Türkiye’nin en büyük milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda bulunan adalarda, üreme mevsimi ile birlikte dünyaya gözlerini açan yavru kuşların cıvıltıları yükselmeye başladı.
Türkiye’nin son yıllarda en önemli kuş cennetleri arasında gösterilmeye başlanan Beyşehir Gölü’nün adalarını mesken tutan su kuşları, yavrularını da burada dünyaya getiriyor. Mayıs ayının son günleri ile birlikte yumurtalarından çıkan yavrular, anneleri tarafından getirilen besinlerle besleniyor.
Değişik büyüklüklerde 33 adanın yer aldığı Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda Kızkalesi’nden sonra türler diğer bazı adalarda da yuvalanmaya başladı. Son yıllarda özellikle göl çevresinde popülasyonu artan Fiyu’nun mekan olarak seçtiği Yılanlı Adası, yat işletmecilerinin üreme dönemi sonuna kadar tur düzenlememe kararı alması üzerine sessizliğe büründü. Sadece kuş cıvıltılarının yükseldiği Yılanlı Adası’nda yumurtadan çıkan yavruları için anneler adeta seferber oldu. Genellikle adadaki ağaçların dalları üzerine yuva yaptığı gözlenen türler, buldukları her müsait ortamı değerlendiriyor.
Gezinti yatı işletmecisi Zafer Aydoğan, son yıllarda Fiyu kuşunun yuvalandığı adaya yat işletmecileri olarak üreme dönemi sonuna kadar tur düzenlememe kararı almalarından dolayı doğa severlerden anlayış beklediklerini belirterek, “Adalarda yumurtlamış kuşlar var, yavruları yumurtadan çıkanlar var. Biz duyarlı olmaya çalışıyoruz. Gelen müşterilerimiz adayı çok istiyor ama niye gitmediğimizi bu şekilde anlamış olurlar. Burada Karabatak, Ördek, martı gibi 3-4 tür var. Bizim Karabatak olarak adlandırdığımız tür, 2-3 senedir Yılanlı Adası’nda yuva yapmaya başladı. Göçmen bir tür buraya geldi, sevdi ve beğendi herhalde ki terk etmedi. İki üç sene önce yavrularını bu adada çıkardı, o yavrular şimdi aynı yerde başka yavrular çıkarmaya başladı. Her adada kuş türleri mevcut ama en yoğunlukta olduğu ada Kızkalesi adası” diye konuştu.
Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Mehmet Şener, fazla bilinmese de Beyşehir Gölü Milli Parkı’nın son yıllarda Türkiye’nin en önemli kuş cennetleri arasında yer almaya başladığını söyledi. Bu durumun Beyşehir Gölü’nün bilinmeyen bir yüzü olduğunu belirten Şener, “Bu bizim için oldukça sevindirici bir durum. Bu durumu sürdürülebilir bir hale getirmemiz gerekiyor. Beyşehir Gölü Türkiye’de en fazla sakar mekenin yaşadığı bir yer, tabiri caizse yatağı. 200 bin sakar meke tespit edildi, ondan sonra ise ördekler ve martılar geliyor. Ayrıca, son dönemde çok miktarda fiyu kuşu görüyoruz. Hatta bazı Endemik türler bile tespit ediliyor. Yani bir tane olsa bile bunun olduğu tespit edilmiştir” dedi.
Kuş türlerinin insandan çok fazla hoşlanmadığını ve bu yüzden rahatsız edilmemek için yerleşim birimlerinden uzak yerleri tercih ettiğini de aktaran Şener, “Bu yüzden yuvalanma ve üreme dönemlerinde özellikle göl içerisindeki adaları tercih ediyorlar. En fazla kuş türünün yaşadığı ada Kızkalesi olmakla birlikte adaların hemen hepsinde yuvalanabiliyorlar. Yılanlı Adası’nda son dönemde yuvalanıp üreyen tür ise fiyu kuşu. Üreme mevsimi ile birlikte burada çok miktarda bu kuş türünü görebiliyoruz. Bugünlerde ise yumurtalardan çıkan yavrular adaları şenlendirdi” diye konuştu.