Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla bastırılan Fethiye yürüyüş parkurları ve alternatif turizm etkinlikleri kitabının tanıtılıp Fethiye yürüyüş parkurlarının sorunlarının giderilmesiyle ilgili toplantıya turizmciler ve rehberler yoğun ilgi gösterdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akcan, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Daire Başkanlığı’ndan Ece Yiğit Profesyonel Rehber Ersin Demirel ve Likya Yolu’nu keşfeden Kate Claw’ında konuşmacı olarak katıldığı toplantıda rehberlerin sorunları da tartışıldı.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Füsun Şahin’in Fethiye Ticaret ve Sanayi odası olarak Fethiye yürüyüş parkurları ve alternatif turizm etkinlikleri için büyük çaba harcadıklarını anlatırken Profesyonel Rehber Ersin Demirel’de Fethiye’deki muhteşem parkurların hazırlanan bu kitapta yer aldığını söyledi.
Dış İlişkiler ve AB Koordinatör Daire Başkanlığı’ndan Ece Yiğit, “Kültür yolları ve rotalarında bir farkındalık oluştu. Kültür yolu yapmak için Bakanlığa talepler geliyor. Biz yaparsak sürdürmemiz zor oluyor. Yerel anlamda sahiplenmesi gerekiyor. Fethiye Ticaret odası üstlendi. Güzel bir kitap çalışması olmuş. Yurt dışındaki müşavirliklere de göndereceğiz. Fethiye’nin markalaşan kültür destinasyonları arasında yürüyüş rotaları da bulunmaktadır. Fethiye bu konuda dezavantajları kaldırarak avantaja dönüştürebilecektir. Tüm Dünyada kültür Endüstrileri çok hızlı yayılıyor. Türkiye olarak bizde yerimizi almak zorundayız” dedi.
Ece Yiğit; “Genişletilmiş kültür yolları sözleşmesine katılacağımızı bildirdik. Avrupa konseyine dahil olacağız. Bu konuda Kültür Rotaları Derneği kuruldu. Bu dernek Avrupa konseyi ilişkilerini sürdürecek. Fethiye yürüyüş yolları olarak oldukça zengin. Fiziki şartların iyileştirilmesi gerekir. Likya yolu ve diğer rotaların alt yapı sorunları çözümlenmelidir. Biz bu sorunları dinlemeye geldik” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akcan ise ülkemize gelen 32 milyon turistten 8 milyonun yürüyüş yaptığına dikkat çekti.
Genel Müdür Yardımcısı Serhat Akcan, “Ülkemize gelen turistlerden her 4 kişiden biri yürüyorsa macera, katılım ve doğayı istiyor demektir. Kültür yenilendiği müddetçe evrenseldir. Biz bu konuda ülkeler arası yarışmıyoruz. Kıtalar arası yarışıyoruz. Ülkemize gelen 32 Milyon turist 22 Milyar doları aşan gelir bırakıyor. Bunun içersinde yürüyüş yapmak için gelenlerin sayısı da büyüktür. Yani kültür ekonomisi de vardır. Biz bu plajı arttırıyoruz. Kullanarak rotaları koruyacağız. Bin yıldır duran bu emanetler Bin yıl daha kalmalıdır” dedi.
İngiliz Kate Claw’da Fethiye’de ilk yürüyüşü 1988 yılında yaptığını anlatarak, “O yıldan bu yana Türkiye’de köyleri, sahilleri, dağları dolaştım. Çobanlar, köylüler bana yolları gösterdi. Çadırlarda, mağaralarda, ahırlarda yattım. 1988 yılında ilk olarak tarihi Likya Yolu’nda yürüdüm. Şu anda hem Türk, hem de yabancı gözüyle bakıyorum. Köylerde misafirperverlik mükemmeldi. Endemik bitkiler çok önemli. Yemekler çok çeşitli ve lezzetli. Hazırlanan kitabı çok hoş buldum. 1992 yılında araştırma yaptım. Fethiye bölgesindeki bu yürüyüş rotaları Amerika ve Avustralya’da yok. Yürüyüş rotası içinde Fethiye’de Türkiye’de tarih var. Endemik bitki var. Doğa var. Misafirperver insanlar var. Likya Yolu’nda ilk yürüdüğümde konaklama zordu. Ama şimdi her gece bir konaklama yeri bulabiliyorsunuz. Köylüler, ev pansiyonculuğu ile para kazanabiliyorlar” dedi.