Ödemiş’te 1957 yılında ürettiği portatif seri mobilyalarla Türkiye’de bir ilki başaran ve yurtdışına ilk mobilya ihracatını yapan Sim Mobilya’nın kurucusu Mehmet İrfan Dolgun’un başarısı, üniversiteli araştırmacıların ilgi odağı oldu.
İstanbul Teknik, İzmir Ekonomi ve Yaşar Üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler, Dolgun'la görüşmek için için sık sık Ödemiş’e geliyor.
Öte yandan birçok akademisyen ve öğrenciye araştırma konusu olan Sim Mobilya ve “Sim Memed” lakabıyla tanınan Mehmet İrfan Dolgun için, Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) oda oluşturulmak üzere çalışmaların başladığı bildirildi.
ÜNİVERSİTELERİN İLGİ ODAĞI
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi'nde araştırma konusu olan Mehmet İrfan Dolgun'la, İç Mimarlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Deniz Hasırcı, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, öğretim görevlisi Thomas Gerard Keogh ve öğrencileri, dört saatlik görüşme gerçekleşirdi.
Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Emre Can Esenalp de Karşıyaka’da rastgele bulduğu Sim marka sehpadan yola çıkarak, Türkiye’deki mobilya üretimi hakkında araştırma yapmaya başladı. Esenalp, 1950’li ve 1960’lı yılları kapsayan araştırmasıyla ilgili Dolgun ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye’yi mobilya ile tanıştıran girişimcilerden Dolgun’un üretimle ilgili anlatımlarını dinleyen Esenalp, duayen mobilyacı ile birlikte tesisleri dolaştıktan sonra ÖYKAM’ı da ziyaret etti.
Esenalp ziyarette, sokakta bulduğu, en az 50 yaşında olmasına karşın günümüze kadar sağlam kalan sehpayı ÖYKAM’a bağışladı. Sehpayı yağışlı bir günde Karşıyaka’da sokakta bulduğunu ve yaptığı incelemelerde markasının Sim olduğunu tespit ettiğini kaydeden Esenalp, firmanın tüm Türkiye’ye örnek bir üretim ve pazarlama modeliyle Ödemiş’ten yola çıkarak zoru başardığını ifade etti.
ÖYKAM’A SİM MOBİLYA ODASI
Sim Mobilya’nın kurucusu Dolgun da, ÖYKAM’da yaptığı incelemelerin ardından 1959 yılında kendi imal ettiği ahşap gövdeli cıvata makinesi ile tüm bayileriyle yaptığı haberleşmeleri içeren arşivin tamamını bağışlayacağını söyledi.
Firmanın örnek bir başarı hikayesi olduğunu dile getiren Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Sim Mobilya için ÖYKAM’da ayrı bir oda oluşturacaklarını kaydetti. Sim Mobilya ile ilgili araştırmaların ve akademik çalışmaların destekçisi olacaklarını ifade eden Keskin, Dolgun ve ürettiği mobilyaların kentin adını Türkiye’ye duyurduğunu dile getirdi.