Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu yıl 10. kez düzenlediği ‘Kadın Çiftçiler Yarışıyor’ bilgi ve proje yarışmasının bölge finali Gümüşhane’de yapıldı. Toplam 9 ilin katıldığı yarışmada Sivas birinci olarak Türkiye finaline gitmeye hak kazandı.
Gümüşhane Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışmaya Gümüşhane, Malatya, Tokat, Erzurum, Erzincan, Amasya, Sivas, Adıyaman ve Elazığ il birincisi kadın yarışmacılar katıldı.
Yarışma öncesinde konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, yarışmanın Gümüşhane’de yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, toplumun temeli olan, çocukların yetiştirilmesinden başlamak suretiyle hep güzel işlerin arkasında bulunan kadınların her türlü konuda toplumun en büyük destekçisi olduğunu söyledi.
Tarımda da aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Vali Mayda, yapılan yarışmanın toplumsal bir bilinç oluşturulmasına yönelik olduğunu belirterek, “Geleneksel usullerle tarım yapıyoruz. Ancak bu alanda gerek uluslararası düzeyde, gerekse ülkemizde geliştirilen tekniklerin kullanılması hem daha az bir emek sarf edilmesi hem de daha fazla ve daha kaliteli bir ürün elde edilmesini sağlayacaktır. Özellikle tarım alanlarının azalması ve daralması nedeniyle daha az bir alanda daha verimli, daha kaliteli ürün sağlamayı hedefini sağlamalıdır. Özellikle ilimizde Kelkit vadisinden başlamak üzere yapılan organik tarımda bu suretle geliştirilmiş olacaktır.” dedi.
“ZİRAAT FAKÜLTESİ ÇİFTÇİLERİMİZ OLMALI”
Son zamanlarda üniversite mezunları arasında ‘üniversiteyi bitirdik, bir devlet memuru olamadık’ şeklinde sıkıntılarını dile getirdiğini kaydeden Vali Mayda, şöyle konuştu: “Aslında üniversiteyi bitirmek bence belli bir alanda hem kültürel ilerlemeyi hemde o konudaki günceli gelişmeleri takiple sağlanmaktadır. Dolayısıyla bütün çiftçilerimizin de bu alanda eğitim alması ve mümkünse bütün çiftçilerimizin de Ziraat Fakültesini bitirmiş olması bence Türkiye adına önemli bir ilerleme olacaktır. Üniversiteyi bitiren herkes ille devlet memuru olmayacak, çiftçilik de yapacak ve onu en iyi şekilde gerçekleştirecektir. Bunun güzel örnekleri ilimizde var.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çiftçi Eğitimi Dairesi Başkanı Süleyman Bulut da konuşmasında Bakanlık tarafından kadınlara yönelik yürütülen tüm çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi, girişimciliğin ve istihdamın artırılması esasına dayandığını söyledi.
SİVAS ALTIN SORU İLE BİRİNCİ OLDU
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın ise konuşmasında bu yıl 10.kez düzenlenen yarışmaya 9 ilin birincilerinin katıldığını, birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye bin lira ve diğer yarışmacılara da 500 liralık para ödülünün verileceğini ve birinci olan ilin Türkiye finalinde bölgeyi temsil edeceğini söyledi.
Yarışmada daha sonra Ümit Ok, Musa Kalebayır ve Aydagül Sönmez’den oluşan jürinin başkanlığında yarışmacılara 15 soru yöneltildi. Tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilen yarışma sonucunda Sivas ve Amasya aynı puanları alınca altın sorulara geçildi. Sorulan iki sorudan birine yanlış cevabı veren Amasya temsilcisi Dilek Çeker ikinci olurken, tüm soruları doğru cevaplandıran Sivas temsilcisi Keziban Üzümcü birinci olarak 13 Haziran’da Balıkesir’de yapılacak Türkiye finalinde bölgeyi temsil etmeye hak kazandı.
Yarışmanın üçüncüsü ise 15 sorudan sonra sorulan 4 altın soruyla belirlenebildi. Bu bölümde eşit puanla Erzurum ve Elazığ mücadelesinden galip çıkan Erzurum oldu ve temsilcisi Keziban Akça yarışmayı üçüncü sırada bitirdi.
Yarışma sonucunda Sivas birinci, Amasya ikinci, Erzurum üçüncü, Elazığ dördüncü, Tokat beşinci, Erzincan altıncı, Malatya yedinci, Gümüşhane sekizinci ve Adıyaman dokuzuncu oldu. Etkinlik dereceye giren yarışmacılara ödüllerinin verilmesi, plaket töreni, halk oyunları gösterileri ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.