İstiklal Şairi Akif Rize’de Anıldı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü...

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Safi tarafından sunulan konferansta Mehmet Âkif’in şahsiyetinden, edebî hayatından kısa bilgiler verilerek, Mehmet Âkif hakkında çeşitli kesimler tarafından ortaya atılan bazı görüşlerin ne kadar yanlış olduklarına vurgu yapıldı.

Doç. Dr. İhsan Safi, Âkif’in şairliğini ve şiir anlayışını tenkit edenlere Safahat’tan ve Âkif’in kendi ağzından cevaplar verdi. Âkif’in şiir anlayışının ise doğru olduğunu ifade eden Safi, o dönemde başka tarzda şiir yazmasını Âkif gibi birisinden beklemenin mümkün olamayacağını anlattı. İhsan Sâfi, Mehmet Âkif’in devrinin şartları gereği bu şiir tarzını benimsediğini, Âkif’in başka dönemlerde gelseydi başka tarzda şiirler yazacağını da söyledi.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. İhsan Sâfi daha sonra Mehmet Âkif’e gerici, mürteci damgası vurmak isteyenlere de cevap verdi. Onun eserlerinde ve hayatında bu yönde hiçbir bilgiye rastlanmadığını ve din, müslümanlık ve İstiklâl Marşı düşmanlığı adı altında bu tarz saldırıların yapıldığını söyledi. Mehmet Âkif’in aydın, entelektüel, âlim, üniversitede ders veren, öğretmenlik yapan, yabancı dil bilen, batı edebiyatını, Arap ve Fars edebiyatını okuyan, kültürlü, birikimli, herkesimden insanın istifade edebileceği fikirlere sahip birisi olduğunu gericilikle suçlanacak en son kişinin o olabileceğini anlattı.

İhsan Sâfi, Mehmet Âkif batının tekniğine karşı olmadığını, Batıdan gelen her şeye ön yargıyla yaklaşmadığını, batı’dan güzel şeylerin alınmasını savunduğunu anlattı.

Doç. Dr. İhsan Safi daha sonra bu şekilde İstiklal Marşı hakkında da yapılan bazı tenkitlere ve yanlış bilgilere de değindi ve konuşmasını bitirdi. Konferans sonundaki soru faslının ardından Doç. Dr. İhsan Safi’ye, Rize Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı. Sunuculuğunu RTE Üniversitesi Kültür ve Edebiyat Kulübü Başkanı Burak Beken’in yaptığı konferansa, Rize Vali Yardımcısı Bahattin Alp Arslanköylü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Genel Sekreteri Ali Rıza Köroğlu, RTE Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Torul, Rize İl Müftüsü Yusuf Doğan, öğretim elemanları, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda dinleyici katıldı.

</amp-ad>