaltıda hem de gün içerisinde en sık içilen içeceklerden. Yaz kış fark etmeden içilen çayın miktarı ülkemizde oldukça fazla. Bu nedenle insanlar bu kadar sık tükettikleri içeceğin faydalarını merak ediyor. En son yapılan araştırmaya göre günde birkaç fincan çay içmek tip 2 diyabet riskini azaltıyor. Çalışma, her gün dört veya daha fazla bardak içmenin diyabet riskini önemli ölçüde azalttığını buldu.
Çayın diyabet riskini azalttığı bulundu ancak çayın faydaları diyabetle sınırlı kalmıyor. European Journal of Preventive Cardiology isimli dergide yayınlanan araştırmada, haftada üç fincandan fazla çay içenlerde kalp krizi riskinin daha az içenlere oranlara yüzde 20, kalp hastalıklarından ölüm riskinin ise yüzde 22 daha az olduğu bildirildi.
Çalışmaya dahil olmayan Maryland Üniversitesi Diyabet ve Endokrinoloji Merkezi'nde doçent olan Dr. Kashif M. Munir, “Çay içmek zararlı görünmüyor ve diyabet riskinin azaltılmasında küçük bir fayda sağlayabilir” dedi.
Fazla çay içmek çeşitli yan etkilere neden olabiliyor. Bu neden çay içiminde aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak çay ideal olarak görülüyor.