Kocaeli Büyükşehir Belediyesi et ve et ürünleri satan işyerlerinde denetimlerini sürdürürken yeni çıkan kanun ve yönetmeliklerle ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor.
Yetkililer izlenebilirliğin sağlanması, et ve et ürünlerinin muhafaza koşulları, ambalajlanması, etiketlenmesi gibi kriterler ile dökme ürün satışı yapmak isteyen esnafları ilgilendiren konularda bilgi verdi.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü, Zabıta Daire Başkanlığı İhtisas Zabıta Şube Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe Müdürlükleri ile ilgili ilçe Belediyelerinin katılımıyla et ve et ürünleri satan işyerlerine titiz denetimler yapılıyor. Yapılan denetlemelerde işyeri sahipleri gerekli konularda bilgilendirilirken, kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı tespit edilen işletmelere de gerekli cezalar uygulanıyor.
Yapılan denetimlerde kasap, şarküteri gibi iş yapan işletmelerde titizlikle kontrol edilecek kriterlere değinen yetkililer kasapların soğuk hava depolarında bulunan tüm karkasların oval damgalı olmasının önemine değindi. Yetkililer üzerinde TR içeren Kesimhane onay numaralarının bulunması, karkaslara ait sağlık raporları ve sevk faturaları işyerinde bulundurulması gerektiğini aktardı.
Büyükşehir denetim ekipleri ürün muhafaza sıcaklıklarının vatandaşların sağlığı için çok önemli olduğunu dile getirdi. Ekipler işyerlerine şu bilgilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. “Beyaz et için +4°C,sakatat için +3°C, paketli etiketli ve günlük olarak hazırlanmış kıyma ürünleri için +2°C, kırmızı et için +7°C’den fazla olmamalıdır. Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi ve et ürünleri mutlaka soğutucu dolap içerisinde satışa sunulmalıdır. Yumurta orijinal ambalajında etiketli olarak 5-12°C sıcaklıklarda muhafaza edilerek satışa sunulmalıdır.”
Dökme ürün satmak isteyen, karkastan sıyırma, dilimleme ve parçalama yapmak isteyen kasaplar işyerleri içerisinde +12°C lik ortam sıcaklığını evaporatör soğutma sistemi ile sağladıkları yeteri kadar genişlikte kapalı bir alan bulunmalıdır. Bu alanın zemin tavan duvar özellikleri, kullanılacak alet ekipman ile uygun tezgahlar sağlanmalıdır.
Perakende satış yapan işyerlerinde, son tüketiciye satış aşamasında: çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etleri; reyonda dökme ürün etiket bilgileri olması koşuluyla dökme olarak satılabilecektir. Kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulabilecektir.
Et ve et ürünleri kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış beyaz et karışımlarını üreten veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilmeli ve ayrı olarak satışa sunulmalıdır.