PİKA SENDROMU: Çocuklarda demir ve çinko eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilen sorun; kil, toprak, kireç hatta cam gibi yiyecek dışı maddelerin uygun olmayan bir şekilde bir aydan fazla süreyle tüketilmesidir. İki yaşından büyük çocuklarda görülebilir. Bebek ve süt çocuklarında nesnelerin ağıza götürülmesi normal bir davranış olduğundan, yeme bozukluğu olan sendromun teşhisinin iki yaşından sonra konulması doğru olandır. Pika Sendromu’nun altında, otizm spektrum bozukluğu gibi başka bir zihinsel hastalık da olabilir. Hastalık, demir ve çinko eksikliği gibi ya da vitamin, mineral ve yağ asitleri eksikliğine bağlıysa, bu soruların giderilmesiyle tedavi edilebilir.
Çocukluk döneminde beslenme ve yeme bozukluklarına çok sık rastlanmaktadır. Çocukluk çağındaki düzensiz beslenme alışkanlıkları sonucunda ortaya çıkan beslenme ve yeme bozuklukları tedavi edilmediği takdirde, yaşamı tehdit edebilen sağlık sorularına neden olabilmektedir.
Beslenme sorunlarının normal gelişim gösteren bebek ve çocuklarda görülme sıklığı %25-35 iken; bu oran gelişimsel geriliği olanlarda %33-80 gibi yüksek rakamlara çıkabilmektedir. Yeme reddi, kusma gibi ciddi problemler ise bebeklerin %1-2’sinde görülmektedir.
Çocukluk çağında besinlere bağlı durum değişikliği zamanla sosyo-psikilojik bir sorun haline gelebilmektedir. Bu çağda en sık görülen beslenme ve yeme bozuklukları şöyledir...