Mehmet ÇINAR- Ekrem KARAMAN/ ANTALYA, Türkiye'nin en büyük örtüaltı domates üretim merkezi Kumluca'da ihtisas fuarı olarak üç yıldır düzenlenen Domatexpo, Kumluca Hali'nde başladı. Fuarın açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Menderes Türel, Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya ve sektöre ilişkin her alandan temsilciler katıldı.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİLERE PEHLİVAN KEMERİ
Fuarın açılış töreninde 47 yaşındaki Habibe Akıncı, 40'ından sonra bilinçli üretim için üniversiteye başladığını ve Kumluca Meslek Yüksekokulu'nda ziraat teknikerliği bölümü okuduğunu söyledi. Habibe Akıncı ve tüketici kadınları temsilen de Berra Engin Falay'a Belediye Başkanı Çetinkaya tarafından temsili yağlı güreş pehlivanlarına takılan kemerden hediye edildi. Aynı kemer Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Ak Parti İl Başkanı Mustafa Köse'ye de üç yıldır fuara katılım gösterdikleri için armağan edildi.
2 DAKİKADA 995 GRAM DOMATES YEDİ
Fuarın açılışının ardından üretici kadınların katılımıyla domates yeme yarışması yapıldı. Yarışmaya 10 kadın katıldı. Yarışmada 2 dakika süre tanınan kadınlardan Gülay Girgin 995 gram domates yiyerek birinci oldu. Nefaret Önal 970 gramla ikinci, Şerife Akın 900 gramla üçüncü oldu. Renkli görüntülerin yaşandığı yarışmada dereceye giren üretici kadınların ödüllerini protokol üyeleri verdi. Kadınlar birer küçük altın kazandı.
GIDA VE SU YÖNETİMİNDE AMANSIZ MÜCADELE
Dünyada verilen en büyük mücadelelerin başında su ve gıda arz ve pazarlarını yönetmeye yönelik mücadelenin geldiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, suyun yüzde 74'ünü kullanan tarım sektöründe su kullanımını yönetmeye yönelik amansız bir mücadele verildiğini kaydetti. Tohum arz ve pazarı için de aynı şeyin sözkonusu olduğunu söyleyen Mirmahmutoğulları, "Dünyada yılda 805 milyon insan yatağa aç giriyor, 1.2 milyar insan da yetersiz besleniyor. 1.5 milyar insan da aşırı dengesiz besleniyor ve çelişki var. Obezite ve benzeri sorunlar yaşıyorlar" dedi. Mirmahmutoğulları, Türkiye'de 59 bin ton olan zirai ilaç kullanım oranının 37 bin tona kadar düştüğünü açıkladı.
ÜRETİCİMİZ BİLİNÇLİ
Domatexpo'nun büyüyerek yoluna devam ettiğini belirten Menderes Türel ise "Artık üreticimiz bilinçli. Avrupa'nın 10 misli bir hedefi yakalamışız. 12 yıl önceki üretim rakamlarına baktığımızda üreticimizin bilinçlenmesi ve bakanlığımızın ortaya koyduğu doğru politikaları görebiliyoruz" dedi. Türel, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Tarımsal Hizmetler Dairesi, Kırsal Hizmetler Dairesi ve İlçe Hizmetleri Dairesi başkanlıkları kurulacağını da duyurdu.
EN ÇOK ÜRETİLEN VE TÜKETİLEN ÜRÜN DOMATES
Üretici ve üretim aşamasında paydaş olarak katkı sağlayan domates yetiştiriciliğine ilişkin kim varsa bu fuarın merkezine oturduğunu belirten Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, "Domates dünyada en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünü. Kumluca'da da en çok üretilen ve satılan tarım ürünüdür. Bu yılki fuarımızın ana teması, üretici hanımlarımızla tüketici hanımlarımızı buluşturma, kaynaştırma ve tüketicinin taleplerini üreticiye ulaştırmasını sağlamak. Tüketicinin kafasındaki soru işaretini üreticiye duyuruyoruz ve sonuçta Türkiye'de bir ilke imza atarak üretimdeki kadının gücüyle tüketimdeki kadının gücünü biraraya getiriyoruz. Seradaki ürünlerin dikimine aslında kadınlar karar veriyormuş. Mutfağı kadınlar idare ediyor" dedi.
GÜBREDE KDV DÜŞÜRÜLSÜN
Kumluca domatesi denildiği zaman güvenilir bir şekilde yenilmesi çağrısında da bulunan Çetinkaya, Kumluca'da üretim alanlarının yüzde 50'sinden fazlasında bambus arısı kullanıldığını ve bu arı nedeniyle kimyasal ilaç kullanımının da çok düştüğünü, Kumluca'nın biyolojik üretim için pilot bölge seçilmesi yönünde Bakanlıktan destek beklediklerini kaydetti. Üretici girdilerindeki en büyük giderin bitki besleme ve gübre olduğunu belirten Başkan Çetinkaya, "Gübreden KDV'yi Allah için, bu bitkilerin besin maddelerinde KDV'yi düşürmenizi istiyoruz. Kumluca seracılığın ilk başladığı marka üretim merkezlerinden biri. Sera dönüşüm projesine de destek istiyoruz" dedi.
BİYOLOJİK ÜRETİMDE BAMBUS ARISI
2011'de 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050'de 11 milyar olarak öngörüldüğünü belirten Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği ve Biyolojik Mücadele Derneği Başkanı Ali Eroğlu, bu noktada gıda ve suya ulaşımın önemine değinerek, şunları söyledi:
"Tarım alanlarında kimyasal kullanım, çevre açısından birtakım olumsuz faktörler oluşturmaktaydı. Topraktaki kimyasal kalıntısı, kimyasal kullanımının bağışıklık sistemindeki zararları gibi birçok unsur otaya çıkmaktadır. Bambus arıları çiçeklerde doğal yollarla tozlanmayı sağlayan ve hormon kullanımını ortadan kaldıran bir unsurdur. Bambus arısını öldürmemek için de kullanılan kimyasal ilaçlara çok seçici davranmak zorunda kalmıştır. Bir domatesin içinde çekirdek görüyorsanız, boşluklar yoksa bu domates bambus arısıyla üretilmiştir."
2.3 MİLYON TON ÜRETİM
Türkiye'de yıllık 12 milyon ton domates üretiminin 2.3 milyon tonuna sahip Antalya'da, Kumluca İlçesi 330 bin ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Bu yıl Domatexpo Fuarı'nda, Antalya'da örtüaltı üretimi yapılan ve hem yurtiçinde tüketilen, hem de ihraç edilen 100'ün üzerinde domates çeşidiyle domates üretimine ilişkin materyaller sergileniyor. Fuarda bu yılın ana teması 'Domates ve Tüketici' adı altında hem üretim hem de tüketimde karar verici pozisyonda olan kadınlar buluşturuldu. Fuarda en çok dikkat çeken ürünler ise Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi tarafından üretilen domates reçeli ile İstanbul'dan Böreksan firmasının ürettiği domates böreği oldu. Katılımcılar domates böreği ve reçeline büyük ilgi gösterdi. Fuar, 22 Kasım tarihinde sona erecek.