Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından 7. kez düzenlenen Basın Özgürlüğü Ödülü, bu yıl Uluslararası Basın Enstitüsü adına, Türkiye Temsilcisi Kadri Gürsel’e verildi.
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından her yıl düzenlenen ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ bu yıl; Uluslararası Basın Enstitüsü’ne verildi. Kurumun, Türkiye’deki bağımsız ve özgür basın kuruluşlarının desteklenmesi amacıyla geçen aylarda başlattığı abonelik ve gazete alma kampanyası ödüle gerekçe olarak gösterildi. Ödül, Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Temsilcisi Kadri Gürsel’e takdim edildi.
Uluslararası katılım
Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve ödülün sahibi Gazeteci Kadri Gürsel’in yanı sıra; İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, AB Türkiye Delegasyonu Elçi Müsteşarı Simona Gatti, Avrupa Komisyonu Temsilcisi Seda Erden, Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Savunu Koordinatörleri Caroline Stockford ve Ravi Prasad ile CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Uğur Yıldırım ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Ödülümüz, güzel günlerin simgesidir"
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Basın özgürlüğü adına bugün ne yazık ki, tasa ve kaygı verici bir süreç yaşıyoruz. Basının antidemokratik zihniyet ve uygulamalara muhatap olması, her halde hiçbir ülke için gurur kaynağı sayılamaz. Özgür, bağımsız, doğru, tarafsız ve sorumlu bir basından söz etmek, bugün ne yazık ki mümkün değil. Basının işini yapmaktan çok, işini ve varlığını savunur hale gelmesi, ulusal ve uluslararası saygınlığa gölge düşürmektedir. Bu yalnızca mesleğin değil, toplumun bir sorunudur. Ödülümüzün, özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin bir parçası, gelecek güzel günlerin simgesi olarak görülmesini diliyorum” dedi.
“Dayanışma ödüllendirildi"
Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Temsilcisi, Gazeteci Kadri Gürsel, “Bu ödül, dayanışmanın ödüllendirilmesidir. Basın özgürlüğü demokrasinin ön koşuludur. Ülkemizde basın özgürlüğü çok kritik bir süreçtedir. Demokrasi, basın özgürlüğü ve refah arasında koparılamaz bir bağ vardır. Bu bağı koparırsanız ülkenin bütünlüğü tehlikeye girer” diye konuştu.
"535 gazeteci cezaevine girdi"
Törende konuşan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de şunları söyledi: “Basın özgürlüğünün geldiği noktayı gördüğümüzde ülkemiz için üzülüyoruz. 2002 ve 2018 yılları arasında 535 gazeteci cezaevine girmiş ve bir kısmı hala içeride. Basın özgürlüğü aslında halkın özgürlüğüdür. Bu tarihsel ödül, basına yapılan bu saldırılara, haksızlıklara ve hukuksuzluklara konulan bir şerhtir." İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de, “Türkiye’de basın özgürlüğü her geçen yıl daha da ürkütücü boyuta gidiyor. Her günümüz bir öncesinden daha kötü oluyor. Düşüncenin üstesinden gelemeyenler ne yazık ki düşünenlere baskı yapıyor. Basın özgürlüğü halkın özgürlüğüdür. Halk basınına sahip çıkmalıdır” dedi.