Türkiye'de evde oturan kadınların istihdama katılmasını ve üretim yapmasını sağlamak amacıyla 2003 yılında faaliyete başlayan mikro kredi uygulaması sayesinde 61 bin 178 kadına, 190 milyon 894 bin 156 lira kredi verilerek hayatlarının değiştiği öğrenildi.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül, 2003 yılında kendi cebinden 10 bin dolar vererek yoksul kadınlara yönelik başlattığı "Mikro Kredi" işsiz kadınların umudu oldu. 1972 yılında Bangladeş'te Prof. Dr. Muhammed Yunus'un başlattığı uygulamadan esinlenerek Akgül tarafından Türkiye'de başlatılan ve 15 yılda 97 şubeye ulaşan mikro kredi evde atıl durumda bulunan kadınların iş kurma hayallerini gerçekleştirdi. Dünyada 175 ülkede uygulanan mikro kredi Türkiye'de de giderek büyüyor. İşsiz ve girişimci kadınlara önce bin lira veriliyor, kredi alan kadın borcunu iş kurup üretime geçtikten sonra haftalık olarak ödüyor.
"61 BİN 178 KADINA MİKRO KREDİ VERİLDİ"
Adana merkez ilçe Sarıçam Mikro Kredi Müdürü Asuman Uludağ, 2003 yılından buyana 66 ilde 97 şube açtıklarını belirterek, "10 yıl içinde yoksul ama iş kurmak isteyen kadınları harekete geçirdik. Ayrıca evde oturduğu yerde üretim yapan ama bunun farkına varmayan kadınları sokak sokak gezerek bulup onların kendi gücünü gösterip üretimi paraya dönüştürmesini sağladık. Bu kapsamda Türkiye'de 61 bin 178 kadına ulaşarak üyemiz yapıp bunlara bin liradan başlayan krediler vererek üretim yapmaların sağladık. Şu anda Türkiye'de 61 bin 178 kadına 190 milyon 894 bin 156 lira kredi verildi. Kadınlara önce bin lira veriliyor bu para üretime geçtikten sonra haftalık olarak kadından alınıyor. Daha sonra kadına 2 bin lira, daha sonra ise 3 bin lira olarak kredi verilebiliyor. Miktar yükselse de kredi borçları haftalık ödeniyor. Üretime katılan kadınların sayısı her gün biraz daha artacak" dedi.
"MİKRO KREDİ SAYESİNDE KUAFÖR DÜKKANI AÇTIM"
23 yaşındaki Sibel Cerf, ekonomik nedenlerden dolayı okuyamadığını, bir kuaförün yanına çırak olarak girip meslek öğrendiğini belirterek, "Hayalimde kendi kuaför dükkanımı açmak vardı. Ama param olmadığı için açamıyordum. Mikro kredinin kadınları para verdiğini öğrendim, oradan kredi çekip kuaför dükkanı açtım. Mikro kredi yoksul kadına ilaç gibi geldi" diye konuştu.
Almanya'da 1979 yılında dünyaya gelen ancak daha sonra Adana'ya yerleşen ve 4 çocuk annesi olan Tülay Sevimli, 15 yaşında evlendiğini ve tekstil atölyesinde çalıştığını bu nedenle hayalinin tekstil üzerine bir dükkan açmak olduğunu anlatarak, "Bir gün mikro kredinin yoksul kadınlara kredi verdiğini öğrendim. Kredi çektim dükkan açamadım ama kredi ile evimi bir atölyeye çevirip ev ekonomisine katkıda bulundum" dedi.