Dünyada ilk kez uygulanan optik kiraz ayıklama sistemi Bursa'da görücüye çıktı. Alara Tarım CEO’su Kerim Taner, sektörün dünyada ilk kez ABD ile Türkiye’de kullanılan ileri teknolojiye dayanan optik kiraz ayıklama, boylama ve paketleme tesisine kavuştuğunu söyledi.
Bursa'da faaliyet gösteren Alara Tarım, dünyada ilk kez ABD ve Türkiye’de kullanılan ileri teknolojiye dayanan optik kiraz ayıklama ve paketleme makinesi kullanmaya başladı. Dünyanın en büyük kiraz üreticisi ve tarım tesisleri arasında yer alan Alara Tarım tarafından sektöre kazandırılan optik makine parkuru Gürsu Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş, İl Gıda Tarım Müdürü Ömer Çelik, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı’nın katıldığı törenle tanıtıldı. Kiraz üretiminde dünya lideri olan Türkiye’nin ihracatta da liderliğe oynamayı hedeflediğini ifade eden Alara Tarım CEO’su Kerim Taner, sektörün dünyada ilk kez Türkiye’de kullanılan ileri teknolojiye dayanan optik kiraz ayıklama, boylama ve paketleme tesisine kavuştuğunu söyledi.
Türk kiraz sektörüne büyük katkı sağlayacak teknoloji ilk kez kullanmanın gururunu yaşadıklarını belirten Taner, “Bu sistem kirazı ebadına ve rengine göre ayırıyor. Belli risk yönetimlerimiz var. Çünkü kiraz iklim şartlarına son derece hassas bir ürün. Üretimimizi kayıt altına alarak sertifikalandırıyoruz. Aynı zamanda sistemin bütün işçiliğin Türkiye’de kalması sektöre katma değer sağlıyor. Tesis, günlük 300 ton kiraz işleme kapasitesine sahip ve bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Paketleme sistemini burada yaptığımız için her cent ülkemize kalıyor” diye konuştu.
Optik kiraz ayıklama, boylama ve paketleme makinesi hakkında bilgi veren Taner, “Kirazlar bahçelerden alınarak soğutma sistemlerinde su ile soğutuluyor. Soğutulan kirazın çekirdek derecesinin 2 ile 4 olması gerekiyor. Bizim gayemiz süper market rafına ulaşana kadar bu dereceyi muhafaza etmek. Sistemde havuzda toplanan kirazlar bütün bakterilerden ayıklanıyor. Daha sonra makineye aktarılan kirazların kameralar aracılığıyla 20 farklı görüntüsü çekiliyor. Her açıdan fotosu çekilen kiraz, renginin açıklığına ve boyutuna göre sınıflandırılıyor. Kirazlar en son bilgisayar yardımıyla boyutuna, rengine ve hasarına göre sınıflandırılıyor. Son kontrolü elle yapılan kirazlar paketleniyor" dedi.