Samsun’un Bafra ilçesinde standart karpuz ve kavunun hasadı için çiftçiler gün sayarken, kara karpuz eken üreticiler hasada başladı.
Bafra Ovası’nda karpuz yüz güldürürken, sertifikasız 601 cinsi kavun eken üreticiler hiç görmedikleri bir kavun türü ile karşılaştı. Şoke olan üreticiler, mağdur olduklarını belirtti.
Bafra Ovası’nda 1895 yılına kadar ekilen ve daha sonra vazgeçilen kara karpuz üreticinin yüzünü güldürüyor. Son iki yılda üreticilerin yeniden ekmeye başladığı kara karpuz tüketiciyle buluştu. Bu yıl 45 dekar alanda karpuz ekimi yapan Adaköylü üretici İsmail Dursun, 5 dekarına kara karpuz ektiğini ve erken hasat ettiği için şanslı olduğunu ifade etti. Dursun, “1 dönümü bin liraya mal oluyor. Tarlayı 2 bin lira ile 2 bin 500 arasında satmayı düşünüyoruz. İnşallah bu yıl bereketli bir yıl olacak. Havalar iyi gittiği için karpuz satışlarından ümitliyiz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Bafra’nın karpuz üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu, şu anda siyah karpuzda hasada başladığını söyledi. Dursun, “Bafra’da erken bir dönemde karpuz pazara iniyor. Bu da bize erkenciliğin önemini bir defa daha hatırlatıyor. Adana’dan nakliye ve fiyatların yüksek olması nedeniyle ilçemize yüksek fiyatlara mal olan karpuzu bu dönem Adana karpuzu hasadı başlamadan piyasaya sürmüş olacağız. Yerlinin tadını alan tüketici de Bafra karpuzunu tercih edecektir. Bafra ilçemizde geçen yıla bakarak bu yıl yüzde 30 gibi bir azalma olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi de geçen yıl fiyatların düşük olması ve yağışlar sebebiyle karpuzda meydana gelen zararlardan olduğunu tespit ettik. Bundan sonra Bafra’da karpuz hasadı başlayıp, ağustosun sonuna kadar piyasaya sürüldüğünü gözlemleyeceğiz” diye konuştu.
“BÖYLE BİR KAVUN HİÇ GÖRMEDİK”
Bafra Ovası’nda 9 bin 500 dekar arazide yapılan kavun ekiminin üreticiyi mağdur ettiği belirtildi. Yaklaşık 35 yıldır çiftçilik yapan ve her dönem karpuz ve kavun eken Ramazan Gün, bu yıl kavun üreticisinin işinin zor olduğunu söyledi. Gün, “Çekirdekten kaynaklandı. Firmalar değişik bir çekirdek getirdiler. O da bir çeşit çıktı. Piyasa kavunu değil, ne olacak belli değil. Bunu piyasa kaldırmaz. Nereden geldiyse bu tohum, bunu firmalar verdi. Vatandaş nereden bilsin, ürün büyüyünce meydana çıktı. Böyle bir kavun hiç görmedik” şeklinde konuştu.
İsmini vermek istemeyen bazı kavun üreticileri, yurda kaçak giren 601 kavun çeşidinden ilaç firmaları tarafından satıldığını, unun da çekirdeğinin iyi çıkmadığını, kavunların kabak olduğunu iddia etti. Ekilen 601 cinsi kavunun sertifikasız bir ürün olduğunu, yurda resmi olmayan yollarla kaçak girdiğini belirterek, yüzde 70’e yakın kavun üreticisinin mağdur olduğunu ifade ettiler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, bilgilerinin dışında sertifikasız kavun ekildiği yolunda bilgi aldıklarını vurgulayarak, üreticilerin kesinlikle sertifikasız ürün kullanmaması gerektiği uyarısında bulundu.