Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde arıcılık sezonu başladı.
Şemdinli’ye bağlı Derecik beldesinde hava şartları nedeniyle arıcılık sezonu erken başladı. Beldede bulunan Balkayalar Dağı’nın eteklerinde üretilen bal, başta çevre il ve ilçeler olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde özel olarak sipariş ediliyor. Osmanlı padişahlarının özel olarak saraylarına istettiği Şemdinli balının genelde Derecik beldesinde bulunan Balkayalar Dağı’nın eteklerinde üretilen bal olduğunu belirten Şemdinlili arıcılar, burada üretilen balın diğer bölgelerde üretilen baldan ayıran en önemli özelliğinin Balkayalar Dağı’nın zirvesi ve eteklerinde yetişen farklı bitkiler olduğunu ifade ediyor. Belde halkı tarafından ‘Kakilgiya’ diye anılan otun bu farklı bitkilerin başında geldiği belirtildi.
Derecik beldesinde 20 yıldır arıcılık yaptığını belirten Veysi Avcı, “Genelde arıcılar, daha fazla bal üretebilmek için yaylaları tercih eder. Biz ise daha fazla baldan ziyade daha kaliteli bal elde etmenin çabasını sarf ediyoruz. Ben de müşterilerime en kaliteli balı sunabilmek için bala en iyi tadı ve kaliteyi veren bitkilerin bulunduğu yerlerde arıcılık yapmaya özen gösteriyorum” dedi.
“KATKI, KALINTI VE İLAÇ KULLANMIYORUZ”
Şemdinli bölgesinde önceki yıllarda yaşanan arı ölümlerinin en az etkilendiği bölgenin de Balkayalar bölgesi olduğunu belirten Avcı, “Bunun sebebi bölgedeki arının az oluşu ve Balkayalar Dağı’nın eteğinde yetişen bitkilerden elde edilen balın arıda hastalık üretmemesidir. Burada yetiştirilen arı güçlüdür. Bizler burada arıcılık yaparken hiçbir şekilde katkı, kalıntı ve ilaç kullanmıyoruz. Aynı zamanda diğer tüm arıcı arkadaşlarımıza da bu tür şeylerden kaçınmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
“TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ BALI”
Avcı, ürettikleri balı pazarlarken çok büyük güçlükler çektiklerini belirterek, “Burada ürettiğimiz bal iddia ediyorum Türkiye’deki en kaliteli baldır. Ancak bu balın tanıtımında sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
Genelde Şemdinli, özelde Balkayalar Dağı eteklerinde üretilen balın her derde deva olduğunu belirten Avcı, “Genelde Şemdinli balı, özelde de Balkayalar bölgesinde elde edilen bal birçok hastalığa iyi gelmektedir. Balkayalar Dağı eteklerinde yılda en fazla 5 ton bal üretilebiliyor. Bu balın özelliği Balkayalar Dağı’nın bütün her tarafının sur şeklindeki kayalarla kapalı olması ve birçok yaban hayvanının yaşamasıdır. O bölgeye insan eli değmemiştir. En önemli özelliği de buradan geliyor. Bizim bala tadını veren de bu doğal gerçekliktir. Balkayalar Dağı’nın zirvesinde bulunan kayalarda da birçok koloni arı bulunmaktadır. Kayalık bölgenin birçok yerinde yüzlerce yıllık ballara rastlanabilir. Ancak bu koloniler yaban yaşar ve ürettikleri bala da kimse erişemez. Bizim yetiştirdiğimiz arılar da bu zirvedeki bitkilerden faydalanarak kaliteli bir bal üretmektedirler. Bu dağa Balkayalar denmesi buradan geliyor” dedi.