Hafta sonları doğaseverlerin yürüyüş düzenlediği yaylalar, yaşam kültürü, yaban hayatı ve florasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kaçkar Dağları eteklerinde bulunan Gito Yaylası, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bitki türleri muhteşem doğasıyla ziyaretçilerini bekliyor.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında yer alan 2 bin 400 rakımlı Gito Yaylası, eşsiz güzellikleri ile doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında ön plana çıkarılmak için son yıllarda çeşitli aktivitelerin düzenlendiği Doğu Karadeniz yaylaları, şehrin stresli yaşantısından uzaklaşmak, serin havada, doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlere alternatifler sunuyor. Doğa tutkunları yaylalarda kamp kurabiliyor, tracking ve foto safariye katılabiliyor, başta kuş ve kelebek olmak üzere çeşitli hayvan türlerini gözleyebiliyor. Doğu Karadeniz'de en güzel manzaraya sahip yaylalardan biri olarak gösterilen Gito'dan açık havalarda hem Fırtına Vadisi'ni hem de Kaçkarlar'ın görkemli manzarasını seyretmek mümkün.
Gito Yaylası’nın muhteşem doğası ve manzarası ile Doğu Karadeniz’in henüz keşfedilememiş ve görmesi gereken ilgiyi görememiş bir yaylası olduğunu belirten Doğu Karadeniz Doğa Sporları Kulübü (DOKADAK) Başkanı Dursun Ali Demiroğlu “ Gito Yaylası Pazar, Çayeli, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerine yakın bir yaylamızdır. Rize’ye gelen turistler genelde Ayder Yaylası’na gidiyor. 1977’den bu yana yaylaları geziyorum. Yaylalarımızı yeterince tanıtamıyoruz. Havanında güzel olmasıyla bugün Gito Yaylası’nda muhteşem bir doğa şöleni var. Bu yaylanın hemen yukarısında Ambarlı Yaylası var. Orası da muhteşem bir görüntüye sahiptır. Az aşağıda Badara Yaylası bulunuyor. Dolayısıyla turistler bir günde birkaç yaylayı görme ve gezme şansını bulabiliyorlar. Daha çok insanlarımız yaylaları piknik yapma amacı ile ziyaret ediyor. Yaylaları trekking, foto safari ve kamp amaçlı ziyaret etseler böyle güzel yaylaları da görme ve tanıma şansları olacak. Buda bizim gibi kulüplerle sağlanabilir. Bugün bizimle beraber yaklaşık 80 kişi yürüyüşte bulunuyor. Yaylalarımızı gezmeye ziyaret etmeye devam edeceğiz. Bütün doğaseverleri bu yürüyüşlere katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Yaklaşık 40 yıl öncesine kadar hayvancılıkla uğraşanların kışlık yiyecek ve yakacak hazırlamak için yaz aylarında göç ettiği Gito Yaylası, artık yeni neslin hayvancılığa rağbet etmemesi sonucu daha çok turizmle adından söz ettirmek istiyor.