Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Gaziantep İpek İş Kadınları Derneği (GİKAD) üyelerine ‘Küreselleşme, Değişim ve Biz’ konulu Liderlik Yönetimi semineri verdi. Rektör Özdemir, “İçinizdeki madeni ortaya çıkartın. Hayal edin. Değişime, yaratıcı ve yenilikçiliğe açık olun. Eğitimle yeteneklerinizin üstünü açın” dedi.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Amfisi’nde düzenlenen seminerde tanıtım videosunun izlenmesinin ardından konuşan GİKAD Başkanı Tuğçe Arslanoğlu, yeni kurulan bir dernek olduklarını belirterek, üyelerine yönelik ayda bir kere bu tür seminerler düzenleyeceklerini söyledi. Seminere HKÜ’nün kurucusu merhum Hasan Kalyoncu’nun kız kardeşi Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Songül Kalyoncu da katıldı. Konuşmasına yaşamdan örnekler vererek başlayan HKÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, “Bundan 10-20 yıl önce bu tür toplantılar yoktu. Çünkü bizi düşünen, bizim adımıza karar verenler her şeyi yapıyorlar, biz her şeyi onlardan bekliyorduk. Ama bu liderlik anlayışı 20’nci yüzyılda kaldı. Derisini değiştirmeyen yılan ölürmüş. Günümüzde değişim şart. Çünkü etrafımıza baktığımızda her 15 saniyede bir yeni bir web sitesi, her 15 dakikada yeni bir teknoloji ürünü, 15 günde yepyeni ürün veya hizmet ortaya çıkıyor. En az iki-üç telefon numaramız var” diye konuştu.
Ünlü bilim adamı Einsten’in ‘Hayal etmek, bilmekten daha önemlidir’ sözünü hatırlatan Rektör Özdemir şunları söyledi: “Küreselleşme diyoruz, ancak şimdiye kadar hep kendi ailemizden ve okulumuzdan aldığımız eğitimle dünyaya bakıyoruz. Ama bunu değiştirme zamanı geldi. Artık almak istediğiniz ürünlere bir tık ile dünyanın öbür tarafından ulaşıp seçme imkanı buluyorsunuz. 2050’de yeryüzünün neye benzeyeceği bugünden kararlaştırılıyor. Yani 2100’de ne olacağı bugünden hazırlanıyor. Çocuklarımız ve torunlarımız için yaşanabilir bir dünya mı bırakacağız? Yoksa bizi nefretle anarak bir cehennemin içinden mi geçecekler. Tüm bunları bizim şimdiki davranış tarzımız belirleyecek. Artık eğitimle yeni şeyler yapmamız lazım. Türkiye’deki bazı değişimler bunun için yapılıyor. İnsan hakları ve demokrasi ile ilgili halen katedilmesi gereken belli aşamalar var. Biz bunları çözdüğümüz zaman kimse bizi tutamaz” şeklinde konuştu.
Dünyada söz sahibi olmuş kadın liderlerle ilgili kitaplar okuduğunu ve özellikle Amerika orta sınıfından gelen kadınların vizyonunun kendisini çok etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Özdemir şöyle konuştu: “Bir kere çok okuyorlar. Ülkelerle çok ilgililer. Dünya ile ilgili çok büyük vizyonları var. Hiç bir zaman günübirlik yaşamıyorlar. Tanıdığımız bir hanım ayda 10 kitaptan aşağı okursa kendini zararda hissediyordu. Bizim de böyle geniş vizyonlu insanlara ihtiyacımız var. Bizim vakıf geleneğimizde de çok güzel örneklerimiz var. Ama bunları yeterince ortaya koyamıyoruz. Genç nüfusumuzu eğitip iş gücüne katabilirsek Türkiye 2025’in yükselen ülkeleri arasına girecek. Burada kritik sorunumuz eğitim. OECD 2060 raporu Ocak ayında yayınlandı. Bu raporda Türkiye’nin Amerika, Almanya, Japonya, Fransa ve İngiltere gibi dünya devlerini geride bırakacağı söyleniyor. Hindistan, Endonezya gibi ülkeleri Türkiye takip ederek yüzde 2.9 büyüyecek ve dünyanın 7’nci büyük ekonomisi olacak. İşte bu bize sorumluluk getiriyor”
Konuşmasında diğer ülkelerin Türkiye’ye bakış açısını da değerlendiren Prof. Dr. Özdemir, “Geçen yıl Hindistan’dan 20 kişilik bilim adamı grubu üniversitemizi ziyaret etti. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’a gittiğimde onlarla karşılaştım. Onlar bizim üniversitemizi anlatırken ‘5 yıldızlı otel gibi üniversiteleri var’ diyorlar. Ama buna rağmen Hindistan gibi 1 milyar 200 milyon nüfusu olan bir ülke bizim ülkemizde sadece Türkçe eğitim yapıldığını sanıyor. İngilizce eğitim veren üniversiteler olduğunu bilmiyorlar. Fakat biz nedense yüzümüzü sadece Batı’ya çevirmişiz. Avrupa ve Amerika dışında dünyaya sırtımızı dönmüşüz. Yani o insanlara kendimizi anlatma ihtiyacı hissetmemişiz. Öyle bir derdimiz olmamış. Onlar da çocuklarını İngiltere’ye, Avustralya’ya gönderiyor. Hindistan’daki iki fuar vardı ve Türkiye’den hiç bir üniversite yoktu. Ben Lübnan’a gittiğimde büyükelçimiz bana ‘Buraya gelen ikinci rektör sizsiniz’ dedi. Demek ki burnumuzun dibindeki ülkelere kendimizi tanıtmamışız. Artık eskisi gibi fildişi kulelerde yaşamıyoruz. Sürekli değişen bir dünyadayız. Ya değişime direnip kaybetmeyeceğiz, ya da kaybetmemek için değişeceğiz”
KADIN AKADEMİSİ KURULACAK
Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak önümüzdeki dönemde ‘Kadın akademisi’ oluşturmayı planladıklarını ve her hafta değişik konularda paket programlarla eğitimler düzenlemeyi hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Özdemir sözlerini şöyle tamamladı: “Artık içinizdeki madenin ortaya çıkması lazım. Eğitimle yeteneklerin üstünü açmamız lazım. Hayal edeceğiz, yaratıcı, yenilikçi olacağız. Necip Fazıl Kısakürek ‘Sen bir devsin, yükü ağırdır devin. Kalk ayağa, dimdik doğrul ve sevin’, Nazım Hikmet ise ‘Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ demiş. Özgür bir şekilde geleceği gerçekleştirmeyi isteyeceğiz”
Seminere konuk olarak katılan İl Özel İdaresi Eski Genel Sekreteri Cafer Yılmaz da, kadınların çeşitli kuruluşlar tarafından sağlanan fonlardan yararlanmaları tavsiyesinde bulundu. Seminerin ardından GİKAD üyeleri tarafından Prof. Dr. Özdemir’e buket takdim edildi. Program toplu fotoğraf çekilmesiyle son buldu.