Bursa’nın en eski köylerinden birisi olan Kestel'e bağlı Babasultan köyü, ‘Geyikli Baba’ türbesi sayesinde ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle Ramazan günlerinde sayıları artan ziyaretçiler Geyikli Baba'nın türbesini ziyaret edip, dua ediyor.
Osmanlı’nın kuruluş yıllarında Azerbaycan’dan müritleri ile geyik sırtında Anadolu’ya gelen bir derviş olan ‘Babasultan’ın Bursa’da geyik sırtında dev bir kılıçla savaşa katıldığı rivayet ediliyor. Bu görüntüsüyle düşmanları korkutarak manen yıktığı belirtilen ‘Babasultan’, daha sonra Geyikli Baba olarak anılmaya başlanmış.
TÜRBEDARINA RÜYASINDA TAKDİR
Geyikli Baba Türbedarı Tahir Cabbaz, 10 yıldır bu görevi yürüttüğünü anlatırken, şunları söyledi: “Babasultan Azerbaycan’dan 17 yaşında İslamiyet’i yaymak için buraya gelmiş. Daha sonra Orhangazi ile tanışıp, Bursa’nın fethine katılıyor. Fetih savaşına geyikler üzerinde katıldığı için savaştan sonra Orhangazi soruyor, ‘geyikleri üzerinde bize yardım eden kimdi?’ diye. Geyikli Baba olduğunu söyleyince Orhangazi çağrılmasını istiyor. Ancak o, ‘Padişaha selam söyleyin, ben onun ayağına gidemem, o da benim ayağıma gelmesin.’ diyor. Bunu Orhangazi duyunca ilk önce hiddetlenir ama büyük bir zat olduğunu öğrenince kendisi ziyaretine gelir.”
Bursa’ya geldiğinde Orhangazi’nin saray bahçesine bir çınar ağacı dikerek Osmanlı Devleti için dua ettiğini anlatan Türbedar Cabbaz, özellikle Ramazan ayında ziyaretçi sayısında büyük bir artış yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Ziyaretçilerimiz çok yoğun oluyor. Özellikle yaz aylarında ve hafta sonları bu oran ikiye katlanıyor. Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da gelenlerimiz oluyor.”
Babasultan’ın Geyikli Baba ismini ise Azerbaycan’dan at yerine müritleri ile beraber geyiklerin üzerine binerek gelip savaşa da geyiklerle katılmasından dolayı aldığını vurgulayan Cabbaz, “Esas ismi Mehmet Babasultan, ama geyiklerinden dolayı ismi Geyikli Baba olmuş. Türbedeki geyik boynuzları ise ölen geyiklerin boynuzlarını kendisi saklamış. Sakladığı geyik boynuzları o zamandan bu güne kadar cilalanarak türbeye asılmış.” şeklinde konuştu.
BEYLİĞİ BIRAKIP MÜRİDİ OLUYOR
Türbede bulunan ikinci mezarın ise Germiyanoğulları beylerinden bir müridine ait olduğunu bildiren Tahir Cabbaz, “Yanındaki Kütahya tarafından Germiyanoğullarından bir beye ait. Kendisi Babasultan’a saygısından dolayı ismini vermediği söyleniyor. Bey iken gelip Babasultan’a mürid oluyor. Babasultan ile birbirlerini çok sevdikleri için türbeye beraber defnediliyor.” diye konuştu.
Rüyalarında Babasultan tarafından takdir edildiğini anlatan Cabbaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Babasultan’ı rüyalarımda görüyorum ama yüzünü göstermiyor. Ben rüyamda türbesini temizlerken arkadan gelip benim sırtımı sıvazlıyor. Ben dönünce kendisini görüyorum ama yüzünü göstermiyor.”
"GEYİKLİ BABA KÖYÜMÜZDE OLDUĞU İÇİN ŞANSLIYIZ"
Babasultan köyünün cami dernek başkanı İsmail Karagöz ise türbenin köylerinden olmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Anlatılacak bir şey değil, kendimizi ayrıcalıklı hissediyoruz. Türkiye ve yurt dışından ziyaretçi akını yaşanıyor. Yolda Geyikli Baba tabelasını görüp ziyarete gelenler dahi oluyor.” dedi.
Türbeyi ziyarete gelen Kestel Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Fırtına da her Ramazan’da Geyikli Babayı ziyaret etmenin kendilerini manen rahatlattığını kaydederken, şunları anlattı: “Bizler zaman zaman gelip Babasultan’ı ziyaret ediyoruz. Sadece bizler değil, Türkiye’nin, dünyanın her yerinden Müslümanlar gelip buraları ziyaret ediyor. Ramazan başta olmak üzere Allah'ın her günü insanlar buraya geliyor.”
Şevketiye köyünden ziyarete gelen Ahmet Gökdemir Anadolu’yu ihya eden bu tür alimlerin her devirde insanlara ışık olduğuna işaret ederek, “Özellikle ecdadımızın buraya yerleşip ana yurt edinmesinde öncülük eden alimlerden Babasultan Hazretlerini de saygı ve minnetle anıyoruz. Her yıl mutlaka özellikle Ramazan'da ziyaretimizi eksik etmiyoruz. Allah onların şefaatine bizleri de nail eylesin.” şeklinde konuştu.
Ziyarete gelen Cemil Karakaya da, Ramazan dolayısı ile türbeyi ziyaret etmek için özellikle geldiğini belirterek, “Buraya ilk defa geldim iyi ki gelmişim. Ruhen çok rahatladım ve mutlu oldum.” ifadesini kullandı.