Vefatıyla sevenlerini yasa boğan arabesk müziği sanatçısı Müslüm Gürses'e benzerliğiyle tanınan Adanalı kebapçı Muhsin Diler'de(60) büyük üzüntü yaşadığını ifade ediyor. Diler, fiziksel görüntüsünün yanı sıra ses tonu, konuşma tarzı ve diğer davranışlarıyla çok benzediği sanatçı Müslüm Gürses’le sadece bir defa sohbet etme fırsatı yakaladığını söylüyor.
Çevrede “Muhsin Baba” olarak tanınan Diler’in hayatında Gürses’in ayrı bir yeri var. Gürses’e benzerliğinden bir dönem yarışmalara katılan Muhsin Diler, ud, bağlama, gitar gibi müzik aletlerini amatör düzeyde çalıp, şarkı söylüyor. Ünlü sanatçının ölüm haberini teessürle karşılayan Diler, ülkenin çok sevilen, ağırbaşlı önemli bir ‘değerini’ kaybettiğini ifade ediyor. "Milletin, sanat camiasının ve ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın, sevenlerine sabır diliyorum." diyor.
Ona benzerliği ve hayranlığı dolayısı ile insanların kendisine de “Muhsin veya Müslüm baba” diye çağırdığını ettiğini belirten Diler, bu hitap tarzına ister istemez alıştığını dile getirdi. Yapı olarak kendisinin de herkese hoşgörüyle yaklaştığını kalp kırmamaya özen gösterdiğine dikkat çeken Diler, şöyle devam etti: "Bize bir şarkı seslendir diyenlere ‘hay hay tabiî ki olur’ diye hep tebessümle yaklaştım. Zaten sevdiğim bir ortam. Bir değişiklik yada taklit yapma şeklinde değil; tabi halim neyse öyle hareket ediyorum. Gürses’e benzemiş olmak bana bir rahatsızlık vermedi. Biraz daha fazla eş dost kazandık. Sevilmeme katkı da bulundu. Hiçbir şikâyetim olmadı."
Müslüm Gürses'e benzerliğiyle bir dönem İstanbul’da yarışmalara katıldığını anlatan Muhsin Diler, birçok gazetede haber konusu olduğunu belirtti. Çok istemesine rağmen sanatçıyla bir kez sohbet etme şansını yakaladığına işaret eden Diler, ünlü sanatçının parçalarını seslendirmekten keyif aldığını sözlerine ekledi.
GÜRSES FİLMDE ÖLDÜ, DİLER'İN ÇOCUĞU 'BABAM ÖLDÜ' DİYE AĞLADI
Diler’in eşi Gönül Diler'de Müslüm Gürses’e benzerliği sebebiyle birçok güzel anıya tanıklık ettiğini açıkladı. Yeğenin düğününde iki bayanın “Müslüm Gürses” diye eşinin boynuna sarılıp, fotoğraf çektirdiklerini hatırlata üç çocuk annesi Gönül Diler, "Televizyonda Gürses’in oynadığı filmde rol gereği çocukları vardı. 4 yaşındaki küçük oğlum bunu izlerken, ‘babamın niçin çocukları var’ diye tepki gösterdi. Filmin sonunda Gürses öldüğünde ise ‘babam öldü’ diye ağladı. Yolda aracımızın önüne geçip, durduranlar, fotoğraf çektirenler…Çok üzüldük, Türk milletine başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullanıyor.
ARKADAŞLARI ‘ŞIHO’NUN VEFATIYLA HÜZÜNLENDİ
Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’ndeki Hürriyet Mahallesi’nde geçmişte portakal bahçelerinin olduğu mütevazı bir evde büyüyen ve sıralar ‘şıho’ olarak bilinen Müslüm Gürses’in arkadaşları da ölüm haberiyle hüzünlendi. Şehit Duran Mahallesi eski muhtarı ve Gürses’in yakın arkadaşı 68 yaşındaki Rasim Ak, şunları söyledi: "Müslüm 4–5 yaşlarındayken ailesi Adana’ya göçtü. Sanatçının babası çay ocağında çalışırdı. Fakir bir aileydi, annesi Emine, küçük kardeşi İbrahim vardı. Ben o zamanlar berberlik yapardım. Müslüm, 8-10 yaşlarında aynen Nuri Sesigüzel gibi okurdu. Ben 50 kuruş verir, berber dükkânında türkü söyletirdim. 14-15 yaşlarında belediye civarında katıldığı ses yarışmalarını kazandı. Adana’nın saz ustalarından dersler aldıktan sonra İstanbul’a gitti. Ferdi Tayfur, İzzet Altınmeşe, Sadık İçlises, Müslüm Gürses hep tanıdığımız arkadaşlar. Müslüm bizden küçükken ayakkabı boyacılığı yapıyordu. Allah rahmet eylesin."
Mehmet Atılmış da baraka gibi bir yerde ikamet eden Müslüm Gürses’in kimseye zararı olmayan fakir bir ailenin çocuğu olarak tanıdığını kaydetti. Gürses ile birlikte okuduklarına dikkat çeken Atılmış, onun okulda daha çok Nuri Sesigüzel’in türkülerin seslendirdiğini aktardı.