Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, ilçedeki tarihi köşkerden biri olan De Jongh köşkünün özel bir işletmeye kiraya verilmesine ve içersinde yapılan ağaç katliamına karşı tepki gösterdi.
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’nun da katılımıyla Buca Belediyesi Meclis salonunda düzenlediği basın açıklamasında kamuoyuna seslenen Başkan Ercan Tatı, belediye olarak engellilere hizmet amaçlı kullanmak üzere köşke talip olduklarını ancak köşkün SGK hizmet binası olarak kullanılacağı yanıtı aldıklarını söyledi. Buca içerisinde yer alan De Jongh köşkünün Bucalılara hizmet amaçlı kullanılacağını bekleyen Başkan Tatı, SGK’nın köşkü özel bir işletmeye verilmesine karşı çıktı. SGK tarafından özel bir işletmeye kiralanan tarihi köşkün tadilatı sırasında bahçede bulunan ağaçların kesilmesine isyan eden Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, yapılanmanın durdurulması için imza kampanyası başlattı. Tatı’nın başlattığı imza kampanyasına ilk destek CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu’ndan geldi.
İLK TEPKİ 2006’DA TATI’DAN GELDİ
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, 2006 yılında İzmir İl Genel Meclis Üyesi iken De Jongh köşkünün satışı gündeme gelmiş ve yaptığı itirazlar sonrası sonucu köşkü satılmaktan kurtarmıştı. Köşkün Buca’da engelli merkezi, yaşlı bakım evi, ilçe kütüphanesi ve sosyal yaşam alanı olarak yeniden hayata döndürülmesi için 31 Mart 2010 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurulu Başkanlığı’na yazı ile başvuruda bulunan Tatı, 13 Nisan 2010'da tarihinde Buca Sosyal Güvenlik Merkezi binası yapılmak için tahsis edileceği ve talebinin olumlu değerlendirilmediği yanıtı aldığını açıkladı. Başkan Ercan Tatı, yaptığı açıklama da şunları söyledi: “Gelinen noktada şuanda SGK olarak kullanılan binadan SGK çıktı veya çıkarıldı ve burası özel bir kuruma verildi. Firmanın adı önemli değil. Burada ne yapılacak. Burası kamunun malıdır. Kamuya yararlı bir hizmet sunulmasıdır. Ticarethane olarak kullanılması siyasi ve ticari ahlaka uygun değildir. Şuanda 110 metrekare bir ev kafeterya olarak 15 bin liraya kiraya verilmektedir. Tarihe mal olmuş malikane ne kadara kiraya verildi sizlerin takdirine bırakıyorum. Kamu buradan ne kadar faydalanacak burada kamu yararı var mıdır?”
“AĞAÇ KATLİAMINA KARŞI İMZA KAMPANYASI”
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı De Jongh köşkünün doğal sit olduğunu ve burada yer alan ağaçların kesilerek katliamı yapıldığını savundu. Katliama dur demek için de imza kampanyası başlatan Başkan Ercan Tatı, ağaç kesimlerinin belgelerini kamuoyuna sundu. Tatı, “Burası doğal sit alanıdır. Öncelikle bu katliam durdurulsun. Bazı ağaçların işaretlendiği görülüyor. Burada yer açılacak doğal sit olarak adledilen bölgeye yeni binalar yapılacak. İçeriye giriş yasak. Bu görüntüler dün çekildi. Kesmek için hazır bulunan ağaçları görüyoruz. Bize düşen olay Bucalılar olarak kamu yararını ön plana çıkarmayan bu girişime son verdirmek için mücadelede bulunmamız gerekir. İmza kampanyası başlatıyoruz. Kurum kuruluş yok burada herkes bu olayın sahibidir. Bende sizlerde geçiciyiz orası torunlarımıza kalacak. Tüm İzmir’i bu imza kampanyasına desteğe çağırıyorum. Kamunun yararına burayı sunmak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Bugünden itibaren fiili müdahale yapılsın. Destek vermek için herkese ihtiyacımız var. Kapı arkalarında konuşulacak bir olay değil. Kesilen ağaçların aynısını koymak isterseniz iki nesil geçecek” diye isyan etti.
“YANDAŞLARINA PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR”
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın açıklamalarına destek veren CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da, yaşananları protesto ederek İzmir Valisi ni konuyu araştırması için göreve davet etti. Moroğlu yandaşlara peşkeş çekildiğini dile getirerek, “ Bu bir başlangıç. Sanmayın ki bu talan bu yandaşlara çekilen peşkeş burada kalmayacak. Burada deneme yapıyorlar. Eğer burayı durduramazsak. Buna karşı güçlü bir ses çıkarmazsak. Sadece CHP’liler değil tüm İzmir De Jongh köşkünün bu biçimde kamunun malı olan bir yerin talan edilerek başkaları tarafından kar amaçlı kullanılmasını yaşayacak. Valiyi ve sorumluları göreve çağırıyoruz. Bu konu sonuçlanıncaya kadar bu işe karşı çıkmaya çağırıyoruz. Burada talan ve kar amacı yoksa burayı kiralayan grup burayı terk etmekle batmaz bir jest yapsınlar burayı terk etsinler. Burayı engellilerin halkın yararlanabileceği sosyal kamu alanı olarak tesis etmek için belediye devretsinler. Talebimiz budur” diye konuştu.
Açıklamaların ardından Buca Belediyesi önün de imza kampanyası başlatan Başkan Ercan Tatı, "ağaç katliama son" diyerek ilk imzayı kendisi attı. Başkan Ercan Tatı’nın başlattığı eyleme, sivil toplum örgütleri, Bucalı muhtarlar, Buca Kent Konseyi üyeleri, siyasiler ve Bucalı yurttaşlar yoğun katılım gösterdi.
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ: "İDDİALAR GERÇEK DIŞI"
"Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın açıklamalarını büyük bir şaşkınlıkla karşıladık" şeklinde yazılı açıklama yapan Şifa Üniversitesi ise, şunları dile getirdi: "Sayın Tatı’nın da ifade ettiği gibi imar planlarında hemşire koleji olarak kayıtlı olan bu yer, hemşirelik eğitimi verilmek üzere kamuoyuna açık bir protokol ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan kiralanmıştır. Bu yeri kiralayan kurum, Sayın Tatı’nın iddia ettiği gibi bir holding ya da ticari işletme değil, kamu hizmeti vermek üzere 6082 Sayılı Kanun’un 15. Maddesi ile kurulmuş bir üniversitedir. Uzun yıllar Verem Savaş Sanatoryumu ardından da hemşirelik okulu olarak hizmet vermiş bu alan, yine aynı misyona uygun olarak üniversitemizin Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün eğitim yapacağı bir kampüs olarak planlanmıştır. Burada hizmete girecek poliklinikler ise hem Buca halkına sağlık hizmeti verecek, hem de hemşire adaylarının pratik eğitimlerini tamamlayacağı birimler olarak kullanılacaktır."
Açıklamaya şöyle devam edildi: İkinci bir husus olarak Sayın Başkan’ın ağaç katliamı olarak ifade ettiği görüntüler, fırtınada devrilmiş ve 2 yıldan fazla süredir yerde yatan 2 ağaca aittir. Bu kesim işlemi de İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 10.10.2011 tarih ve B.16.KVM.4.35.002/207 - 122 sayılı kararına istinaden yapılmıştır. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu, henüz Şifa Üniversitesi’nin kurulmadığı bir tarihte, hem bu devrik 2 ağaç hem de devrilme tehlikesi bulunan 32 ağacın kesilmesi için İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurmuş, Kurul da İzmir Orman İşletme Şefliği’nin raporu doğrultusunda olumlu yönde karar vermiştir. Yapılan işlem de bu karara istinaden sadece devrik iki ağacın kesilerek, kaldırılmasından ibarettir. Ayrıca konu ile ilgili yapacağımız basın toplantısında basın mensuplarına Şifa Üniversitesi Buca Sağlık ve Eğitim Yerleşkesi gezdirilecek ve iddialara ilişkin belgeler paylaşılacaktır."