Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından düzenlenen tesis gezileri sürüyor. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Teknoloji Topluluğu öğrencileri ADASU HES ve Akçay Barajı’nı ziyaret etti.
SASKİ’nin uzman personelleri tarafından ADASU HES’in çalışma prensipleri, ekolojik dengeye katkıları ve tarıma faydalarıyla Akçay Barajı hakkında teknik bilgiler ve şehre sunacağı katkılar öğrencilere anlatıldı. Ayrıca öğrenciler tarafından sorulan sorular cevaplandırıldı.
Sudan elektrik üretimini çok şaşırtıcı bulduğunu belirten İnşaat Mühendisliği öğrencisi Zeynep Kılıçkaya, “ADASU HES’in Türkiye’de yerel yönetim tarafından kurulan ilk hidroelektrik santrali olması benim çok dikkatimi çekti. Bu kadar maliyetli bir işe yerel idarenin kendi imkanları ile kalkışması aslında bize o kurumun vizyonunu gösteriyor. Zaten Akçay Barajı’nda da bunu görüyoruz. Bu proje için bu şehirde geleceğe yönelik yapılan en iyi yatırım diyebilirim. Hem Sapanca Gölü’ne alternatif olurken hem de üç ayrı bölgede elektrik üretimini sağlayacak olması müthiş ayrıntılar. Mühendis adayları olan bizlere bu yatırımları ziyaret etme imkanı sağlayan SASKİ’ye teşekkür ediyorum” dedi.
Akçay Baraj Projesi’nin bugüne kadar gördüğü en büyük proje olduğunu belirten İnşaat Mühendisliği öğrencisi Eymen Berkay Yorulmaz, “ADASU HES ile Sakarya Nehri’nin akışından yararlanarak binlerce konuta yetecek kapasitede elektrik üretimi sağlamak şehir için önemli bir katkı. Nehir temizliğini sağlaması gibi yan avantajları da cabası. Akçay Barajı Projesinde çalışan mühendisinden işçisine kadar bütün personeller önemli bir hizmete imza attıklarının farkındalar. Evde çeşme suyu kullanan birisi olarak bu yatırım beni heyecanlandırıyor. Sakarya’daki çeşme sularının hazır sulardan daha kaliteli olduğu düşüncesindeyim’ diye konuştu.
Yerel idarenin sorumlu olduğu hizmeti en iyi şekilde yapma gayretinin kendisine mutluluk verdiğini söyleyen İnşaat Mühendisliği öğrencisi Enes Yiğen, “ADASU HES’i çok beğendim. Bence imkanı olan tüm illere örnek olması gereken bir proje. Doğayla barışık olmasının yanı sıra temizliğine de katkı sağlıyor. Elektrik üretimiyle değer oluşturuyor. Akçay Barajı Projesiyle hem şehre Sapanca Gölü dışında bir su kaynağı kazandırılacak olması hem de bu suyla enerji üretiminin sağlanacak olması üst düzey bir mühendislik eseri ortaya çıkarıyor. Ben burada bir yerel idarenin sorumlu olduğu hizmeti en iyi şekilde yapma gayretinin yanı sıra doğayı koruma hassasiyetini ve ülkeye değer sağlama çabasını da gördüğüm için çok mutlu oldum” ifadelerine yer verdi.