Nazilli Belediye Meclisi tarafından alınan kararın ardından Nazilli Ticaret Borsası tarafından modernize edilerek işletilmesine karar verilen Hayvan Pazarı, bölgenin bir numarası olmak için yarışıyor.
Yüzde 80’lik bölümü 2012 Kurban Bayramı öncesi 45 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan ve içinde lokanta, lokal, otel, hizmet binası ve mescit bulunan modern tesis mayıs ayında tamamlanarak hayvan alıcı ve satıcılarına hizmet verecek.
Nazilli Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mustafa Meça, Hayvan Pazarı’nı üyelerden toplanan aidat ve tescil ücretleriyle inşa ettiklerini söyledi. Ticaret Borsası’nın kar amacı güden bir kuruluş olmadığına dikkat çeken Meça, “Biz sadece elde ettiğimiz gelirin giderimizi karşılamasını bekliyoruz. Borsanın ayakta kalmasını, bölge hayvancılığın ileri gitmesini ve insanların gönül rahatlığıyla alış-veriş yapmasını amaçlıyoruz” dedi. Tesiste İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden 3 veteriner, belediye veterineri, belediye zabıtası ile borsa personeli bulunduğunu ifade eden Mustafa Meça, “Erken saatlerde Hayvan Pazarı açıldığı için burada görev alan arkadaşlarımızın hepsi memur zihniyetiyle değil, hizmet verme amacıyla özveriyle çalışıyor” şeklinde konuştu.
EVRAKSIZ, AŞISIZ, KÜPESİZ HİÇBİR HAYVAN PAZARA GİREMEYECEK
Hayvan Pazarı’nın yüzde 95’inin tamamlandığını kaydeden Genel Sekreter Meça, “Mayıs ayı ortasına kadar yapacağımız çalışmalar sonrasında Hayvan Pazarı’na girişler için dezenfeksiyon tüneli olacak. Bu sadece hayvanlar için değil, pazara gelen her araçlar da bu dezenfeksiyon tünelinden geçerek. Giriş ve çıkışlar kontrollü olacak ve hastalık bulaşma riski ortadan kakacak. Açılışın ardından ise Hayvan Pazarı’na giriş yapan hayvanlar kayıt altına alınacak. Evraksız, aşısız, küpesiz, satışa uygun olmayan hiçbir hayvan, Nazilli Hayvan Pazarı sınırları içerisine giremeyecek” dedi.
HAYVANLAR İZLEMEYE ALINACAK
Nazilli Hayvan Pazarı ile ilgili projelerinin aralıksız devam edeceğini söyleyen Mustafa Meça, “Pazarı yapıldı-bitti mantığıyla değil, nasıl geliştirebiliriz mantığıyla işleteceğiz. Bu kapsamda Kurban Bayramı’na hazırlık yapacağız, gebe hayvanlarını sevkini ve kesimini önlemek amacıyla ‘ultrason cihazı’ alacağız. Hayvanları izlemeye alacağız. Hayvan buradan nereye gitti, oradan nereye gitti, bunları bileceğiz. Zaten bu konuda kullanmış olduğumuz TÜRK-VET programı da buna çok müsait. İşte bunları Avrupa Birliği projeleriyle destekleyerek kendimiz yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hayvan Pazarı’nın yapımından itibaren alıcıların Nazilli’ye gelmeye başladığını söyleyen Mustafa Meça, “Daha önce alıcılar buraya çok rahat gelemiyordu. Büyük tüccarlar ve alışveriş merkezleri için yazıhaneler yaptık. Sosyal tesisimiz ise tam anlamıyla faaliyete geçti. Tüm alıcı ve satıcılarımız bu tesislerimizden yararlanabiliyorlar. Şehir içi minibüs son durağının hayvan pazarı içerisinde olması kuşkusuz çok büyük katkı sağlıyor. Pazarımızda salı günleri büyükbaş, perşembe günleri ise küçükbaş hayvanların satışı yapılıyor. Bizim amacımız bunu bütün bir haftaya yaymak. Mal peşin alınıp, peşin satılacak ve bu sayede alıcının da satıcının da hakkı korunacak. Hayvanla ilgili sorun yaşandığında alıcı direk satıcıya gitmeyecek. Borsa’ya gelecek ve muhatabı biz olacağız” dedi.
Nazilli Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mustafa Meça açıklamasını şöyle sürdürdü: “Evrak işleri çok uzun sürdüğü için hayvan pazarları fazla tercih edilmiyor. Bizim amacımız girişe yapacağımız kulübeler ve bilgisayar sistemi ile alıcılarımız otelde istirahat ederken, sabah kahvaltısını yapana kadar, köylerimizden gelen hayvanlarımızın kayıt işlemlerini yaparak satışa en uygun hale getirmek. Bu sayede satışlar daha rahat ve kolay olacak. Bu da 5 hayvan almaya gelen alıcının zamandan kazanacağı için 8-9 veya daha fazla hayvan almasına olanak sağlayacak”
BAKAN NİHAN ERGÜN’ÜN SÖZLERİ HAREKETE GEÇİRDİ
Nazilli Ticaret Borsası Genel Sekreteri Mustafa Meça, Hayvan Pazarı’nın kurulma aşamasını da şöyle özetledi: “Eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, borsaların görevinin alıcıyla satıcıyı bir araya getirerek, onlara eşlik etmek, onların sorumluluğunu alıp güncel fiyatları yayınlamak olduğunu söylemişti. Biz de bu açıklamadan yola çıkarak Nazilli Hayvan Pazarı’nı modernize ederek satış salonu yapmak istedik. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt ve Nazilli Belediyesi İmar Müdürü Koray Öden ile birlikte Ankara’ya Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu ziyarete gittik. Konuyu kendisine anlattık. Hisarcıklıoğlu, borsaların kuruluş amacının Hayvan Pazarı yönetmek olduğunu dile getirerek bizlere yön verdi. Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık’ın desteği ile pazarın bulunduğu alanı borsaya tahsis ettik. Burası zaten eski yapılardan oluşuyordu. Burayı yıkarak tamamını sıfırdan yaptık. 10 dönümlük bir alanı 21,5 dönümlük bir alana çevirdik. Tesisin tamamı beton yapıdan oluştu. 2 bin büyük baş kapasiteli kapalı alana sahip pazarda padokta suyu, elektriği olan alanlar var. Bu tesisi geçtiğimiz Kurban Bayramı’na yetiştirmek için 100 kişilik ekiple gece gündüz çalışarak yüzde 80’ini 45 günde tamamladık. Hamilelik şüphesi olan için ayrı hastalık şüphesi olan hayvanlar için ayrı karantina padoku yaptık. Günümüzün son şartlarına göre yapılmış en modern tesis Nazilli’dir”