Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Yeşiltuna, “Köy Sosyolojisi” dersi verdiği bir grup öğrenci ile Kula’ya bağlı Kenger ve Emreköy’e uygulama gezisi düzenledi.
Geziye EÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nimet Önür ile Celal Bayar Üniversitesi Kula Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün H. Kök de eşlik etti.
Modernleşme, ardından postmodern dönemde köy hayatındaki dönüşümlerin incelendiği “Köy Sosyolojisi” dersini veren Doç. Dr. Yeşiltuna, yaptığı açıklamada, “Her yıl, İzmir yakınlarında iki farklı köyde karşılaştırmalı olarak uygulama yapıyoruz. Bu yıl, Kula’ya bağlı Kenger ve Emreköy’ü seçtik. Köylerde eğitim, kültür, gelir seviyesi bakımından farklılık bulunması tercih sebeplerimizin başında geliyor. Öğrencilerimizin dönem boyunca işlediğimiz konulara ilişkin gerçek örnekleri görmeleri, anlatılanları daha kalıcı kılıyor. Üniversite yönetimi de bu tür etkinliklere destek veriyor ve gezilerimizi kurum araçlarıyla yapıyoruz” dedi.
Geziye katılan Prof. Dr. Önür ise, küreselleşen dünyada geleneksel köy-kent ayrımının giderek azaldığına dikkat çekerek, “Ulaşım ve iletişim teknolojisindeki gelişmeler günlük hayatın küreselleşmesini sağlarken, düşünce alanında tam tersine bireyselleşmeye doğru bir dönüşüm yaşanmaktadır; dolayısıyla geleneksel anlamda köy hayatından söz etmek daha zor” şeklinde konuştu.
Öğretim elemanı ve öğrencilerden oluşan yirmi kişilik grup, Kenger köyünde muhtarlık binasında ağırlandı. Köylüler gruba oldukça ilgi gösterdi ve yardımcı oldu. Emreköy’de ise tarihî bir eser olan Cabrullah Bin Süleyman Camii’nde İsmet Yıldıztaş’tan bilgi alındı.
İncelemelerin ardından Kula’ya gelen ve belediyede görevli Enes Sarı’nın rehberliğinde tarihî mekânları gezen grup, özellikle restore edilen eski Kula Evlerine ve Marshall Sokağına hayran kaldı.
Kula Meslek Yükesek Okulu öğrencilerinden Didem Uğurlu ve Funda Kılıç da etkinliğe katılarak, geziyi halkla ilişkilerde haber değeri açısından değerlendirdi. Öğrenciler, “Bu tür uygulamalara katılmak, bizim için gerçekten eğitici oluyor, sosyoloji öğrencileriyle bir günü birlikte geçirmek iyi bir tecrübe oldu” dediler.