Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, turizm ve ticarette canlanmayı sağlama adına 'ticari safari' dönemini başlatacaklarını söyledi. Burkay, Gezi Parkı olayları ve Almanya ile yaşanan politik krizin iki ülkenin ticaretine yansımayacağını da vurguladı.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yaptığı açıklamada, 2012'de yüksek cari açık ve enflasyonu kontrol altına almak için uygulanan ekonomiyi soğutma politikaları ile birlikte büyümenin yüzde 2.2 olarak gerçekleştiğini belirterek, “2013'de ilk çeyreğe bakıldığında büyümenin yüzde 4 olma hedefi var. Yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 3 olarak gerçekleşmesi gelecek adına ümit verici olup yüzde 4 büyümenin yakalanması adına olumlu.” dedi.
İHRACATTA DÜŞÜŞ VAR
Türkiye genelinde ihracat performansının 2013'de düşük seyrettiğini belirten Burkay, Bursa'nın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracat artışının 2013 yılının ilk beş ayında yüzde 4-5 arasında kaldığını aktaran Burkay, Bursa'da ise geçen yıla göre ihracat artışının ilk 4 ayda yüzde 9.9 artarak 4.16 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. 2013 yılında ana senaryonun yavaş büyüme yönünde olduğunun altını çizen İbrahim Burkay, bu nedenle 2013 yılında dünya ekonomisi için yüzde 2.6, dünya ticareti için yüzde 3 büyümenin öngörüldüğünü söyledi.
"TİCARİ SAFARİ İLE BAVUL TİCARETİNİ BURSA’YA GETİRECEĞİZ"
Bursa dış ticareti ve turizmini canlandırmak için yeni çalışmalar yaptıklarını anlatan İbrahim Burkay, şunları ifade etti: “Ticari safari dediğimiz; Türkiye’nin şu anda özellikle İstanbul ekonomisini ve dolaylı olarak da Bursa ekonomisini ciddi anlamda destekleyen bavul ticaretinin modern halinin bir şekilde Bursa'ya transferi ile alakalı çalışıyoruz. Bizim 16 makro projemiz arasında yer alan ve çok önem verdiğimiz organize ticaret bölgelerinin en önemli kaynaklarından biri olan alım heyetlerini Bursa’ya kazandırmak istiyoruz. Bu şekilde hem Bursa’nın dış ticaretini artırmak hem de turizme ciddi anlamda destek vermek istiyoruz.” dedi.
Son zamanlarda otellerin doluluklarının da çok düştüğünü belirten Burkay, şöyle devam etti: “Buna karşın sebepleri üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda Bursa hem turizm hem ticaret anlamında ilerleme kaydedebilsin. Bunun için ticari safari projesi ile eski Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki alıcıları Bursa’ya getirmek çok önem arz ediyor. Bu alıcılarla protokoller yaptık. Bu protokoller sonrasında bu alım heyetini Bursa’ya getirip inşallah Bursa’nın dış ticareti ve turizmini artıracak adımlar atacağız.”
"GEZİ OLAYLARINDAN DOLAYI ALMAN SERMAYESİ TÜRKİYE’Yİ GÖZARDI EDEMEZ"
Sön dönemde Türkiye ile Almanya arasında politik sorunlar ve Gezi olaylarının ekonomik ilişkileri nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine ise İbrahim Burkay, şunları söyledi: “Özellikle dünyada savaş toplumundan bilgi toplumu, iletişim ve bilişim toplumuna geçildi. Baktığımızda Türkiye'nin en önemli dış ticaret ortağı Almanya. Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı şirketlere bakıldığında yine Almanya en önemli ülkelerin başında geliyor.”
Bursa ile Almanya’nın bir çok eyaleti arasında sıcak ilişkiler kurulduğunu anlatan Burkay, “Almanya'daki her eyaletin çok farklı politikaları var. Her eyalet AB'deki krizi aşma ile alakalı ciddi stratejiler üretiyor. Bursa ile işbirliği yapmak isteyen eyaletlere bakıldığında her eyaletin farklı stratejileri var. Özellikle uluslararası sermayenin dünyadaki şekillenmesine bakıldığında bırakın 'Gezi Parkı' olayını, çok daha trajik olayların yaşandığı yerlerde de çok ciddi uluslararası sermaye var. Özellikle Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke statüsüne geçmesi ve son dönemde 3 kredi kuruluşunda kredi notunun artırılması bu gelişmeler Türk ekonomisini diğer gelişmekte olan ekonomilerden ayrıştıran bir özellik.” şeklinde devam etti.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sözlerini şöyle tamamladı: “Tabii ki Sayın Merkel'in açıklaması önemli ama burada bence Başbakanımızın çıkışı karşısındaki bir çıkış olarak anlıyorum onu. Onun dışında da Alman sermayesinin, yabancı sermayenin sadece gezi olayından dolayı Türkiye'yi göz ardı edeceğini sanmıyorum. Türkiye’nin pazar yapısına bakıldığında dünyada en hızlı iç pazarı büyüyen ülkelerin başında Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Türkiye geliyor. Bu pazarları bu para stoğunu göz ardı etmek ve sadece bu tip spontane olaylarla çıkış kararı almak çok mümkün gözükmüyor.