Hafif düzeyde bilişsel bozukluğu olan kişiler, tamamen bağımsız hayatlar yaşama yeteneğine sahiptir, ancak hafıza sorunları ve kafa karışıklığı ile mücadele eder ve nerede olmaları veya ne yapmaları gerektiğini hatırlamayabilirler. Laura Baker , "Bunu yapmak için katlanmak zorunda oldukları şey çok yorucu" diyor. "'Takvimime bakayım. Ah, bu takvime yazmayı unutmuşum. Başka bir takvime bakalım. Ah, o takvimi bulamıyorum. Telefonumu kaybettim. Anahtar nerede? Bulamıyorum.' Erken aşamalarda yeniden bir araya gelip bir şeyler başarabiliyorlar, ancak bedeli çok büyük." Araştırmalar, hafif bilişsel gerileme yaşayan 65 yaş üstü kişilerin %10-20'sinin bunama ve Alzheimer geliştireceğini gösteriyor. Erken teşhis çok önemlidir, çünkü bazen HBB'ye tersine çevrilebilecek bir şey neden olabilir.
Beyin hücrelerinde yaşanan ölümlere bağlı olarak gelişen hafıza kaybı, bunama (demans) ve genel anlamda bilişsel fonksiyonların azalması şekilnde gelişen tıbbi durumlara Alzheimer denmektedir. Alzheimer hastalığı yaşlılık hastalığı olarak bilinse de bu hastalığa erken yaşta yakalananlar da görülür. Alzheimer hastalığında erken teşhis hasta ve çevresi için büyük önem taşımaktadır.
Demansın tedavisi olmasa da bazı yaşam tarzı faktörleri fark yaratabilir. Leverenz, "Kalbiniz için iyi olan her şey beyniniz için de iyi olacaktır" diyor. "Öyleyse egzersiz yapın, iyi bir diyet yapın. Sosyal olarak aktif kalan ve hayatlarında başka şekillerde aktif kalan insanların hastalıkla çok daha iyi başa çıktığını giderek daha fazla görüyoruz. Hatta semptomların erken başlamasını bile engelleyebilir. Yani olağan şeyler, aktif ol, dışarıda kal, eğer yapabilirsen sosyal ol. Ve insanlar ilk kez Alzheimer olduklarında, hafıza kaybının yanı sıra ilk semptomlardan biri, ilgi kaybının olması çok yaygındır. Bu nedenle, depresyon gibi şeylerin yanı sıra, giderek daha içine kapanık hale gelen birini tanıyorsanız, onların aktif olup olmadıklarını görmek iyidir.