Cihan KAYA/ORTACA Ahmet Akgün, Geniş bir bahçeye 'Leylek Bahçesi' sahip restoranında göç eden leylekler için 15 yıl önce yapay yaşam alanları oluşturduğu söyledi. Akgün, leyleklerin Afrika'dan göç etmeye başladıklarını anlatırken şöyle dedi:
"Önümüzdeki günlerde daha kalabalık gruplar halinde gelecekler. Leyleklerin yuva yaptığı ancak yıkılan çam ağaçlarının yerine yenilerini diktik. İşyerimin de bulunduğu 120 dönümlük arazide çocukluğumuzdan bu yana 30 çam ağacı vardı. Ancak bu ağaçlar zamanla doğal nedenlerle yıkıldı. Leyleklerin yuva yaptığı ve yıkılan çam ağaçlarının yerine yeni ağaçlar diktik. Bu ağaçların gelişmesi 15-20 yılı bulduğu için kendi imkanlarımızla diktiğimiz direklerle yuva alanları oluşturuyoruz. Ayrıca beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için su kanalları ve yapay göller hazırladık. Ağaç dikme çalışmalarına da devam ediyoruz. Yaz sonunda dönüş hazırlıkları başlıyor. Uçamayan, hasta ve yaralı olanlar ise göç yapamıyor. Bu leyleklerin tedavisini yaptırıyoruz. Yaşatabildiklerimize bahçemizde bakıyoruz. Şimdiye kadar onlarca leylek tedavi edildi."
Akgün, restorana gelen turistlerin leyleklerle iç içe olmaktan keyif duyduğunu ve fotoğraflarını çektiklerini söyledi.
AYDEM DİREKLERDEKİ YUVALARI YENİLİYOR
Okçular Mahalle Muhtarı Bayram Özal, mahallenin çevresinde sulak alan bol olduğu için leyleklerin ilk olarak mahallelerini tercih ettiğini anlattı. Özal, "Geçmişten günümüze leyleklerin varlığına çok alıştık" dedi. Öte yandan; ilçedeki elektrik direklerinde AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi ekipleri tarafından bozulan yuvalar için çalışma başlatıldığı da görüldü.