Ağrı Dağı eteklerinde bulunan yaylalarda otlatılan hayvanlar, hava sıcaklığının artması ile birlikte kırpılmaya başlandı.
Ağrı Dağı eteklerindeki Iğdır’a bağlı Serdarbulak, Bilican ve Korhan yaylalarına çıkan vatandaşlar, koyunların yünlerini havaların iyice ısınması ile birlikte kırpmaya başladılar. Koyunlardan elde edilen yünler temizlendikten sonra yün yatak yapılması için satışa çıkartılıyor.
Koyun sahiplerinden Ali Dağ, havaların ısınması ile birlikte koyunları kırptıklarını ve bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlığı alarak sıcak havada rahatlatmaya çalıştıkları belirtti. Dağ, koyun kırpma işleminin çok zor olduğunu ifade ederek, “Koyunlar üşümesin diye kış aylarında yünlerini uzatırız ve temmuz başlarında kırpma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmesidir. Günde 15 koyun ancak kırpabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 1,5 kilo yün çıkıyor. Bu yünler yün yatak yapılması için hazırlanıyor” dedi.
“GELENEKLERİMİZİ ESKİSİ GİBİ SAHİP ÇIKAMIYORUZ”
Eskiden kırpılan koyun yünleri ile çeşitli giyim, kilim ve halı dokunduğunu belirten yaylacılar, buna benzer geleneklerin artık bitmek üzere olduğunu belirttiler. Geçmişte koyun yününün bölgede büyük rağbet gördüğünü ifade eden Dağ, “Koyun yünü ile yapılan yorgan, yastık ve yatak kışın çok rahat ve sıcak oluyor. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerden elde ettikleri ipleri çeşitli kökboyaları ile renklendirerek yün kazaklar, çoraplar, eldivenler, çok güzel halılar ve kilimler dokuyordular. Bu tür dokuma giyecek ve ev eşyaları şimdi olduğu gibi kültürümüzde çok önemli bir yeri var. Fakat şimdi bunları az yapan var. Fabrikasyon ürünler çoğaldıkça, insanlarımız da eski geleneklerinden gittikçe uzaklaşıyor” şeklinde konuştu.
Yayladaki her iş gibi koyun kırpmada da babasına yardım ettiğini anlatan Elif Dağ ise, yaz aylarında 5, 6 ay buralarda bulunduklarını ve bu günde babası ile birlikte koyun kırptığını belirtti.