İSTANBUL (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Kara pazartesi yaşadı dünya. Daha önce 11 Mayıs'ta kaleme alınmış ve mutabakat metni olarak ortaya çıkan bildiriye bir eklenti yapma zaruriyeti doğduğuna inanıyorum. Ayın 11'indeki metne girmeyen ama bugün kulağımızı tıkamamamız gereken bir durumla karşı karşıyayız." dedi.
Kahraman, Anadolu Ajansı'nın "Ev Sahibi Fotoğraf Sağlayıcısı" olduğu "Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) 25. Yıldönümü: Meclis Başkanları Zirvesi"nde İsrail askerilerinin Filistinlileri katletmesinin kınanacağı bir maddenin ortak bildiri metnine girmesi önerisini getirdi.
Büyük bir dramla karşı karşıya olduklarını dile getiren Kahraman, "Kara pazartesi yaşadı dünya. Daha önce 11 Mayıs'ta kaleme alınmış ve mutabakat metni olarak ortaya çıkan bildiriye bir eklenti yapma zaruriyeti doğduğuna inanıyorum. Ayın 11'indeki metne girmeyen ama bugün kulağımızı tıkamamamız gereken bir durumla karşı karşıyayız." diye konuştu.
Kahraman, ortak bildiriye eklenmesi gereken maddeye ilişkin ise şunları söyledi:
"Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi üyesi ülkeler olarak Orta Doğu'da sürdürülebilir, kalıcı ve adil tesisine yönelik taahhüdümüzü vurguluyoruz. Barışın ancak Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olacak şekilde 1967 sınırları temelinde, uluslararası meşru kararlara bağlı, iki devletli çözümün hayata geçirilmesiyle sağlanabileceğine inanıyoruz. Ayrıca uluslararası hukuka ve yerleşik parametreler hilafına Filistin topraklarına atılan bu tek taraflı adımların barış zeminini derinden tahrip edeceğini düşünüyoruz. İsrail'in barışçıl protesto gösterilerine katılan masum Filistinli sivillere yönelik orantısız güç kullanımı sonucunda gerçekleştirdiği katliamı şiddetle kınıyor ve bölgede itidal çağrısında bulunuyoruz."
TBMM Başkanı Kahraman'ın teklifi Romanya, Sırbistan ve Bulgaristan'ın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerce konunun siyasi olduğu, kendi parlamentolarına danışmaları gerektiği gerekçeleriyle kabul görmedi. Yapılan müzakereler sonrasında 11 Mayıs'ta mutabık kalınan metnin kabulüne, söz konusu ek madde için ülkelere istişare süresi tanınmasına karar verildi.
Türkiye'nin önerisi için üye ülkeler kararlarını KEİPA Sekreterliğine belirtilen zaman içerisinde iletecek. Çoğunluğun vereceği karara göre Filistin'i konu alan maddenin ortak bildiri metnine alınıp alınmayacağı kesinleşecek.
Zirvede üye ülkeler meclis başkanları ve temsilcilerinin konuşmalarının ardından meclis başkanlarına KEİPA Onur Madalyası takdim edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için hazırlanan madalya, TBMM Başkanı Kahraman'a verildi.
Öte yandan KEİPA'nın 25. Yıl Dönümüne Adanan KEİPA Hatıra Pulu Kahraman, KEİPA ve Arnavutluk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Gramoz Ruçi ve KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev tarafından imzalandı.
Zirve aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.