Bursa Sanayi ve Ticaret Odası, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğinde düzenlenen IPARD Programı (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) tanıtım toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Toplantı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından yürütülen bir proje kapsamında, AB konusunda genel anlayışın ve bilinç düzeyinin geliştirilmesi, Türkiye ve AB arasındaki siyasi ve kültürel diyalogun güçlendirilmesine katkıda bulunması amacıyla Çanakkale ili kapsamında IPARD hibe fonlarının tanıtımı için düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Çanakkale’de tarımsal ürünlerin markalaşması konusunda önemli eksikler bulunduğunu belirterek, “IPARD Programı Tanıtım Toplantısı’nın özellikle tarımsal ürünlerimizi işleyerek, markalaşmasına katkıda bulunacak projeler için faydalı olacağını umuyorum. Bilindiği gibi, daha önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 20 ilde uygulanmakta olan IPARD Programı, 23 Ocak 2013 tarihli 9’uncu başvuru çağrı ilanı ile birlikte Çanakkale’nin aralarında bulunduğu toplam 42 ilde uygulanmaya başlandı. IPARD fonlarından et ve süt üreten tarımsal işletmeler ile bunları işleyen ve pazarlayan işletmeler, meyve - sebze ve su ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmeler ile arıcılık, süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerel ürünler üretenler ile kültür balıkçılığı yapanlar, yerel ürünler ve mikro işlemeler yararlanabilmektedir. Çanakkale’mizin uygun iklimi ve verimli topraklarında tüm bu alanlarda faaliyet gösteren işletmeler mevcuttur. İlimizde tarım en önemli ekonomik faaliyet alanıdır ve son yıllarda tarıma dayalı sanayi kolları gelişmektedir. Örneğin Odamızın üretime yönelik çalışan işletmelerinin yüzde 58 gibi bir çoğunluğu gıda sektöründe üretim yapmaktadır” dedi.
Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz’de, 9’uncu çağrı ilanı ile Çanakkale’nin IPARD Programı’na dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Çanakkale olarak biz de varız demek için Çanakkale Ticaret Borsası olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onurlu, IPARD hibe fonlarından yeteri kadar yararlanılmadığına, hatta ayrılan miktar kullanılmadığı için AB’ye geri döndüğüne dikkat çekerken, TKDK Çanakkale İl Koordinatörü Ümit Ortan, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Katılımcılara IPARD hibe fonlarıyla ilgili bilgi veren TKDK Kıdemli Başvuru Kabul Uzmanı İnan Açıkyıldız da, tarımsal destek hibe fonlarından yararlanabilmek için çiftçi ve hayvan yetiştiriciliği kayıt sistemi ile ulusal vergi sisteminde yer almak gerektiğini, 65 yaşın altında ve mesleki yeterlilik diploması sahibi olmak gerektiğini ifade etti.