Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir dizi ziyaret ve program için geldiği Manisa'da, ilk olarak Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'ı makamında ziyaret etti.
Hükümet Konağı önünde karşılanan Bakan Fatma Şahin, tören mangasını selamladıktan sonra makama çıkarak, Valilik özel defterini imzaladı. Burada Vali Savaş'tan Manisa'daki yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan Şahin, hayata geçirdikleri ve planlamalarında yer alan projeler hakkında konuştu. Bakan Şahin, "Büyük imparatorlukların olduğu dönemde Manisa’nın tarihine baktığımızda, her zaman çok güçlü toprakların çok önemli cazibesini yükselen bir değer haline dönüştürmüş ve her zaman her dönemin en güçlü şehirlerinden biri olmuştur. Bu bakımdan Manisa bir kültür şehri, medeniyet şehri. Manisa’ya kendi içinden baktığımız zaman bu yeni sistemimizde sosyal yardım ve sosyal hizmet anlayışını birleştirdiğimiz zaman 100 bin kişiye sosyal yardım yaptığımız bir sistem var. Bunların sınıfı engelli ve yaşlılardan oluşuyor. Son iki yıldan beri uyguladığımız, eşi vefat eden kadınlara uyguladığımız temalı yardımlar var. Evde bakım var. Mesela engelli kardeşlerimize evde bakım veriyoruz. Şu anda Manisa’da bu sayı 6 bin kişi. Eşi vefat edenlere baktığımız zaman 2 bin kişiye mali destek veriyoruz. En son Sayın Başbakanımızın asker ailelerine yönelik açıkladığı, eğer çocuk evi geçindiriyorsa ve vatani görevini yapmak için askere gittiğinde o evin geçimini sağlayacak hiç kimse yoksa, bu kişilere yardım etme kararı aldık. Şu anda başvuruları aldık. Toplam Türkiye’de başvuru sayısı 60 bine ulaştı. Hızlı bir şekilde gelen taleplerin kriterlere uyup uyumadığına bakıyoruz. Bir taraftan da sosyal yardım ile sosyal hizmeti tek çatı altında birleştiriyoruz. İl ve ilçe merkezlerine sosyal yardım merkezleri açıyoruz. Manisa’da bunun da çalışmasını yapacağız. Aynen koruyucu hekimlik gibi hastalık oluşmadan önleyici tedbirler alacağız" dedi.
ÜCRETSİZ SEYAHAT HAKKI
65 yaş üstü, engelli, şehit yakını ve gazilere ücretsiz seyahat hakkı getirileceğini kaydeden Bakan Şahin, "Bu toplumun tüm kesimini ilgilendiren bir durum. Şehit yakınlarımız ve gazilerimizle ilgili geçen yıl parlamentonun sonunda çok önemli bir paket çıkarılmıştı. Şimdi ikinci paketi gönderdik. Bunun içinde Afyon şehitlerimiz var, bunun içinde Reyhanlı’da hayatını kaybeden kişilerin aileleri var, bunun içinde Uludere var. Dolayısıyla bunların hepsinin istihdam hakkının mali olarak güçlendiği ve bir taraftan çözüm sürecinin güçlendiği 'kan dursun şehitlerimiz olmasın' diye çok ciddi bir strateji oluşturuyoruz. Bir taraftan da geriye kalanın yaşamını kolaylaştıracak tedbirler almamız gerekiyor" diye konuştu.
"AİLE OLMAK" PROJESİ
Valilik ziyaretinin ardından bir gazetecinin "Aile Olmak" projesiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Şahin, şunları söyledi:
"Yaklaşık 10 gün önce bir protokol imzaladık. Biz aslında ev sahibi olarak yaptık ama bu bir hükümet ve millet projesidir. Nedir bu? En büyük sorunlara rağmen, küreselleşmeye rağmen, ailenin etkileşim alanı çok yüksek. Aile ilk öğretmen, çocuklarımızın ilk eğitim aldığı yer, karakterinin kişiliğinin ilk oluştuğu yer. Bugün yaşadığımız birçok soruna bakıyoruz, parçalanmış ailelerden kaynaklanan sorunların hızla çoğalmış olduğunu görüyoruz. O yüzden biz aileyi kurum olarak derli toplu, güçlü tutmak zorundayız. Aileyi bir medeniyet projesi olarak yeni bir dille anlatmak zorundayız. 'Aile Olmak' adını verdiğimiz projenin muradı ve maksadı budur. Çünkü en küçük etkileşim alanında özellikle baktığınız zaman kentleşmede aileler çekirdek aileye dönüyor ama toprakla olan bağını asla kesmiyor. Biz diyoruz ki; burada devam eden fakat gözükmeyen çatıyı, daha gözükür hale dönüştürelim. Hayatın her yerinde iletişim, ulaşım ve aklınıza gelecek aile ile ilgili 'Aile Dostu' diye bir paket hazırladık. Örneğin PTT, aile ilgili bir talep varsa 'ben buna indirim yapacağım' diyor. 'Aile Dostu' paketini oraya yapıştıracağız. Ondan sonra o indirimden istifade edilecek. En büyük taleplerden bir tanesi de özellikle çalışan anneler için sitelerin içerisinde bahçeli, 3+1, hem çekirdek ailenin kendi içinde yaşayacağı, hem de ninenin ve dedenin 1+1'de sitenin içerisinde beraber kalabileceği yaşam alanlarını çoğaltmamız gerekiyor."