Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ‘Şehitlerimiz İçin 1 Milyon Kitap Kampanyası’na bir destek de Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’dan geldi. Üniversitenin çıkardığı liste doğrultusunda 524 kitap bağışlayan Gökhan, ÇOMÜ’nün 2023’te ilk 10 üniversite arasına girmesi gerektiğini söyledi.
Kitap sayısını bir yıl içinde yaklaşık yüzde 300 artıran, üye olduğu veri tabanları ve elektronik kaynaklarla bilgiye erişimde çağın tüm gerekliliklerini yakalayıp, İstanbul dışında Marmara Bölgesi’nin en büyük kütüphanesi haline gelen ÇOMÜ Kütüphanesi’ne bağışlar devam ediyor. Çeşitli kamu kurumlarının yanında sendikalar, federasyonlar, vakıf ve odalar, ulusal gazeteler, köşe yazarları ve birçok vatandaş ‘Şehitlerimiz için 1 Milyon Kitap Kampanyası’ kapsamında kitaplarını ÇOMÜ Kütüphanesi'ne gönderiyor. Çanakkale Belediyesi tarafından kütüphaneyi ihtiyaç olan kitapların listesi çıkarılarak bu doğrultuda 524 adet kitap bağışı yapıldı. Kitaplar, kayıt altına alındıktan sonra barkotlama işlemi yapılarak raflardaki yerini alacak.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner ile birlikte kütüphaneyi gezerek bilgi aldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın bu anlamlı bağışının kendilerini memnun ettiğini belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Bugün bizim için güzel günlerden bir tanesi. Kütüphanemize her gün çok kıymetli bağışlar geliyor. 2015 yılına kadar 1 milyon kitap hedefimiz var. Bu hedefimiz aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanesini oluşturma hedefidir. Bunu da 2015 yılıyla gerekçelendirirken şöyle bir mantık yürüttük; Çanakkale Savaşları 1915 yılında yapılırken pek çok genç liseli, üniversite öğrencisi tahsili yarım bıraktı ve burayı tercih etti. Okuyamadıkları çok sayıda kitap var, uzun yıllar yapılamayan tahsilleri var. Burada hayatlarını feda ettiler. Tahsillerin, eğitimlerin devam ettirilmesi gerekiyor ve Çanakkale’nin şehitler için kanaatimizce yapılabilecek en büyük hatıra yanı başlarındaki üniversite. Yapılan abide, anıtlar, heykeller, mezarlar bunlar tabi ki anlamlı hoştur vefa duygusuyla yapılmıştır ama şehitler için yapılacak asıl abide, dünyanın Türkiye’nin en büyük kütüphanesini yanı başlarına inşa etmektir” dedi.
Üniversitenin Çanakkale için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Üniversiteyle olan işbirliklerimizi olabildiğince yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. Ortak projeler yapıyoruz ki, Çanakkale’nin üniversitesi olduğunu ve bu üniversitenin kendisi için ne kadar önemli olduğunu bilincine varsın. Hedefimiz bu. 1990’lı yıllarda bu üniversite olsun isterken o zaman da şöyle bir iddiamız vardı, Çanakkalemize üniversite olmalı. O zaman bunu isterken Çanakkale’nin yaşamını, coğrafi yapısının, kültürel yapısının hepsinin burada iyi bir üniversiteye fırsat olduğunu hep ifade ettik. Üniversitemiz tarafından ortaya konulmuş olan iddia 1 milyon yayına ulaşmak. Çok ciddi ve önemli bir iddia. Biz de Çanakkale Belediyesi olarak bu projenin içerisinde yer almalıydık. En azından yer alıp örnek olmalıyız ki diğer iller ve kurumlara teşvik olsun. Bu yıl yapılan ihtiyaç listesi doğrultusunda bu ideale 524 kitap bağışlayarak sembolik bir destek vermeye çalıştık. 2015’e kadar destek vermeye devam edeceğiz. Benim iddiam şu; Bunu gerçekleştirecek olan tabi üniversitenin yönetimi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2023 yılına kadar Türkiye’de ilk 10 üniversite arasında yerini almalıdır. Bu yapılabilir ve bu bir hayal değildir. Bulunduğu konum ve kent itibariyle bu mümkündür” dedi.