Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nün düzenlediği Uluslararası Çağrılı Afiş Festivali, Vali Kenan Çiftçi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karaaslan ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kaan Erarslan’ın da katıldığı törenle başladı.
Aralarında A.B.D, Almanya, Arjantin, Belçika, Bolivya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İsrail, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Macaristan, Malezya Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Venezuela ve Yunanistan gibi ülkelerin bulunduğu dünyanın 27 ülkesinden 140’ın üzerindeki afiş tasarımcısının 300’e yakın orijinal baskılarından oluşan eserlerin yer aldığı sergi izleyenleri büyüledi.
Sergide aralarında daha önce gerçekleştirilmiş olan Uluslar arası afiş bienalleri ve yarışmalarında ödül alan eserlerde yer aldı.
Festival kapsamında dünyada afiş tasarımı alanında önemli bir deneyime sahip olan İran’dan davet edilen bir grup genç tasarımcının 'Afiş Tasarımına İran Gözüyle Bakmak' konulu afişleri de Uluslararası Çağrılı Afiş Festivali ana sergisinin dışında izleyicilerin beğenisine sunuldu.
Afiş Festivalinde bir konuşma yapan Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Arslan. 27 ülkeden 140 tasarımcının katıldığı festivalde orijinal olan baskıların sergilendiğini, belirterek, serginin açılışında emeği geçen öğretim elemanı ve öğrencilere teşekkür etti.
Festivali açılış konuşmalarında GSF Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Levent Mercin, “Bu festivali önemli kılan şeyin, sadece Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesinde ilk defa gerçekleştirilmiş olması değil; bu tür uluslar arası etkinlikler ile Güzel Sanatlar Fakültesi’nin vizyonu içerisinde yer alan yerelden evrensele ve dünya ile entegre olma hedefini bir nebze de olsa gerçekleştirebilmiş olmasıdır.” dedi.
Ayrıca bu festival, 4. Sınıf öğrencilerimizin mezuniyet projesi olarak gerçekleştirmek zorunda oldukları bir proje fikrinin hayata geçmiş olması bakımından da önemsenmesi gereken özelliklerinden biri oluğunu belirten Doç.Dr.Levent Mercin, Festival Projesi’nin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken; özellikle proje fikrinin oluşmasında, takip edilmesinde ve kurumsallarının hazırlanmasında gösterdiği gayretli çabalarından ötürü Onur Aşkın’a, Arş. Gör. Mine Küçük’e, Öğr. Gör. Ceyda Bayrakdar’a, Arş. Görevlileri Figen Durmuş ve Nazik Çiğdem’e ve diğer meslektaşları ile görev alan öğrencilere teşekkür etti. Ayrıca Grafik Bölümü’nün davetini kırmayıp engin deneyimlerini öğrencilerle birlikte paylaşmak amacıyla Dumlupınar Üniversitesi’ne gelen, Doç. Dr.Ali Tomak’a, Yusuf Keş’e, Savaş Çekiç’e, Ali Can Metin’e, Cem Kara’ya ve Selçuk Öziş’e; Festivalin gerçekleştirilmesinde maddi manevi desteklerini esirgemeyen Rektör Prof.Dr.Ahmet Karaaslan’a ve sponsorlara teşekkür etti.
"ÜNİVERSİTELER HÜR DÜŞÜNCENİN KALELERİDİR"
Üniversitelerin hür düşüncelerinin kaleleri olması gerektiğinin altını çizen Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Karaaslan , “Üniversiteler hür düşüncelerin kaleleridir felsefesiyle hareket etmeye çalıştık. Üniversiteler gerek görsel malzemeleri kullanarak gerekse düşünce üreterek toplumun problemlerine eğilmezlerse o toplum sahipsiz demektir. Dolayısıyla üniversitemizde eğitim görmekte olan gençlerimizin kendilerini serbestçe ifade edebilecekleri bir ortam hazırlamaya gayret ediyoruz ve bu çabalarımız artarak devam edecektir.Bir ideali olmayan beklentisi olmayan kişi, toplum veya ülkeler defterini kapamış ölümü bekleyen insanlar gibidir. Biz defterimizi hiçbir zaman kapatmayacağız, bizim karşımızda daima bir hedef olacak. Göreve başlarken üniversitemizi her anlamda Türkiye’nin ilk 10 üniversitesinin içinde olmasını hedeflemiştik ve heyecanlıydık, bu heyecanımız artarak devam ediyor. Bunun çok güzel işaretlerini de görüyoruz ve Uluslararası Çağrılı Afiş Festivali de bu işaretlerden biridir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından sergilenen eserler izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.
Sergide sergilenen eserlerle ilgili Doç.Dr.Levent Mercin, Vali Kenan Çiftçi, Rektör Prof.Dr. Ahmet Karaaslan ile katılımcılara bilgiler verdi.