Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, herkesin olanağı ölçüsünde hayır işleri ve zekat dağıtımı yapması gerektiğini belirterek, “Hayır işlerini ve zekat dağıtımını öbür dünyaya EFT işlemi olarak görüyorum” dedi.
Konukoğlu, Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BİRSİAD) konuğu olarak Antakya’ya geldi. Antakya girişindeki Topboğazı Mevkiinde BİRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İşgören ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Konukoğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin’i ziyaret etti, meclis üyelerine sosyal sorumluluk, Gaziantep’in sanayileşme süreci ve Sanko ile ilgili paylaşımda bulundu.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çinçin’in, kurumsal sosyal sorumluluk, hayır işleri ve zekat vermeye ilişkin yaklaşımını öğrenmek istediği Konukoğlu, “övünmek değil, teşvik edici olması amacıyla” şu değerlendirmeyi yaptı:
“Herkes kazancı oranında hayır işleri yapmalı ve zekatını vermeli. Sosyal sorumluluk hizmetlerimizi yürütmek amacıyla 1989 yılında Sani Konukoğlu Vakfı’nı kurduk. Onlarca yıldır yaptığımız bu hizmeti, kurumsal kimliğe kavuşturduk. Şu anda 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine ayda 300 TL burs veriyoruz. 35.000 aileye gıda yardımı yapıyoruz. 20.000 öğrenciye kırtasiye ve kıyafet yardımı gerçekleştiriyoruz. Şimdiye kadar ikisi fakülte binası olmak üzere 18 okul yaptırıp Milli Eğitim’e devrettik. Gaziantep Üniversitesi’ne de İlahiyat Fakültesi binası inşa ettiriyoruz.
Zekatınız malınızın sigortasıdır. Hayır işlerini ve zekat dağıtımını öbür dünyaya EFT işlemi olarak görüyorum. İnanan insan yaptığı iyiliklerin ve hayrın karşılığını mutlaka alacaktır. Zekatınızı tam verin, gününde verin. Dürüstlükten ayrılmayın. Rahmetli babam, ‘işin hilesi dürüstlüktür’ derdi. Dürüst olan kazanır. Çok kazanmak isteyenin dürüst olması yeterli. Hiçbir işe başlamak için geç kalınmamıştır. Babam, ‘başladığın gün, en erken gündür’ derdi. Akıl düşünür, kader güler geçermiş. Hiçbir zaman geç kaldım demeyin."
GAZİANTEP HATAY BAĞLANTISI
Gaziantep’in artık kabına sığmadığını, 4 organize sanayi bölgesinin ihtiyaca yanıt vermemesi üzerine 5. organize sanayi bölgesinin çalışmalarının başlatıldığını anlatan Konukoğlu, “Ancak yatırım yapmak isteyen girişimci sayısı o kadar fazla ki, talebin yüzde 30’una yanıt verilebildi” diyerek, sanayileşmeye olan ilgiye dikkati çekti.
Gaziantep’ten 177 ülkeye ihracat yapıldığını anımsatan Konukoğlu, 12 sektörde faaliyet gösteren, yaklaşık 14 bin kişiyi istihdam eden Sanko’nun ise 102 ülkeye 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
GAZİANTEP SANAYİ ODASI’NIN ROLÜ
Konukoğlu, Gaziantep’in bugünkü başarısında, 1989 yılında kurulan Gaziantep Sanayi Odası’nın çok büyük payı bulunduğunu, sanayinin ve sanayicinin sorunlarına çözüm bulmakta ortak aklın sembolü haline geldiğini söyledi.
Gaziantep’in başarısında ortak akıl anlayışı ile sorunlara çözüm bulunmasının etken olduğunu kaydeden Konukoğlu, Antakyalı işadamlarına, gerekirse şirket birleşmeleri ile büyüyerek markalaşmaya önem vermeleri çağrısında bulundu.
ÇILGIN PROJE
Hatay’ın gerçekleştirdiği ihracatta artış başlamakla birlikte, bunun olması gerekenin çok gerisinde olduğuna vurgu yapan Konukoğlu, Gaziantep ile Hatay arasındaki karayolu ulaşımının kısalmasını sağlayacak projeye değindi.
Gaziantep Sanayi Odası’nın öncülüğünde geliştirilen ve ‘’Çılgın Proje’’ olarak adlandırılan projenin bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağını vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti:
“Gaziantep ile Hatay arasındaki karayolu bağlantısına işlevsellik kazandırılmasını amaçlayan proje, bölge açısından büyük önem taşıyor. Gaziantep-Hassa arasındaki ara yolun yüksek standartlı duble yola çevrilmesini ve Hassa-Dörtyol arasında tünel açılmasını öngören projeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onay verildi ve proje, karayolu ulaşım ağına alındı.
Sanayicinin limanlara ulaşımı 270 kilometreden 107 kilometreye düşürecek proje sadece Gaziantep’in değil Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman ve bütün Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin denize ulaşım süresini kısaltacak, bölgeyi denizle kucaklaştıracak. Bölge ekonomisi güç kazanacak. Projeyi elbirliğiyle sonuçlandırmak için çaba göstermeliyiz.”
Konuşmasının ardından Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na plaket ve Antakya mozaiklerinden esinlenilerek hazırlanan ve “nazara karşı koruyucu” olduğuna inanılan “göz” temalı mozaik çalışmasını sundu.
BİRSİAD
Konukoğlu, daha sonra Anemon Otel’de BİRSİAD üyeleri ile Vizyon Toplantıları serisinin birincisine katılmak amacıyla bir araya geldi. Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal ve Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Hüsnü Salih Güder’in de aralarında bulunduğu katılımcılara hayat hikayesini anlatan Konukoğlu, başta aile içerisinde olmak üzere, sevgi ve saygı ortamının korunması, adil olunması ve dünyadaki gelişmelerin iyi değerlendirilmesinin, iş yaşamının altın anahtarı olduğunu bildirdi.
“Sevgi, saygı, sabır, çalışmak, itaat etmek, adil olmak, öğrenme azmi, kendini yenileme isteği ve gelişmeleri iyi değerlendirmek, başarının yol haritasıdır” diyen Konukoğlu, başarı hikayesini şöyle özetledi:
“Biraz önce görsel olarak özgeçmişimi izlediniz. Çoğu zaman, ‘ben bu muyum’ diye kendime sorduğum bir çalışma hayatım var. Mağarada kurulan bir tekstil fabrikasında 50 yıl önce çıktığım yolda, kademe kademe yükselerek bugün Sanko Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olarak ilk günkü azmimle çalışmama devam ediyorum.
İşletmede çalışma hevesim ve sanata olan ilgim nedeniyle babamın ısrarına rağmen ortaokul eğitimini tamamlamadan çalışmaya başladım. Rahmetli babam beni fabrikamızda Muharrem Usta’ya ‘eti senin, kemiği benim’ diyerek teslim etti. Kendi fabrikamızda Muharrem Ustanın yanında çırak olarak işe başladım.
Muharrem Usta bana patronun oğlu olarak bakmadı ve tavizsiz iş eğitimi verdi, ben de hiçbir zaman patronun oğluyum demeden ustam ne emrederse onu yaptım, yeri geldi enseme tokadı yedim. Allah Muharrem Usta başta olmak üzere tüm ustalarından razı olsun, eğer o tokadı yemeseydim belki bugün buralarda olamayacaktım.”
“YER SÜPÜRDÜM, TEZGAH SİLDİM”
İşletmede yer süpürdüğünü, tezgahları sildiğini, ancak ustalarının zaman zaman çöp tenekesini kazara dökmüşçesine devirdiklerini ve yeri yeniden süpürttüklerini anlatan Konukoğlu, böylece itaat etmeyi öğrendiğini belirtti.
İşletmede her kademede çalıştığını ve başararak yükseldiğini kaydeden Konukoğlu, başarı yolculuğunu merdivenleri birer birer çıkmaya benzetti.
Merdivenleri birer birer değil de 2’şer, 3’er sıçrayanların zirveye çıkmalarının çok zor olduğunu ve bir süre sonra yorulacaklarını veya tökezleyip başladıkları noktaya döneceklerini vurgulayan Konukoğlu, iş hayatında da her kademenin hazmedilerek aşılması gerektiğini söyledi.
Babasının 1994 yılında vefatı sonrasında yönetim kurulu başkanı olduğunu, o dönemde kardeşinin birisinin iş başında bulunduğunu, birisi eğitimini tamamlayıp yeni geldiğini, diğerlerinin ise eğitimlerini sürdürdüğünü vurgulayan Konukoğlu, şöyle konuştu:
“O dönemde Türkiye’de krizler başlamıştı, dolar belirli noktalara doğru yükselmişti bütün bu kargaşalar içerisinde kardeşler olarak kenetlenerek çalıştık ve şirkete sahip çıkarak bugünkü noktaya kadar getirdik. 1995 yılında holdingleştik. Tekstilde çok büyümüştük. Yeni sektörlere girmemiz gerektiğini düşündük. Her şeyin bir ölçeği vardır ve belirli bir büyüklükten sonra oraya hakim olmanız çok zor olur.
Çok sektörde iş yapmak riskli. Hakimiyeti kaybedebiliyorsunuz. Bu tespit paralelinde başka sektörlere yöneldik, çimento ve ambalaj sektörlerine girdik. Günümüzde ağırlık tekstil ve enerjide olmak üzere, 12 sektörde iş yapıyoruz. Tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, 12 sektörde faaliyet gösteren Sanko’nun omurgasını oluşturuyor.”
“BÜYÜRKEN ÖNLEM ALINMALI”
Şirketlerin büyürken önlem alması gerektiğini anlatan ve bunu uçak havalanırken ağırlığın atılmasına benzeten Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İşletmeler de büyüklüklerine göre küçük işlerden çekilmeli. Rakamlar farklı ama aynı işlemi yapıyorsunuz, aynı zamanı harcıyorsunuz, aynı muhasebe evraklarını düzenliyorsunuz. Ayrıca, herkes her işi yapmaya, her şeye sahip olmaya yönelmemeli. İşletmeler büyürken kendilerinden başkalarının işletme büyüklüğüne göre küçük işleri yapmasına fırsat vermeli. Bu anlayışla belirlediğimiz rakamın altında cirosu olan sektörlerden çıkıyoruz. Bunu yaptıktan sonra büyümemiz hız kazandı.”
"İŞİNİZİ ÇOCUKLARINIZ YÖNETSİN, BİLANÇOYU MUTLAKA SİZ YÖNETİN"
Beşinci kuşağın işbaşında olduğu Sanko’da kendisinin yanı sıra 4 kardeşi, iki oğlu ve iki yeğeninin de yönetimde yer aldığını anlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aile şirketi olarak bugünlere gelmemizde aile içi sevgi, saygı ve adalet kavramının çok büyük önemi vardır. Bu birlik, beraberlik ve dayanışmayı, aile bağlarımızla, geleneklerimizle sağladık. Bu değerlerin mutlaka korunması gerekir. Aileyi bir ve beraber tutmak gerekir. Ayrılıkta azap var, toplulukta rahmet. Onun için bu kardeşleri ayırmadan babanın onları birliğe doğru götürmesi lazım. Bu da belirli kuralların konulması ile olur. Aile şirketi olan babalar, akılcı kurallar ve uygulamalarla bölünmeleri engelleyebilir.
Aile şirketlerinde kardeşlere ve çocuklara, kıdemlerine göre maaş bağlanmalı. Herkes maaşını bilmeli, ona göre harcamalı. Maaş sistemi para yönetimini de getirir. Maaş gerçekçi olarak belirlenmeli. ‘Az verirsen hırsız olur, çok verirsen arsız olur’ diye bir sözümüz var. Özellikle çocuklar evlendikten sonra kardeşler arasında sorunlar yaşanabiliyor. Bundan dolayı maaş bağlamak çok önemli.
Eğer mümkünse ve yeriniz varsa iki çocuğunuzu bir odada oturtmayın, işi bölün ikisi aynı işe bakmasın, işlerini mutlaka ayırın. Birden fazla şirketiniz varsa birisini biri, diğerini öbürü yönetsin. Ancak her ayın sonunda bilançoyu siz yönetin. Bilanço üzerinden en geç üç ayda bir genel müdürler dahil aile toplantısını mutlaka yapın. Gelişmeleri sıcağı sıcağına görün, gereken müdahaleyi anında yapın.”
“PAYLAŞMAK MUTLULUKTUR”
Babasının 1994 yılında bir sektörde 7.000 çalışanla bıraktığı Sanko’yu, kardeşleriyle 12 sektörde yaklaşık 14.000 kişinin istihdam edildiği büyüklüğe eriştirdiklerini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Bunları bugün bir hikaye gibi anlatıyoruz ama bu işler anlatıldığı gibi kolay olmadı. Ülkenin bir biri ardına krizleri yaşadığı dönemleri aşarak bugünlere geldik. Ama şunu da belirtmek istiyorum. Büyümemizin sırrı paylaşmaktan geçiyor. Demin de belirttim, 1.500’ün üzerinde üniversite öğrencisine burs veriyoruz.
Burs alan öğrencilerden tek dileğimiz var. Ekonomik durumları iyi olduğunda, ailesinin geçimini sağladıktan sonra en azından bir öğrenciye burs vererek okumasını sağlamaktır. Bunu yapanların bize karşı hiçbir gönül borcu kalmaz ve ekonomik olanağı olmayan zeki öğrenciler yükseköğrenim yapma fırsatı bulur.
Herkes olanağı ölçüsüne toplumla paylaşırsa, o ülkede birlik ve dirlik hakim olur. Türkiye bugün dimdik ayaktaysa bunun bir nedeni de akrabalar arasında var olan yardımlaşma anlayışının, milletçe uygulanmasıdır.”
Hatay gibi gerçek anlamda kültürlerin, dinlerin birlikte yaşadığı bir medeniyetler kavşağında yer alan Gaziantep’te devlet yatırımı ve Hatay’da olduğu kadar tarım yapacak alan bulunmadığını anlatan Konukoğlu, bugünkü başarıda bu yoksunlukların payı bulunduğunu ve Gaziantep’in geleceğine, kenti yönetenler ve sahiplenenler olarak ortak kararlarla katkı sağladıklarını dikkati çekti.
MUTLU OLMANIN YOLU
Mutlu olmanın yolunu, “sizden daha başarılı olanları örnek almak, sizin sahip olduklarınıza sahip olamayanları görüp şükretmek ve zekat verip, hayır işleyerek toplumla paylaşmak” olarak tanımlayan Konukoğlu, şirketlerde görev değişimlerine ilişkin şunları söyledi:
“Büyükler belli bir yaşa geldiğinde işin başından çekilmeyi bilmeli, kendisinden sonra yönetimi devralana danışmanlık yapmalı. Ben bu yılsonunda 65 yaşını tamamlayıp yönetimden ayrılacağım. Yönetim değişikliği bu yöntemle sağlanmalı. Babanın ya da ağabeyin ölümü beklenmemeli. Bu yöntemde, görevi devredenin tecrübelerinden de yararlanılması şansı olur.
Şirketler kurumsal görev değişimi olmazsa küçülmeye ve tükenmeye doğru gider. Benden sonra Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine, bizden olduğu kadar, Antakya’dan evli olduğu için sizden de biri olan kardeşim Zeki Konukoğlu gelecek. Küçük kardeşim de Antakya’dan evli. Yıllar önce pamuk alımı yaptığımız Hatay ile şimdi akrabalık bağımız var.”
Bir soru üzerine, sanayicilerin kesinlikle işi eve getirmemelerini isteyen Konukoğlu’na, toplantı sonrasında Vali Yardımcısı H. Volkan Köksal tarafından BİRSİAD’ın plaketi takdim edildi.