Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bartın Gürcüoluk Mağarası’nı 'tabiat parkı' ilan etti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun onayıyla ilan edilen Gürcüoluk Mağarası ile tabiat parkı sayısı 188’e yükseldi.
Gürcüoluk Mağarası Bartın’a bağlı Amasra ilçesinin yaklaşık 10 kilometre güneydoğusunda, geniş bir karstik platonun üzerinde bulunan Gölleryazı mevkiinde, Makaracı köyünün 2 kilometre doğusundaki iki büyük dolini birbirinden ayıran bir sırtın kenarında yer alıyor. Tabiat turizminin gelişimine katkı sağlayacak Gürcüoluk Mağarası Amasra’ya gelecekler için önemli bir durak olma potansiyeline sahip tabii değer olarak dikkat çekiyor. Toplam yatay uzunluğu 169 metre olan Gürcüoluk Mağarası, tek bir galeri şeklinde kat edilemezken, ana girişten sonra karşılaşılan geniş salondan ayrılan odalar sebebiyle bir çekirdek etrafında oluşmuş hücreleri andıran yapıya sahip, rengarenk bir tabii güzellik oluşturuyor.
MAĞARANIN ÖZELLİKLERİ
Genişliği 2-2.5 metre, yüksekliği 1-7 metre arasında değişen mağaranın içi, görünümleri son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları ile kaplı bulunuyor. Ayrıca tabanında, özellikle doğu giriş galerisinde kalın bir erime ve birikim toprağı yer alıyor. Bu topraklar büyük ölçüde fosilleşmiş durumda bulunuyor. Gelişimini tamamlamış ancak, mağara içi şekillenmesi devam eden Gürcüoluk Mağarası, gerek görünümleri son derece güzel damlataşları gerekse kolay ulaşım imkânı ve güzel tabii bir çevreye sahip olması sebebiyle cazibesini koruyor.
SARKIT VE DİKİTLERLE BEZELİ MAĞARA
Giriş salonundan sonra karşılaşılan odaların neredeyse tamamı sarkıt, yavru sarkıt, dikit, sütun, örtü damlataşı, duvar damlataşı, mağara iğnesi, mağara incisi gibi jeomorfolojik oluşumların misalleriyle bezeli durumda bulunuyor. Turizm potansiyeli yüksek Amasra ilçe merkezine, Küre Dağları Milli Parkı’na ve Safranbolu’ya ulaşan turistik rotaya yakınlığının mağaranın ziyaretçi potansiyelini artırması bekleniyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin dört bir yanında şehir ormanları, tabiat parkları ve mesirelik alanlar kurduklarını ifade ederek, “Bakanlığımızın vazife alanındaki tabii değerleri korumak ve geliştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Ziyaretçilerine farklı bir dünyanın kapılarını aralayan Gürcüoluk Tabiat Parkı’nın turizm potansiyelini daha da yukarılara taşımak istiyoruz. Ülke genelinde 187 olan tabiat parkı sayısını Gürcüoluk Mağarası ile 188’e çıkarmış olduk. Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı Bartın halkına hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.