Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Mahmut Güngör, Denizli’de yapılan altyapı çalışmaları, atık su arıtma tesisleri, içme suyu şebekesi ve SCADA sistemi hakkında bilgi verdi.
Doç.Dr. Mahmut Güngör, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, Denizli’nin altyapı çalışmaları hakkında sunum yaptı. Üniversite AKM B Salonunda gerçekleşen sunumda, Denizli’nin ilk yerleşim alanlarına döşenen su şebekesinin pik ve asbestli boruların bulunduğunu belirten Güngör, şöyle konuştu: “Şebekemizde 1954 yılında ilk yerleşim bölgelerinde pik ve asbestli boru döşenmiş olup, bu boruların uzunluğu 29,5 km’dir. 1974 yılında, şehrimizde ikinci şebeke projesi hazırlanmış, çaplara göre döşenmiş olan boruların uzunluğu 292,6 km’dir. 31 Mart 2004 ve 31 Aralık 2006 tarihi itibariyle 22,6 km içme suyu şebekesi döşenmiştir. Bu tarihten sonra dış finansmanlı projelerle içme suyu şebekesinde çok geniş kapsamlı yenileme çalışmaları başlatılmıştır.”
2. ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİ
Güngör, 1986 yılında onaylanan Denizli Kanalizasyon Tatbikat Projesinde kanalizasyon şebekesi ile toplanan atık suların arıtılması amacıyla Eskihisar mevkiinde önerilen Eskihisar (merkez) Atıksu Arıtma Tesisinin 2005 ve 2025 yılları ihtiyaç 2 kademeli planlandığını belirtti. Atıksu Arıtma Tesisinin birinci aşamasının üç ana birimden oluştuğunu anlatan Güngör, şunları söyledi: "Ön arıtma kısmında giriş yapısı, ince ve kaba ızgara, kum tutucu; biyolojik arıtma kısmında ön çökeltme, havalandırma havuzu, son çökeltme ve klorlama, çamur giderme kısmında çamur yoğunlaştırıcı, anaerobik çamur çürütücü ve belt filtre press bulunmaktadır. İkinci Atık Su Arıtma tesisi için açığa akan atık suları toplayıp arıtmak için Aşağışamlı beldesinde 2. Atık Su Arıtma Tesisi alanı belirlendi. Bu alanda kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 2. Atık su arıtma tesisi için Avrupa Yatırım Bankası ve İller Bankası kanalıyla 5 milyon euro fizibilite için hibe ayrıldı.”
63 MİLYON EURO KREDİ TEMİN EDİLDİ
Denizli Belediyesi'nin, Belediye Hizmetleri Projesi-1 ve Belediye Hizmetleri Projesi-2 kapsamında İller Bankası aracılığıyla Dünya Bankası’ndan yaklaşık 63 milyon avro kredi temin ettiğini açıklayan Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediye Hizmetleri Projesi kapsamında Denizli il merkezinin en eski yerleşim bölgelerinde 5 ihale paketi halinde içme suyu, atık su ve yağmursuyu şebekeleri inşaatları tamamlanmıştır. Belediye Hizmetleri Projesi-1 kapsamında yaklaşık 157 km atık su hattı imalatı yapılmıştır. Belediye Hizmetleri Projesi-2 kapsamında yaklaşık 121 km içme suyu, 95 km atık su ve 36 km yağmursuyu şebekesi inşaatı planlanmış olup önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacaktır. Aynı iş kapsamında içme suyu şebekesi üzerine şebekenin otomasyon sistemi ile yönetilmesini hedefleyen SCADA sistemi kurulacaktır.”
ÜRETİM MALİYETİ DÜŞTÜ GELİR ARTTI
Denizli’de yapılan altyapı çalışmaları sonrası büyük kazanım elde ettiklerini belirten Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: “Halka daha temiz ve güvenilir içme suyu temini sağlandı. İçme suyu üretim maliyeti düşürülürken, su satışından elde edilen gelir arttı. Su baskınları ve taşkınlar sona erdi. Denizli’ye yeni katılacak belediyelere de içme suyu şebekesinin yayılması sayesinde maliyetler indirgenecek. Yenilenen içme suyu şebekesi ile tüm şebekede, kayıp kaçak oranı yüzde 60’lardan yüzde 30’lara düşürüldü. Ayrık sisteme geçilmesi sonrasında Atık Su Arıtma Tesisi, yağmursuyu yükünden kurtarılmış, bu sayede tesis içindeki kum tutucu ünitelerinde yapılan bakım onarım faaliyetleri yüzde 30 dolaylarında azaltılmıştır.”