İzmir Üniversiteler Platformu, polis olmayı hayal eden Down Sendromlu 30 gencin düşlerini gerçekleştirmek için seferber oldu. EXPO 2020 için güçlerini birleştiren İzmir Üniversiteleri, Down Sendromlu bireylerin toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerine katkı sağlamak için, “Ülkemin ve Şehrimin İyilik Polisiyim" projesine dâhil oldu. Bu projede etkin rol oynayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), Down Sendromlu bireylere, “Doğal Afetler, İlk Yardım, Hayatta Kalma” hakkında uygulamalı eğitim verilmesini sağladı.
İzmir Valiliği koordinatörlüğünde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Ulusal Down Sendromu Derneği liderliğinde, Down Sendromlu bireylere yönelik geliştirilen "Ülkemin ve Şehrimin İyilik Polisiyim" projesi için İYTE kampüsünde sahra çadırı kuruldu. İYTE Amatör Telsizcilik ve Arama Kurtarma Topluluğu tarafından Down Sendromlu bireylere, acil durumda yapılması gereken temel kurallar uygulamalı olarak anlatıldı. 3 Nisan 2012 tarihinde, yapılan eğitim, son derece renkli görüntülere sahne oldu.
Down Sendromlu bireylerin sosyal yaşam ve hayat kalitelerini yükseltmek amacı taşıyan proje kapsamında, Down Sendromlu gençler İzmir’in farklı üniversitelerinde, sağlık, ritm tutma gibi çeşitli konularda eğitim aldılar. Bir aylık eğitim programının sonunda 7 Nisan'da Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenecek Gala ve Mezuniyet Töreni'nde yemin ederek gönüllü polis olmaları sağlanacak bireylerin, polis olma hayalleri gerçek olacak.
Proje hakkında bilgi veren İYTE Rektör Yardımcısı Ahmet Eroğlu, bu tip sosyal projelerde yer almaktan mutluluk duyduklarını ve bu şekilde Down Sendromlu veya engelli bireylerin toplumdaki konumlarının iyileşeceklerini umduklarını ifade etti. İYTE Kampüsündeki eğitimde Down Sendromlu gençlere acil durumlarda hayat kurtaran bilgileri öğreten İYTE ATAK Danışmanı Hakan Arsan, "Kuşkusuz insan hayatından daha değerli bir şey yok ve hayat kurtaracak bir kural bile öğretebildiysem ne mutlu” diye konuştu. Down Sendromlu bireylerle yakın ilişki kurulduğu gözlenen Hakan Arsan’a, programın sonunda yoğun bir sevgi gösterisi vardı.
İYTE Kütüphane Gösteri Merkezinde düzenlenen eğitimde kurulan sahnede olası bir deprem anında alınması gereken pozisyon, duruş anı, yaralılara acil müdahale, ilk yardım kuralları gibi konularda önemli noktalar canlandırma yapılarak anlatıldı. Ulusal Down Sendromu Derneği üyesi 40 kadar öğrencinin birebir rol alarak katıldığı eğitimde, çocukların mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Eğitim sonunda şarkılar söyleyen gençler, daha sonra İYTE Seramik Atölyesi tarafından hazırlanan seramik tabletlere el izlerini çıkardılar.
Down Sendromlu bireylerin özgüvenlerini arttırmak için düzenlenen projenin İYTE basamağında, eğitime katılan tüm Down Sendromlu bireylere teşekkür belgesi verildi. İYTE Merkez kafeteryasında topluca yenilen yemeğin ardından etkinlik sona erdi.