Eskişehir’de, ‘Dünya Süt Günü’ etkinlikleri kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilkokul öğrencileri arasında düzenlenen ‘İnek Sağma’ yarışması renkli görüntüler oluşturdu.
Meseret İnel İlkokulu 2’nci sınıf öğrencileri, Alpu ilçesine bağlı Bahçecik Köyü yakınlarında bulunan büyükbaş hayvan çiftliğine giderek, öğretmenleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte sütün kaynağı inekleri yakından görme fırsatı yakaladılar. Çiftlik gezisi sırasında öğrencilere sütün faydalarını anlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürü Ahmet Köksal, öğrencilere her gün bir bardak süt içmelerini tavsiye etti.
Gezi sonrasında öğrenciler arasında ‘Süt Sağma’ yarışması düzenlendi. Yetkililerin kontrolünde ‘Gülseren’ adlı ineği sağan ilkokul öğrencilerinin bazıları yıllardır bu işi yapıyormuş edasıyla sağım işlemini gerçekleştirirken, bazı öğrenciler ise ineği tedirginlikle sağmaya çalıştı. Yarışma sonucunda en iyi sağım işlemini yapan Ecenaz Timurlenk (8), Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Salih Çildem tarafından maket inekle ödüllendirildi.
Etkinlikle alakalı gazetecilere açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Salih Çildem, etkinliği ‘Dünya Süt Günü’ etkinlikleri kapsamında düzenlediklerini ifade ederek, çiftlik gezisiyle çocuklara sütün önemini anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.
Çildem, kent genelinde günlük süt üretiminin 610 ton olduğunu anlatarak, “Etkinliğe katılan çocuklara hijyenik sütün elde edilmesi için gerekli olan sağım teknikleri, sağım öncesi memenin temizliği, elde edilen sütün soğutucu tanklara nakledilmesi ve süt işleme tesislerine hangi koşullarda gönderildiği konularında yerinde uygulamalı bilgiler verildi. Ayrıca ülkemizde hala yaygın olan ancak gelişmiş ülkelerde unutulan sokak sütçülüğünün sakıncaları ayrıntılı olarak anlatıldı. İlimizde 50 baş ve üzeri süt sığırcılığı işletme sayısı 61 adet, karma işletme sayısı ise 93 adettir. İlimiz genelinde günlük süt üretimi 610 ton olup, yıllık üretim ise 219 bin ton olarak kayıtlarımızda bulunmaktadır” dedi.
Yarışmada birinci olan Ecenaz Timurlenk ise, süt sağım işlemini gerçekleştirdikten duygularını şu sözlerle aktardı:
“Çok güzeldi ama daha çok heyecan vericiydi. Biraz da zordu, çünkü süt ineğin memesini sıktığında hemen gelmiyor, biraz daha çekmen lazım. Hem de sağarken ineğin canı acıyacak diye korkuyorsun. O yüzden çok ilginç bir duyguydu.”