Konak Belediyesi’nin dört altın halka olarak adlandırılan ‘Çınarlı Rekreasyon’,‘Çınartepe seyir terası’,‘Asansör’ ve ‘Arkeo Park’ projeleri titiz bir çalışma ile yürütülüyor.
Kentlerin altyapıya olduğu kadar ışığa, yeşile ve düzene de ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Konak Belediye Başkanı Doktor Hakan Tartan, “Kentlerin de nefes alamaya ihtiyacı var” dedi.
İZMİR’E DÖRT ALTIN HALKA
İzmir Konak Belediyesi, önümüzdeki bir yıl içinde dört dev projeyi yaşama geçirmeye hazırlanıyor. İzmirlilerin ‘Dört altın halka’ olarak adlandırdığı can suyu projeler yaşama geçirildiğinde kente binlerce metrekarelik yeşil alan kazandırmanın yanı sıra, insanlar; nefes alacağı, zaman geçireceği, buluşacağı mekanlara da kavuşacak.
İZMİRLİLERİN YENİ BULUŞMA MEKANI OLACAK
Çınarlı Rekreasyon alanında İzmirlilerin hasret kaldığı gezi alanı oluşturulacak. Yaklaşık 14 bin 500 metrekarelik alanda, dev akvaryumlar da yer alacak. İzmirliler sıcak akşamlarda serinleyebilecekleri içinde yüzlerce bitki çeşidi barındıran Çınarlı rekreasyon alanında doğayla iç içe bir gün geçirmenin keyfini yaşayacak. Şehrin karmaşasından uzakta adeta tropikal bir ortamın yaşanacağı alan, İzmirlilerin yeni buluşma mekanı olacak.
ENGELLİLER UNUTULMADI
Proje kapsamında engelli vatandaşların da rahatlıkla kullanabileceği şekilde düzenlenen yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, kafeterya, lokanta, 386 kişilik amfitiyatro, otopark,seyir kulesi, biyolojik gölet de alandaki yerini alacak. 15 dönüm yüzölçümüyle kente nefes aldıracak bir merkeze dönüşecek arazideki çalışmalar tamamlandığında İzmir yepyeni bir yeşil alana kavuşacak. Her yaş grubundan insanın ailesiyle birlikte güzel vakit geçirebileceği, sosyal etkinliklere katılabileceği, modern aydınlatma donatılarıyla, kamera-güvenlik sistemi ile Çınarlı rekreasyon alanı 24 saat yaşayan bir dünya olacak.
KUŞBAKIŞI İZMİR
Öte yandan yine İzmir’e kuşbakışı hakim bir tepede yer alan Çınartepe seyir terasında yürütülen çalışmaların önemli bir bölümü tamamlandı. Müteahhit firma ile yaşanan sıkıntıların ardından yeniden ihaleye çıkarılan alan tamamlandığında aynı anda yüzlerce İzmirli teraslardan hem İzmir’i seyredecek, hem de ailesiyle ve çocuklarıyla birlikte piknik yapma olanağı yakalayacak. Mesire Alanında 5 adet seyir terası, çocuk oyun alanı, spor aletlerinin bulunduğu bir spor parkı, süs havuzu, yürüme yolları ve kır kahvesi yer alacak.
YEŞİL ALAN BEŞ KAT ARTTI
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, göreve geldiğinden bu yana Konak İlçe sınırlarında bulunan yeşil alan oranını 5 kat artırdıklarını söyledi. Çam ağaçları arasında tüm İzmirlilerin güzel bir gün geçireceği, bol oksijen soluyacağı mesire alanında İzmir Körfezi’nin de seyrine doyum olmayacak.80 dönümlük alanıyla kente nefes aldıran ‘Gültepe Mesire Alanı tamamlandığında İzmir’in terası haline gelecek. Tüm düzenlemelerde ahşap ve doğal taş gibi doğaya dost malzemeler kullanılıyor. Sadece çevre halkının değil, tüm İzmirlilerin rahatlıkla geleceği, spor yapıp şehir manzarası eşliğinde dinlenebileceği, güvenlikli ve keyifli bir ortam oluşturulacak.
ALTINPARK MUCİZESİ
Konak Belediyesi, tamamlanan Altınpark kazılarının ardından, İzmir’in geçmişini gelecekle buluşturan projenin düğmesine bastı. Basmane Semt Merkezi’nin de bulunduğu bölgede, Konak Belediyesi; 960 Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi, Sarmaşıklı Ev restorasyonu, Kadın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi ile hareketlenen Basmane semtinde yeni sürprizlere hazırlanıyor.
ARKEOPARK’A ADIM ADIM
Basmane’nin en önemli tarihi değerlerinden Altınpark’ta tamamlanan kazı çalışmalarının ardından bölge, ‘Altınpark Arkeolojik Alanında Çevre Düzenleme Ve Koruyucu Üst Örtü Projesi’ ile yeni bir döneme giriyor. 2 bin yıl önce şehrin kuzeye ve doğuya açılan kapılarının bulunduğu alan, Başkan Tartan’ın uygulamaya koyduğu proje ile İzmirlilere ve turistlere açılacak.
TARİH AYAĞA KALKIYOR
Altınpark kazılarında ortaya çıkan toprak harçlı moloz taş duvarlardan oluşan Roma ve Bizans dönemi yapı kalıntıları, Arkeopark ile korunacak. 5 bin 300 metrekarelik alanda hazırlanan proje tamamlandığında arkeolojik kalıntılar kapalı ve yarı açık sergileme alanlarında rahatça gezilebilecek. Arkeopark çevrenin tarihi dokusuyla bütünleşecek.
TARİHİ ASANSÖRE KARDEŞ
İzmir'in simgesi Tarihi Asansör'ün bir benzeri Mithatpaşa Caddesi ile İnönü Caddesi arasına yapılıyor. Mithatpaşa Caddesi üzerindeki 100/1 Sokak'ta bulunan Prof. Dr. Reşat Kınacıgil Parkı ile İnönü Caddesi'ni birbirine bağlayacak yeni bir asansör projesi hayata geçiriliyor. İki cadde arasındaki 26 metrelik kot farkı nedeniyle ulaşımda sıkıntı çekilen bölgede projenin hayata geçmesi ile yaya ve araç trafiği rahat nefes alacak.
GERİ SAYIM BAŞLADI
Aralarında kot farkı bulunan iki caddeyi birbirine bağlamak, hızlı ve kolay ulaşım sağlamak için mimari çözüm formülü olarak değer kazanan 'asansör' yöntemi, Türkiye'de ilk kez 1907 yılında yine İzmir'de uygulanmış ve Musevi işadamı Nesim Levi tarafından inşa edilen Tarihi Asansör kentin simgeleri arasına girmeyi başarmıştı. Mithatpaşa ve İnönü caddeleri arasındaki ulaşım zorluğunu sıfıra indirmeyi hedefleyen Konak Belediyesi de hazırladığı yeni projeyi hayata geçirmek için geri sayıma başladı.
5 BİN KİŞİ GEÇECEK
Başkan Tartan'ın vizyon çalışmaları arasında gösterilen Yeni Asansör'ün projeleri tamamlandı. Proje ve uygulama ihalesine geçilmeden önce resmi yazışmalarda da son aşamaya gelindi. Proje kapsamında, Mithatpaşa ve Hatay arasındaki 26 metrelik kot farkı asansör ve yürüyen merdivenler ile aşılacak. Yerel seçimlere kadar tamamlanacak Yeni Asansör Projesi, mimari tasarım olarak da bölgeye farklılık kazandıracak. Asansörden, günde yaklaşık 5 bin kişi yararlanacak.