Ordu’da “2. Karadeniz Kitap Fuarı” Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Açılışa Vali Orhan Düzgün, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Belediye Başkanı Seyit Torun, İl Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, Prof. Dr Mehmet Özcan, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu, Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Fuar Onur Yazarı Hilmi Yavuz, DEMAR Fuarcılık Genel Müdürü Recep Köymen, şair ve yazarlar, protokol mensupları, daire Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Yoğun katılımın olduğu “Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı”nın açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Orhan Düzgün, “Eğitimine, kültürüne, sanatına ve sanatçısına her zaman sahip çıkmış olan ve bugün de aramızda bulunan çok sayıda sanatçı, yazar, çizer, edebiyatçı, sporcu ve müzik insanını çıkarmış, bu anlamda gerçek bir kültür şehri olan Ordu ili olarak, bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmak; siz değerli insanlarla, böylesine güzel bir amaç için bir araya gelmek bize onur vermiştir. Dünyanın en büyük düşünürlerinden biri olan Montaigne: ‘Kitaplardan payına düşeni alamayana çok acırım’ diyor. Okuma alışkanlığı, insanlık tarihinin ayrılmaz bir parçası olarak insanlığın varoluşundan bugüne kadar süre gelmiştir. Tarihte büyük işler yapmış, milletlere yön vermiş kişilerin çok okuduklarını ve büyüklüklerini bir anlamda çok çalışma ve kitap okumaya borçlu olduklarını görürüz” dedi.
Vali Orhan Düzgün, ”Günümüzde de ekonomik ve sosyal yönden çok iyi durumda olan ülkelerin açıklanabilir bir tek özellikleri vardır; o da bu ülke halklarının çok iyi bir kitap okuru olmalarıdır” diyerek, Japonya'da bir kişinin yılda ortalama 25 kitap, bir Alman’ın yılda ortalama 10 kitap okuduğuna, Türkiye’de ise bir kişinin ancak 5-6 yılda bir kitap okuyabildiğine dikkat çekti. Vali Düzgün, çocuklara okuma alışkanlığının kazandırılmasında esas işin anne-babalara düştüğünün altını çizdi.
Vali Orhan Düzgün konuşmasının ardından Gazi İl Halk Kütüphanesi’nin verilerine göre yetişkinler kategorisinde 110 kitap okuyan Anadolu Öğretmen Lisesi 1.sınıf öğrencisi Birsu Baş, çocuk kategorisinde 11 bin 8 kitap okuyan Altın fındık İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Burak Tösten ve 0-6 yaş çocuk kategorisinde 204 kitap okuyarak ödül almaya hak kazanan Ahmet Hasan Öztürk’e ödüllerini verdi.
Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı’nın hayırlı olması temennisinde bulundu ve “Kitaplar olmazsa,yazarlar olmayacak. Yazarlar olmazsa bilgiler olmayacak” diyerek kitabın insan hayatındaki önemine değindi. Milletvekili Fatih Han Ünal, bu sene 2.si düzenlenen ve Orduluların yoğun ilgi gösterdiği kitap fuarı için Vali Orhan Düzgün’e teşekkür etti.
Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı’nın Ordu’nun tanıtımına katkı yapacağını vurguladı.
Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, Ordu’yu çok sevdiğini belirterek, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı’nın hayırlı olması dileğinde bulundu. “Biz yayıncılar geçen sene 480 milyon adet kitap ürettik” diyen Münir Üstün, “Bu rakamlar bize Türkiye’nin artık kitap okuduğunu ve kitaplara önem verildiğini gösteriyor. Eskiden ülkemizde 2-3 tane yerel fuar olurken, bu yıl ülkemizde çeşitli illerde 13 tane kitap fuarları oldu. Bu da çok sevindirici“ ifadelerini kullandı
Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, konuşmasının ardından Hayat Yayın Grubu Sahibi ve Basın Yayın Birliği Temsilcisi Hayati Bayrak ile birlikte Vali Orhan Düzgün, Belediye Başkanı Seyit Torun ve İl Kültür Turizm Müdürü Erkan Gülderen’e hediye takdim etti.
“Kitap fuarlarına bir şehir sahiplenmezse hayat bulamaz” diyen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeytinoğlu, “Bir fuarın ömür bulması için o şehrin tamamen sahiplenmesi gerekir. Bu salondaki güzel kalabalık Ordu’nun kitap fuarını sahiplendiğini gösteriyor.Bu fuar sizlerle yaşayacak. Yayıncılar,yazarlar sizlerin desteğini bekliyor. 24 Mart Dünya Kütüphaneler Günü. Böyle anlamlı bir günde fuarın açılmış olması kayda değerdir” şeklinde konuştu.
Yaklaşık bin kitap okuyarak bir rekora imza atan ve Vali Orhan Düzgün’ün davetlisi olarak Ordu’ya gelen Şefika Güney ise yaptığı konuşmada Vali Orhan Düzgün’e teşekkür ederek, “Sayenizde arkadaşlarıma, öğretmenlerime ve tüm sevdiklerime kavuşmuş oldum. Doğup, büyüdüğüm yerden uzaklara gitmek, beni ben yapan değerleri uzaktan yaşamak bir çocuk kalbinin kaldırabileceği şeyler değildir. Ani ayrılıklar, bırakıp gitmeler her çocuk gibi benim de duygu dünyamda derin izler bıraktı. Sayın Valim, 2. sınıftan beri günlük tutmama rağmen, toplam bin kitap okumama rağmen, kitap yazmanın ne kadar zor bir iş olduğunu yaşayarak öğrendim. Kitap yazmak için çok okumanın, verimli okumanın şart olduğunu fark ettim. Sayın Valim beni Karadeniz Fuarı’na davet ederek hem mutlu ettiniz, hem de cesaretlendirdiniz. Yaptığım işi önemseyip bana değer verdiniz” diye konuştu.
Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı açılış töreni, Fuar Onur Yazarı Hilmi Yavuz’un “Şiirlerle 60 Yıl” sunumuyla devam etti. Şiirin mana ve önemi üzerine konuşan Hilmi Yavuz, şiirde babasının ve Edebiyat Hocası Behçet Necatigil’in önemli yer tuttuğunu söyledi.
“Fuarlar, nitelikli okurların kitapla buluştuğu yerlerdir” diyen Onur Yazarı Hilmi Yavuz, nitelikli okur kendi iradesiyle, kendi donanımı, kendi bilgisiyle kitap seçen insandır” diyerek, Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı’nda onur yazarı olarak bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Vali Orhan Düzgün’e teşekkürlerini sundu.
Daha sonra, Vali Orhan Düzgün, Fuar Onur Yazarı Hilmi Yavuz’a plaket ve çiçek verdi. Ardından Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı açılış kurdelesi kesildi ve yayınevlerinin katıldığı stantlar gezildi.
Ordu 2. Karadeniz Kitap Fuarı, 31 Mart tarihine kadar açık olacak.