Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Halk Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak “ Halk ve Edebiyat” konulu bir konferans verdi.
1 Mart 2013 Cuma Günü Çıldır Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan konferansa; Ardahan Üniversitesi Çıldır MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hürriyet Çimen, Âşık Şenlik Belediye Başkanı Mülazim Karaçay, Prof. Dr. Roin Kavrelişvili ile Çıldır MYO öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Çıldır MYO öğrencilerine onur belgelerinin verilmesi ile başlayan konferans, ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Halk Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın özgeçmişinin okunmasıyla devam etti. Ardından Altınkaynak kürsüye davet edildi.
Konferansa “Halk nedir?” sorusunu sorarak başlayan Altınkaynak, “Halk kavramını her yerde kullanırız, ama ne anlama geldiğini çok iyi bilmeyiz” diye konuştu. Halk kavramının her ideoloji ve her siyasal organizasyonda farklı şekilde tanımlandığını da belirten Altınkaynak, “Türkiye’de ise halk kavramı, bu ülkelerdeki birçok anlamın karması halindedir” tespitinde bulundu.
“Halk: Birbirine ortak değer yargılarıyla bağlı olan ve bu değer yargılarını yaşama ve yaşatma arzusu güden insan topluluklarıdır.” diye konuşan Altınkaynak, ortak değer yargılarından bahisle dil, din, mutfak kültürü, ahlak anlayışı, inanç dünyası üzerinde tespitlerini paylaştı. Altınkaynak, “Ben Diyarbakır’da Lise Müdürlüğü yaptım. Bu yıllarda çok değerli insanlarla tanıştım, önemli olaylar yaşadım. Hangi şehirde yaşarsak yaşayalım, Türkiye’nin en doğusundan en batısına kadar herkes aynı değer yargılarına, hükümlerine sahip. Yani söyleyeceğim şu ki biz birleştirici bir güç olmalıyız. Halkımızın ortak değerlerine sahip çıkmak, onları yaşamak ve yaşatmak emperyalist güçlere karşı en büyük dirençtir.” ana fikrinde görüşlerini ileri sürdü.
Konferansta Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Halk Edebiyatı üzerinde de durdu. Halk Edebiyatı’nın; halk ve edebiyatın birbirine bağlanması ile ortaya çıktığını söyleyen Altınkaynak, ardından dil ve kültür bağlamı üzerinde durdu. Altınkaynak, atasözlerinden övgülere, deyimlerden ninnilere, masallardan efsaneler kadar çeşitli ortak değerler ve bunların gücü ve önemi hakkında bilgi verdi.
Altınkaynak, “Atasözleri yılların birikimidir, deyimlerle taşı gediğine oturturuz, ninniler de matematiksel bir bağ vardır, masallar idealist insan yetiştirmeye yardımcı olur, tekerlemeler diksiyonu geliştirir. Maalesef modern dünya ve zaman, bu değerlerimizi yok ediyor. Siz öğrenciler bizim geleceğimizsiniz ve bu değerleri sizler yaşatabilirsiniz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Konferansın ardından Çıldır Meslek Yüksekokulu Kütüphanesi’nin açılış töreni yapıldı. Açılış sonrası, ARÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler kütüphaneyi ziyaret ederek, eserleri inceledi.