Başka ülkelerden Türkiye'ye gelen mültecilerden Balıkesir'e yerleştirilen aileler ve çocukları Türkçe öğreniyorlar. Halk Eğitim Merkezi'nin uyguladığı müfredat programı kapsamında eğitime tabi tutulan sığınmacılar artık içimizden biri oldu. Örgün eğitimden yararlanan çocuklara belli bir program dahilinde Türkçe kursu verilmeye başlandı.
Balıkesir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün düzenlediği, "Yabancılar İçin Türkçe Kursu" kapsamında devlet tarafından yerleşimlerine izin verilen mülteci aileler ve çocukları milli eğitim müfredatına göre eğitiliyor. Bu sene sayıları daha da çoğalan sığınmacıların okul çağındaki çocukları ilk, orta ve liselere yerleştirildi. Örgün eğitim gören bu öğrencilerin hem topluma adaptasyonları hem de okullardaki derslerini daha iyi idrak etmeleri için Türkçe kursları düzenleniyor. Balıkesir merkezdeki Altıeyül İlkokulunda başlayan kurslarda 6 ayrı sınıfta 150'den fazla yabancı çocuk Türkçe kursu alıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Halk Eğitim Merkezi müdürü Mustafa Canseven, Türkçe kurslarının Mayıs ayına kadar devam edeceğini, hafta sonları cumartesi ve pazar günü 5'er saat kurs verileceğini söyledi. İHA muhabirine konuşan Mustafa Canseven, "Balıkesir geçen yıldan beri sığınmacı alıyor. Biz sığınmacıların ailelerine her dönem Balıkesir Halk Eğitim Merkezinde kurslar açıyoruz. Bu sene sığınmacı aile biraz daha çok geldi. Bunların çocuklarını ayırıp, sayın valimizin de bizzat katıldığı toplantı ile okullarda örgün eğitimde okuyan öğrencileri toplayıp milli eğitimin de katkısıyla, sınıflar oluşturuldu ve örgün eğitimde okuyan öğrencilere yönelik 6 adet Türkçe kursu açtık. Yine merkezimizde yabancılara yönelik Türkçe kursumuz devam ediyor. Bu programın adı 'Yabancılar İçin Türkçe Kursu.' Bunlar burada üç ay boyunca Türkçe'yi kullanma, Türkçe becerilerini geliştirmeyle ilgili kurs alacaklar. Okullarında daha rahat Türkçe öğrenebilmelerine ve diğer derslerine de katkısı olacağına inanıyorum. Bu kurslarımızdaki öğrenciler zaten Balıkesir'in değişik okullarında 1. sınıftan, 8. sınıfa okuyan öğrenciler. Biz bunları ailelerden ayırarak örgün eğitimin içindeki öğrencilere yönelik bir Türkçe kursu açtık. Hem adaptasyonun sağlanması, hem okullarında akademik başarının artması derslere daha çabuk uyum sağlaması açısından bu Türkçe eğitimin daha yararlı olacağına inanıyoruz. Yabancılar için Türkçe diye modüler programımız var. Açık öğretim ve değişik kaynaklardan kaynak kitaplar da sağlayacağız" dedi.
Halk Eğitim Merkezi müdürü Mustafa Canseven, kendilerine sınıflarını açan Altıeylül Okul Müdürlüğüne teşekkür etti. Altıeylül İlkokulundaki Türkçe kurslarının hafta sonları cumartesi ve pazar günleri 13.00 - 17.00 saatlerinde olmak üzere 3 ay devam edeceği, öğretmenlerin de Altıeylül İlköğretim Okulundaki sınıf öğretmenlerinden oluştuğu bildirildi.
ÖĞRETMENE "ABİ" DİYORLAR
Altıeylül İlkokulunda başlayan Türkçe kurslarında görev alan sınıf öğretmeni Oğuz Aybey, 1. sınıf düzeyindeki mülteci çocuklarına yeni Türkçe öğretmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Öğretmene, şimdilik, "abi" ve "muallim" diye hitap edebilen çocuklar Türkçe'yi çok sevdiklerini söyledi. Öğretmen Oğuz Aybey, "Bu gençlere yeni Türkçe öğretmek çok önemli, bugün başladık. Şu anda iyi gidiyor, biraz szorluğu var ama yapacağız, başaracağız inşallah. Böyle devam ediyoruz. Öğretmenim demeye alışamadılar. Kimisi abi diyor, kimisi de muallim diye söylüyorlar. Yavaş yavaş öğretmenim dedirtmeye de başladık" diyerek öğrencilerinden memnun olduğunu ifade etti.
MÜLTECİ NEDİR?
Mülteci; Sığınmacı ya da Arapça'da iltica fiilinden türeyen mülteci; Irkı, dini, milliyeti, belirli bir toplumsal gruba üyeliği veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği korkusu ve endişesi taşıyan, bu sebeple ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen, iltica ettiği/sığındığı ülke tarafından endişeleri haklı bulunan yabancıdır. Sığınma talebi geri çevrilen kimseler sığınmacı olarak nitelenemeyeceği için sığınmacı sıfatını kullanabilmek için kişi endişelerinde haklı bulunmalıdır. BM'nin tanımı ile, "ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönmeyen veya dönmek istemeyen kişidir.