8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde KADER (Kadın Adayları Destekleme Derneği) Uluslararası Lions Dernekleri 118-R Yönetim Çevresi ile Konak Belediyesi işbirliğinde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Kadının Ekonomideki Yeri’ konulu bir panel düzenlendi.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen panele CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra kadın muhtarlar ve birçok Sivil Toplum Kuruluşu başkanları ile üyeleri katıldı.
KADER Başkanı Sema Övgün, Türkiye’de “Temsilde kadın erkek eşitsizliğinde 6. kez karne aldığını ve 6. kez sınıfta kaldığını söyleyerek, “Altı yıldır sınıfta kalan Türkiye bu yıl da notunu yükseltemedi, sınıfta kaldı. Kadınlar bir araya gelerek güç birliği oluşturmalı ve siyasilere baskı yapmalıdır” dedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da kendilerinin de karne notlarının düşük olduğunu belirterek, 187 meclis üyesi içinde sadece 3 kadın meclis üyesi bulunduğunu kaydederek, “Umarım meclis ve komite seçimlerine daha çok kadın girer” diyerek kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan da, Konak Belediyesi’nin CHP’li 37 meclis üyesinden 9’unun kadın olduğunu kaydederek, yüzde 50’lilere ulaşılması gerektiğini söyledi. Başkan Tartan, Atatürk'ün kadının yaşam içindeki kılcaldamarlar gibi her noktada yer almasını sağladığını belirterek "Atatürk, 100 yıl öncesinden bugüne ışık tutmuş bir liderdir. Kadının gücü büyüktür, bu gücü kullanan toplumlar daha ileriye gider” dedi. Başkan Tartan, yıllar önce kendi yazdığı ‘Sen hangi çiçeksin’ şiirini okuyarak kadınlara armağan etti.
‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Kadının Ekonomideki Yeri’ konulu panele CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Sanayici ve İşkadını Betül Elmasoğlu, E.Ü Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı ve İzmir Ev Kadınları Turistik El Sanatları Derneği Başkan Hatice Çizmeci konuşmacı olarak katıldı.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, kadınların üretmeye de bu ülkeye çeki düzen vermeye de gücünün yeteceğini söyledi.
Son zamanlarda kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Emine Ülker Tarhan, şöyle konuştu: “Kadına karşı şiddet zihniyet sorunudur. Türkiye’yi yöneten baskıcı ve karanlık zihniyet kadına karşı şiddetin temelinde de var. Son yıllarda kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 arttı. Atatürk’ün kadına tanıdığı haklarımız için savaşmalıyız. Sadece sloganlarla olmaz. Akıl ve tutkuyla mücadele vermeliyiz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyoruz, ancak farkında mısınız Türkiye Gürcü, Türk, Kürt, Boşnak diye bölünüyor. Bunu da stratejik ortaklarıyla birlikte yapıyorlar. Kadınlar olarak buna engel olmalıyız. Kadınları ve erkekleri bölüyorlar. Yoksullukla, zorbalıkla olduğu kadar eşitsizlikle de mücadele etmeliyiz.”
Karşı devrimin aracı olarak kadınların kullanıldığını kaydeden Emine Ülker Tarhan, kanlı bir devrim yapıldığını belirterek, kadına karşı ayrımcılık yapıldığını yaşadığı bir olayı anlatarak örnek verdi. Tarhan, geçen günlerde Kültür Bakanlığı'ndan bir davetiye aldığını belirterek "Davete kadın ve erkeklerin giriş saati ayrı yazılmıştı. Bu ülkede padişahlık düşünen zihniyeti birlikte yenebiliriz.”
AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de hükümetin kadınlar adına olumlu işlere imza attıklarını ve atmaya devam edeceklerine vurgu yaparak şunları söyledi: “Kadınları iş gücü piyasasına, hem sosyal hayatta, hem de siyasete katmamız gerekiyor. Kadının rolünü belirlememiz ve hak ettiği yeri vermeliyiz. Ancak o zaman ben dünya devleti oldum, ben rekabetçi bir ekonomi oldum ben büyük Türkiye oldum diyeceksiniz”
İlknur Denizli, konuşmasının sonunda kadınlara, iş dünyasında erkek gibi değil, kadın gibi olun öğüdünde bulundu.
Prof. Dr. Yeşim Kirazlı ise, sağlık sektöründe çalışan kadınların sorunlarını dile getirerek, sağlık alanında kadınların kariyer yapmalarında pek çok zorlukla karşı karşıya kaldığını, bunlardan birinin de işyerlerinde Mobbing’e maruz kaldıklarını söyledi. Kirazlı, unvan arttıkça kadın oranında düşme olduğunu kaydederek, “Türkiye’de 165 rektör var bunlardan sadece 9’u kadın” dedi.
Sanayici ve işkadını Betül Elmasoğlu da iş, ekonomi, eğim gibi alanlarda kadınların hep gerilerde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de 16 milyon kadın evde oturuyor. Sadece 4 kadından biri çalışıyor. Kadınlar niteliksiz ve sigortasız işlerde çalışmak zorunda bırakılıyor”
Girişimci ruhuyla iş hayatına atılan ve nasıl başarılı olduğunu anlatan İzmir Ev Kadınları Turistik El Sanatları Derneği Başkan Hatice Çizmeci de kendi başarı hikayesini paylaştı.