Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İmralı ile başlayan müzakereler konusunda ülkenin genelinde gerçekten çok güzel bir umut havası olduğunu söyledi. Bağış, "Biran evvel bu ülkede tarih boyunca olduğu gibi binlerce yıl olduğu gibi et ve tırnak olduğumuzu, kardeş olduğumuzu, birlikte ter dökmenin ve çaba harcamanın herkesin çıkarına olduğunu algılayarak, inşallah ülkemizin huzuru için inşallah beraber ter dökeceğiz." dedi.
Egemen Bağış, 'Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi' ön bilgilendirme toplantısına katıldı. Bakanlık olarak sloganlarının 'AB süreci yerelde başlar' olduğunu hatırlatan Bağış, yerelde yürütülen çalışmaların Türkiye'nin AB'ye bakışını ve AB imkanlarından yararlanma kapasitesini artırdığını vurguladı.
Şu ana kadar 4 binin üzerindeki projeye doğrudan veya dolaylı bu çerçevede destek sağlandığını bildiren Bağış, 650'nin üzerinde AB'ye Uyum ve Danışma Yönlendirme Kurulu toplantısı düzenlendiğini ifade etti. 3 bin 500 kişiye AB'ye proje hazırlama eğitimi verildiğini belirten Bağış, bu faaliyetlerden bugüne kadar 30 bin kişinin direk yararlandığını en direk yararlanışlarla birlikte 1 milyon kişiye ulaşıldığını kaydetti.
AB sürecinin takım ruhu olduğunun altını çizen AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyeliğinden daha önemli bir şey varsa o takım ruhuyla Almanya'nın otoban standartlarının daha ilerisini Türkiye'ye kazandırabilmek olduğunu ifade etti. İsveç'teki demokrasi, insan hakları standartlarının daha ötesine Türkiye'ye taşımak olduğunu dile getiren Bağış, bunların Ankara veya İstanbul'da yapılan toplantılarla olacak bir şey olmadığını, Türkiye'nin her yerine yayılması gerektiğini vurguladı.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi kapsamındaki 20 ili kutlayan Bağış, şöyle devam etti: "Ülkemiz son 2,5 yıldır AB sürecinde maalesef Avrupa'daki dar vizyonlu bazı siyasilerin şahsi kaprisleri ve engellemeleri nedeniyle fasıl açamıyorduk. Ama Fransız halkının balık tutmaya gönderdiği eski cumhurbaşkanından sonra yeni gelen yönetim özellikle Fransız iş dünyasının da sürece katkısıyla bu fasıllardaki bir tanesinin önündeki engelleri kaldırmaya karar verdi ve inşallah İrlanda dönem başkanlığında yeni bir faslı açacağız. Bu fasıl projemizle çok alakalı bir fasıl olacak. Çünkü açacağımız fasıl, 'Bölgesel Kalkınma Faslı.' AB'nin çok önemsediği bir proje. Bu da bizim kalkınma ajanslarımız vasıtasıyla zaten hazırlığını yaptığımız, açılış kriterlerini tamamlamış olduğumuz bir proje. Yapmamız gereken tek şey bir eylem planının hazırlanması. Onu da inşallah bugün müsteşarımızla son kez üzerinden geçeceğiz ve yarın AB Komisyonu'na Türkiye'nin taslak eylem planını sunacağız. Ama biz bunu yaparken 20 pilot ilimizde bu faaliyetin düzenlenmiş olması aslında AB'ye de şu mesajı çok net veriyor: Biz zaten sizin önünüzden gidiyoruz. Türkiye arkadan takip eden değil, gerçekten son yıllarda ortaya koyduğu performansla önden giden, örnek olan ve ilham kaynağı olan bir ülke. Bunda da İçişleri Bakanlığımızın, valilerimizin çok büyük katkısı var, bu yüzden teşekkürü borç biliyorum."
İmralı'ya yapılacak ziyarete ilişkin bir soruya ise Bağış, "Ülkenin genelinde gerçekten çok güzel bir umut havası var. Bu konuşacağımız konular da açacağımız AB faslı da aslında Türkiye'deki çözüm sürecini destekleyecek olan bir süreci bize gösteriyor. Ülkemiz için hayırlı olsun. Biran evvel bu ülkede tarih boyunca olduğu gibi binlerce yıl olduğu gibi et ve tırnak olduğumuzu, kardeş olduğumuzu birlikte ter dökmenin, birlikte çaba harcamanın herkesin çıkarına olduğunu algılayarak, inşallah ülkemizin huzuru için inşallah beraber ter dökeceğiz." karşılığını verdi.
Güney Kıbrıs'taki seçimlere yönelik bir soruya da Bağış, seçimlerin henüz netice vermediğini hatırlattı. 24 Şubat'taki seçimlerin görülmesi gerektiğini ve bu seçimlerin sonuçta Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bir iç meselesi olduğunu belirten Bağış, "Kendi kendilerine bir seçim yapsınlar. Ondan sonra neticeye göre değerlendirmelerimizi yaparız." diye konuştu.