Araştırmacılara göre bazı yönetimlerin maskeyi benimserken bazılarının sırt çevirmesi sadece hükümetlerin aldıkları kararlar ve tıbbi tavsiyelerle ilişkili değil. Bu kararın ardında kültür ve tarihin de önemli bir etkisi var.
Kocaeli İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli katkı sağlayacağı düşünülerek, kent genelinde maske kullanımını zorunlu hale getirdi.
İkinci bir karara kadar uygulanacak olan maskesiz dışarı çıkma yasağı bugün başladı.
Polis ekipleri de kentin işlek cadde, sokak ve meydanlarında denetim yaptı. 186 ekip ile denetim gerçekleştiren polis, maskesiz dışarı çıkanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi doğrultusunda idari para cezası uyguladı.
Alınan son kararla Kocaeli dışında Büyükşehirler Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Kahramanmaraş, Konya, Muğla, Sakarya ve Şanlıurfa'nın yanı sıra Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Bolu, Bartın, Burdur, Düzce, Isparta, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Rize, Siirt ve Uşak'ta da sokağa çıkanlar maske takmak zorunda.
Ülkemizde bazı iller vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirirken bazıları getirmiyor. Bu farklılık bazı ülkelerde de gözlemleniyor. Peki maske takılmasını zorunlu kılan yönetimler neyi amaçlıyor?